Νέες οδηγίες για τον καρκίνο του μαστού: «Αρχίστε τη μαστογραφία στα 40»

  • Ρούλα Τσουλέα
μαστογραφία
Παρατηρείται σημαντική αύξηση στα κρούσματα καρκίνου του μαστού στις γυναίκες κάτω των 50 ετών.

Οι γυναίκες πρέπει να αρχίζουν να κάνουν προληπτικά μαστογραφία από την ηλικία των 40 ετών, επαναλαμβάνοντάς την ανά διετία, αναφέρει η ανώτατη συμβουλευτική επιτροπή της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η σύσταση αυτή διαφέρει σημαντική από εκείνες που επαναλάμβανε η επιτροπή από το 2009. Τότε, η U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF) είχε εισηγηθεί να αρχίζει η μαστογραφία στα 50 έτη, εκτός κι αν οι γιατροί έκριναν πως υπάρχουν λόγοι να αρχίσει νωρίτερα.

Εκείνη την εποχή, το όφελος από τον προληπτικό έλεγχο με τη μαστογραφία των γυναικών ηλικίας 40-49 ετών ( μείον τους δυνητικούς κινδύνους από την εξέταση) ήταν μικρό. Στο μεσοδιάστημα, όμως, «άλλαξαν πολλά»,  δήλωσε η πρώην πρόεδρος της USPSTF Dr. Carol Mangione, καθηγήτρια Δημοσίας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA).

Όπως εξήγησε, κατ’ αρχάς αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου του μαστού στις νέες γυναίκες. Η αύξηση είναι της τάξης του 2% κάθε χρόνο και πρωτοπαρατηρήθηκε το 2015.

Επιπλέον, η ψηφιακή μαστογραφία βελτίωσε τη διαγνωστική ακρίβεια του τσεκάπ για τον καρκίνο του μαστού. Τέλος, βελτιώθηκαν οι θεραπείες για τη νόσο, με αποτέλεσμα καλύτερη πρόγνωση για τις ασθενείς.

Με βάση τις νεότερες εξελίξεις, προηγμένα μαθηματικά μοντέλα υπολόγισαν ότι θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη με την ανά διετία εξέταση από τα 40 έτη. Στην πραγματικότητα, αν όλες οι γυναίκες εξετάζονται συστηματικά, μπορεί να μειωθεί η θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού κατά τουλάχιστον 20%.

Οι νέες συστάσεις της USPSTF συμφωνούν με εκείνες κορυφαίων επιστημονικών εταιρειών. Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS) και το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων & Γυναικολόγων (ACOG) συνιστούσαν εδώ και χρόνια να αρχίζει η μαστογραφία στα 40.

Παραμένει, όμως, μία ουσιώδης διαφορά. Η USPSTF συνιστά να επαναλαμβάνεται η εξέταση ανά διετία, ενώ οι επιστήμονες ενώσεις συνιστούν να είναι ετήσια.

Για ποιες γυναίκες ισχύουν

Οι συστάσεις της USPSTF ισχύουν για τις γυναίκες με μέτριο κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του μαστού. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όσες έχουν πυκνούς μαστούς, καθώς και εκείνες που οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Ωστόσο δεν ισχύουν για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Στις ομάδες αυτές ανήκουν οι γυναίκες με ατομικό ιστορικό καρκίνο του μαστού. Ανήκουν επίσης όσες φέρουν γονίδια υπεύθυνα για τον καρκίνο του μαστού. Το ίδιο και όσες έχουν κάνει υψηλής δόσης ακτινοθεραπεία στον θώρακα σε νεότερη ηλικία ή είχαν μη-φυσιολογικά ευρήματα σε προγενέστερη βιοψία μαστού.

Οι γυναίκες με αυτές τις ενδείξεις πρέπει να ακολουθούν τις συστάσεις των ιατρών για τον προληπτικό έλεγχο, τονίζει η USPSTF.

Αναφέρει επίσης ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για να αξιολογήσει την συνέχιση της μαστογραφίας μετά τα 75 έτη. Για τον ίδιο λόγο, δεν εκφέρει γνώμη για τη διενέργεια υπερηχογραφήματος ή μαγνητικής τομογραφίας σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς, οι οποίες έχουν φυσιολογικά αποτελέσματα στη μαστογραφία.

Η προληπτική εξέταση  των μαστών κρύβει δυνητικούς κινδύνους, όπως τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα που οδηγούν σε αχρείαστες βιοψίες και μερικές φορές σε λάθος διαγνώσεις.

Οι νέες οδηγίες είναι προσωρινές. Οι συγγραφείς τους τις έθεσαν προς δημόσια διαβούλευση έως τις 6 Ιουνίου 2023. Ύστερα θα εκδώσουν τις τελικές.

Φωτογραφία: iStock