Νέες μέθοδοι σάρωσης ανιχνεύουν θανατηφόρα καρδιακή πάθηση πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια
Πρόκειται για μία πάθηση που είναι η κύρια αιτία καρδιακής ανεπάρκειας και αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

Ο συνδυασμός δύο τύπων τεχνικών σάρωσης καρδιάς θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να ανιχνεύσουν μια θανατηφόρα καρδιακή πάθηση, την υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια (HCM) πριν εμφανιστούν συμπτώματα μέσω συμβατικών εξετάσεων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του University College London (UCL).

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation, ανοίγει νέες προοπτικές θεραπείας της πάθησης στα πιο πρώιμα στάδια.

Η δυνατότητα ανίχνευσης της HCM πιο νωρίς από ποτέ θα βοηθήσει επίσης τις δοκιμές που διερευνούν γονιδιακές και φαρμακευτικές θεραπείες με στόχο να σταματήσουν την ανάπτυξη της νόσου σε άτομα που κινδυνεύουν.

Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια είναι μια κληρονομική πάθηση που επηρεάζει περίπου 1 στους 500 ανθρώπους (στο Ηνωμένο Βασίλειο). Αναγκάζει τα μυϊκά τοιχώματα της καρδιάς να γίνουν παχύτερα από το κανονικό, επηρεάζοντας το πόσο καλά η καρδιά μπορεί να αντλεί αίμα σε όλο το σώμα. Είναι η κύρια αιτία καρδιακής ανεπάρκειας και αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.

Ερευνητές από το UCL, το Barts Heart Center και το πανεπιστήμιο του Leeds μελέτησαν τις καρδιές τριών ομάδων:

  1. υγιών ατόμων
  2. ατόμων που είχαν ήδη υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια και
  3. ατόμων με γενετική μετάλλαξη που προκαλεί υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, αλλά χωρίς εμφανή σημάδια της νόσου (χωρίς πάχυνση του καρδιακού μυός)

Για να το κάνουν αυτό, χρησιμοποίησαν δύο πρωτοποριακές τεχνικές σάρωσης καρδιάς:

  • απεικόνιση καρδιακής διάχυσης (cDTI), έναν τύπο μαγνητικής τομογραφίας που δείχνει πώς οργανώνονται και συσσωρεύονται μεμονωμένα κύτταρα του καρδιακού μυός (μικροδομή της καρδιάς) και
  • απεικόνιση αιμάτωσης καρδιακού μυός (perfusion CMR), έναν τύπο μαγνητικής τομογραφίας που ανιχνεύει προβλήματα με τα μικρά αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τον καρδιακό μυ

Οι σαρώσεις έδειξαν ότι -σε σύγκριση με υγιείς εθελοντές- τα άτομα με εμφανή σημάδια HCM έχουν πολύ ανώμαλη οργάνωση των καρδιακών μυϊκών κυττάρων τους και υψηλό ποσοστό και σοβαρότητα μικροαγγειακής νόσου.

Το σημαντικότερο ήταν ότι οι σαρώσεις μπόρεσαν επίσης να εντοπίσουν ανώμαλη μικροδομή (αποδιοργάνωση μυϊκών κυττάρων) και μικροαγγειακή νόσο σε άτομα που είχαν ένα προβληματικό γονίδιο αλλά χωρίς συμπτώματα ή πάχυνση των μυών. Διαπίστωσαν ότι το 28% είχε ελαττώματα στην παροχή αίματος, σε σύγκριση με υγιείς εθελοντές.

Αυτό σήμαινε ότι οι γιατροί μπόρεσαν να εντοπίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα πρώιμα σημάδια της HCM στις καρδιές των ασθενών.

Το πρώτο φάρμακο για την επιβράδυνση της εξέλιξης της HCM (mavacamten) εγκρίθηκε πρόσφατα για χρήση στην Ευρώπη και θα επιτρέψει στους γιατρούς να μειώσουν τη σοβαρότητα της νόσου μόλις εμφανιστούν συμπτώματα και πάχυνση του καρδιακού μυ. Γενετικές θεραπείες βρίσκονται επίσης σε εξέλιξη, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτρέψουν τα συμπτώματα εξ ολοκλήρου παρεμποδίζοντας την ανάπτυξη HCM σε πρώιμο στάδιο.

Η μέθοδος Perfusion CMR χρησιμοποιείται ήδη σε ορισμένες κλινικές για να βοηθήσει στη διαφοροποίηση των ατόμων με υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια από άλλες αιτίες πάχυνσης της καρδιάς. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτές οι επαναστατικές νέες θεραπείες, σε συνδυασμό με σαρώσεις cDTI και έγχυση CMR, δίνουν στους γιατρούς την καλύτερη ευκαιρία να θεραπεύσουν άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια αρκετά νωρίς, ώστε η πάθηση να μην αναπτυχθεί ποτέ.

Ο δρ. George Joy, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας μαζί με τον καθηγητή James Moon και τον δρ. Luis Lopes (όλοι από το Ινστιτούτο Καρδιαγγειακής Επιστήμης του UCL), είπε:

«Η ικανότητα ανίχνευσης πρώιμων συμπτωμάτων HCM θα μπορούσε να είναι κρίσιμη σε δοκιμές για θεραπείες που στοχεύουν στην πρόληψη της πρόωρης εξέλιξης της νόσου ή στη διόρθωση γενετικών μεταλλάξεων.

Θέλουμε τώρα να δούμε αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις σαρώσεις για να εντοπίσουμε ποιοι ασθενείς χωρίς συμπτώματα ή πάχυνση του καρδιακού μυός κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν σοβαρή υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια και τις επιπλοκές της. Οι πληροφορίες που παρέχονται από τις σαρώσεις θα μπορούσαν επομένως να βοηθήσουν τους γιατρούς να λάβουν καλύτερες αποφάσεις για τον καλύτερο τρόπο φροντίδας για κάθε ασθενή».

Ο δρ. Luis Lopes είπε:

“Τα ευρήματα αυτά μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε περισσότερα σχετικά με τις πρώιμες υποκλινικές εκδηλώσεις αυτής της σοβαρής πάθησης, αλλά παρέχουν επίσης πρόσθετα κλινικά εργαλεία για έλεγχο, παρακολούθηση και -ελπίζουμε στο εγγύς μέλλον- για την λήψη καλύτερων θεραπευτικών αποφάσεων”.

Πηγή: https://medicalxpress.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διπλάσιος κίνδυνος για καρδιά αν κάποιος έχει ΔΕΠΥ: Τα συμπτώματα-κριτήριο

Αυτά τα 6 είδη τροφών μπορούν να μειώσουν καρδιαγγειακές παθήσεις και θανάτους παγκοσμίως

Πώς μειώνεται ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας: Πρόβλημα αν αυξάνεται με την πάροδο των ετών

Πόνος στο στήθος: 3 σημάδια ότι ΔΕΝ είναι καρδιακή προσβολή – Ποιες οι πιθανές αιτίες

φωτό: iStock