Νέα τεχνολογία για τη διατήρηση της ζωής στις ΜΕΘ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όμικρον
Νέα μέθοδος, που μπορεί να υποκαταστήσει την κυκλοφορία και την οξυγόνωση του αίματος μέσω της καρδιάς και των πνευμόνων, παρουσιάστηκε χθες στη διεθνή συνάντηση επιστημόνων που συνδιοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ) με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας (ESICM).

Ο σύγχρονος εξοπλισμός εξωσωματικής κυκλοφορίας ήδη χρησιμοποιείται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του εξωτερικού. Με την ταυτόχρονη χρήση δύο καθετήρων το αίμα που έχει πολύ χαμηλό ποσοστό οξυγόνου εξέρχεται από τον οργανισμό και εισέρχεται ξανά, αφού περάσει από την ειδική συσκευή.

Επιτυγχάνεται με τον τρόπο αυτό η πρόσληψη του οξυγόνου και η αφαίρεση του διοξειδίου του άνθρακα από το κύτταρο. Η διαδικασία αποτελεί “εξαγορά χρόνου” (buy time), επειδή δίνει τον κατάλληλο χρόνο στον πάσχοντα, αλλά και το θεράποντα ιατρό, ώσπου να δράσει αποτελεσματικά η φαρμακευτική αγωγή και να επιτευχθεί η ίαση.

Μάλιστα αναμένεται σύντομα και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην χώρα μας να εξοπλιστούν παρότι το πιο σημαντιό- στο οποίο συμφώνησαν όλοι – είναι  γιατρός εντατικολόγος. Σε αυτό συμφώνησαν διακεκριμένοι Έλληνες όσο και διεθνούς κύρους επιστήμονες από το χώρο της Εντατικής Θεραπείας, οι οποίοι συμμετέχουν στο Συμπόσιο με θέμα “Αιμοδυναμική Παρακολούθηση στον Βαρέως Πάσχοντα”, που ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το μεσημέρι του Σαββάτου 17 Ιουνίου 2017. Τις εργασίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 500 εντατικολόγοι απ’ όλο τον κόσμο.