Νεότητα: Οι φθινοπωρινές θεραπείες που..σταματούν το χρόνο!

  • Iatropedia
Νέες εξειδικευμένες θεραπείες στη μάχη με το χρόνο προστίθενται στη φαρέτρα των επιστημόνων. Πλέον οι εξελίξεις γύρω από το μέτωπο της νεότητας είναι ραγδαίες προκειμένου οι γυναίκες να μένουν πάντα νέες και όμορφες. Ιδιαίτερα σε αυτή την χρονική στιγμή που μπορεί οι καλοκαιρινές διακοπές να ανανέωσαν τα ψυχικά μας αποθέματα αλλά καταπόνησαν ιδιαίτερα το δέρμα μας. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο ποιες είναι οι νέες θεραπείες που θα βοηθήσουν το πρόσωπό μας να ανακτήσει τη χαμένη του λάμψη και φρεσκάδα.

Της Δερματολόγου- Αφροδισιολόγου Κατερίνας Νεάρχου

Μεσοθεραπεία προσώπου

Πρόκειται για μία ευρέως διαδεδομένη μέθοδο σε πολλούς τομείς της ιατρικής και ιδιαίτερα δημοφιλή στην αισθητική δερματολογία. Σκεφτείτε ότι ο ρόλος του δερμοεπιδερμιδικού φραγμού του δέρματος είναι, μεταξύ άλλων, να μην επιτρέπει ουσίες που θεωρεί «ξένες» να εισβάλλουν στον οργανισμό μας. Έτσι ένα σημαντικό ποσοστό των δερμοκαλλυντικών που χρησιμοποιούμε ουσιαστικά επικάθεται στην ανώτερη στιβάδα της επιδερμίδας, χωρίς να επιτυγχάνει πλήρη διείσδυση των συστατικών τους.

Με τη μέθοδο της μεσοθεραπείας, ανοίγουμε μικρές διόδους με τη βοήθεια μίας μικροσκοπικής βελόνης, που μας επιτρέπουν να εγχύσουμε στοχευμένα στο χόριο τις απαραίτητες ουσίες που χρειάζεται το δέρμα μας για βαθιά ενυδάτωση, σύσφιγξη, ανάκτηση σφρίγους, αντιγήρανση και αποτοξίνωση.

Ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος χρησιμοποιούμε υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, συσφιγκτικές ουσίες και αντιοξειδωτικούς παράγοντες με άμεσα και θεαματικά αποτελέσματα.

Microneedling

Η τεχνική αυτή συνδυάζεται συνήθως με τη μέθοδο της μεσοθεραπείας για καλύτερα αποτελέσματα. Με τη βοήθεια ειδικών εργαλείων προκαλούμε πολλαπλούς μικρονυγμούς στην επιδερμίδα μέχρι το ύψος του ανώτερου χορίου. Αυτοί οι «μικροτραυματισμοί» ενεργοποιούν τους ανοσολογικούς μηχανισμούς του δέρματος και παράλληλα διεγείρουν τους ινοβλάστες, οι οποίοι με τη σειρά τους ξεκινούν την επούλωση παράγοντας κολλαγόνο και ελαστίνη.

Έτσι, με αυτόν τον μηχανικό ερεθισμό, αποκαθίσταται η ελαστικότητα και το σφρίγος του δέρματος, το πρόσωπο επανακτά σταδιακά το οβάλ σχήμα του, ενώ ταυτόγχρονα εξομαλύνονται οι ρυτίδες, οι ουλές και οι δυσχρωμίες.

Αυτόλογη μεσοθεραπεία

Η τεχνική έγχυσης στην αυτόλογη μεσοθεραπεία είναι ίδια με την ετερόλογη μεσοθεραπεία, με μόνη διαφορά ότι το υλικό που εγχύεται προέρχεται από τον ίδιο τον ασθενή. Συγκεκριμένα γίνεται αιμοληψία μικρής ποσότητας αίματος από περιφερική φλέβα, το οποίο στην πορεία φυγοκεντρείται , με αποτέλεσμα να διαχωριστεί το πλάσμα (το υγρό στοιχείο του αίματος) από τα έμμορφα συστατικά του.

Το πλάσμα αυτό είναι, μεταξύ άλλων, πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες των αιμοπεταλίων (PRP, Plattelet Rich Plasma), οι οποίοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε διαδικασίες επούλωσης και επιθηλιακής διαφοροποίησης.

Μετά από εμπλουτισμό του υλικού με ειδικούς ενεργοποιητές γίνεται η περαιτέρω έγχυση με τη συνήθη διαδικασία της μεσοθεραπείας. Λόγω της αυτόλογης φύσης του υλικού, μειώνονται στο ελάχιστο οι πιθανότητες εμφάνισης αλλεργικής αντίδρασης.Τα αποτελέσματα της αυτόλογης μεσοθεραπείας είναι εντυπωσιακά με μακρά διάρκεια και χωρίς φόβο αλλεργικών αντιδράσεων, εφόσον ο ορός που χρησιμοποιείται είναι αυτόλογος.

Χημικά peelings

Με το χημικό peeling ή τη χημική απολέπιση προκαλούμε ελεγχόμενο τραυματισμό των ανωτέρων συνήθως στιβάδων της επιδερμίδας ώστε να προάγουμε τους φυσικούς μηχανισμούς ανάπλασης και αναδόμησης του δέρματος.

Ανάλογα με το βάθος του τραυματισμού διαχωρίζουμε τα peelings σε πολύ επιφανειακά, επιφανειακά, μέσου βάθους και βαθιά. Η μέθοδος αυτή ενδείκνυται σε διάφορες καταστάσεις όπως ήπια ακμή και ουλές ακμής, δυσχρωμίες, μέλασμα και πανάδες, ενώ υπάρχουν πολλά πρωτόκολλα για αντιγήρανση και εξάλειψη λεπτών ρυτίδων.

Γενικά αποτελούν μία γρήγορη και ιδιαίτερα δημοφιλή μέθοδο ανάπλασης και ανανέωσης του δέρματος το οποίο γίνεται πιο λαμπερό και λείο ενώ μειώνεται σημαντικά η σμηγματόρροια.

Με μία επίσκεψη στο δερματολόγο σας μπορείτε να ενημερωθείτε ξεχωριστά για κάθε μέθοδο και σε συνεργασία μαζί του να επιλέξετε την ενδεδειγμένη θεραπεία για το πρόσωπό σας, ώστε σύντομα να είστε έτοιμες να «αγαπήσετε» ξανά τον χειμώνα και να λάμψετε ξανά μέσα σ‘ αυτόν.

Κατερίνα Νεάρχου Δερματολόγος Αφροδισιολόγος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η ζωή μετά το έμφραγμα: σωτήρια η άσκηση!

Πως θα αποκτήσετε το λαμπερό χαμόγελο των σταρ

Πως το ''Κουφοχωριό'' του facebook κάνει τους κωφούς να ακούν!

Τι βγάζει ερωτικά από τα..ρούχα τους άνδρες και γυναίκες!