Νέος κοροναϊός: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων – Κρούσματα και στο Χονγκ Κονγκ

  • Ρούλα Τσουλέα
κοροναϊός
Πάνω από 540 είναι πια τα κρούσματα της πνευμονίας από τον νέο κοροναϊό της Κίνας. 17 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Αγώνας δρόμου των Αρχών για να αναχαιτίσουν την εξάπλωσή του.  

Κατακόρυφη αύξηση παρουσίασαν το τελευταίο 24ωρο τα κρούσματα και τα θύματα της πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός 2019-nCoV.

Όπως έγινε γνωστό, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ξεπέρασε σήμερα το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) τα 540. Οι νεκροί ανήλθαν σε 17. Νωρίτερα σήμερα το πρωί οι υγειονομικές Αρχές της Κίνας είχαν κάνει λόγο για 440 κρούσματα και 9 νεκρούς.

Σε μια προσπάθεια να παρεμποδιστεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού, η πόλη Wuhan απ’ όπου άρχισε η επιδημία, θα κλείσει προσωρινά τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Οι Αρχές έχουν επίσης ζητήσει από τους κατοίκους της πόλης να μην φύγουν από αυτήν, εάν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος. Συνιστούν επίσης στους επισκέπτες της να αναβάλλουν το ταξίδι τους.

Διαβάστε ακόμα: Ο κοροναϊός εξαπλώνεται γρήγορα στην Κίνα – Εντείνονται οι ανησυχίες για πανδημία

Τα λεωφορεία, το μετρό, τα πορθμεία και όλα τα δίκτυα μεταφοράς μεγάλων αποστάσεων θα κλείσουν στις 10 το πρωί (τοπική ώρα) της 23ης Ιανουαρίου 2020. Αναβάλλονται επίσης όλες οι πτήσεις από την πόλη προς όλους τους προορισμούς.

Με περισσότερα από 11 εκατομμύρια κατοίκους, το Wuhan αποτελεί το κύριο βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο στην κεντρική Κίνα.

Και στο Χονγκ Κονγκ

Εν τω μεταξύ, έπειτα από μία ημέρα συζητήσεων οι εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δεν αποφάσισαν αν ο νέος κοροναϊός συνιστά «παγκόσμια έκτακτη ανάγκη». Η έκτακτη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής Επειγόντων Περιστατικών θα συνεχιστεί την Πέμπτη.

Ο νέος κοροναϊός πιστεύεται ότι εμφανίστηκε σε μία αγορά θαλασσινών του Wuhan, όπου γίνεται και παράνομο εμπόριο άγριων ειδών.

Σε άλλες εξελίξεις των τελευταίων ωρών, το Χονγκ Κονγκ επιβεβαίωσε τα 2 πρώτα κρούσματα του νέου κοροναϊού. Επιπλέον, η Βρετανία συνέστησε στους πολίτες της να αποφύγουν τα ταξίδια στο Wuhan, εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητα. Ωστόσο ο ιός έχει πια εξαπλωθεί και σε άλλες περιοχές της Κίνας, μεταξύ των οποίων το Πεκίνο, η Σαγκάη και το Μακάου.