Νέα θεραπεία για προχωρημένο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

  • Iatropedia
Η πρώτη νέα θεραπεία εδώ και μια δεκαετία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε προχωρημένο στάδιο παίρνει το «πράσινο φως» στην Βρετανία.

Ο συνδυασμός του Avastin με την συνήθη χημειοθεραπεία έδειξε πως παρέχει στατιστικώς ένα σημαντικό ποσοστό μείωσης της θνησιμότητας (26%) από την συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, επιμηκύνοντας το προσδόκιμο ζωής σχεδόν κατά τέσσερεις μήνες σε σύγκριση με γυναίκες που υποβάλλοντο μόνο σε χημειοθεραπεία. Σύμφωνα με την σχετική μελέτη GOG-0240, βάσει της οποίας δόθηκε η πρόσφατη έγκριση, όσες γυναίκες έλαβαν Avastin συν χημειοθεραπεία εμφάνισαν υψηλότερα ποσοστά συρρίκνωσης καρκινικών όγκων.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι η πλέον διαδεδομένη μορφή καρκίνου σε γυναίκες κάτω των 35 ετών, επισημαίνουν ειδικοί, με 9 στις 10 γυναίκες που διαγνώσθηκαν με την νόσο σε αρχικό στάδιο να ζουν για ένα διάστημα πέντε ετών μετά την διάγνωση. Ωστόσο, τα ποσοστά επιβιωσιμότητας πέφτουν δραματικά –μία στις έξι– όταν η ασθένεια βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο και ο καρκίνος έχει κάνει μετάσταση σε άλλα όργανα του σώματος.

Το Avastin συνιστά την πρώτη βιολογική θεραπεία που στοχεύει στην αγγειογένεση –τον σχηματισμό νέων τριχοειδών αιμοφόρων αγγείων– στο πλαίσιο μιας ευρύτερης θεραπείας κατά του καρκίνου, στερώντας τους κακοήθεις όγκους από την τροφοδοσία τους σε αίμα. Επίσης ενδείκνυται και για αρκετές άλλες μορφές της νόσου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου, των ωοθηκών και του μαστού.