Νέα συσκευή λαμβάνει βιοψίες δέρματος χωρίς αναισθητικό

  • Iatropedia
Ισπανοί ερευνητές κατοχύρωσαν την ευρεσιτεχνία μιας νέας συσκευής που θα επιτρέπει στους γιατρούς να λαμβάνουν βιοψίες δέρματος με ένα από «κλικ», συντομεύοντας τον χρόνο διάγνωσης για ασθένειες όπως ο καρκίνος του δέρματος.

Η νέα «αυτοματοποιημένη συσκευή βιοψίας δέρματος» θα κάνει σε λιγότερο από πέντε λεπτά αυτό που σήμερα θέλει περίπου μισή ώρα –και μάλιστα χωρίς την ανάγκη τοπικής αναισθησίας. Το πρωτότυπο που κατοχυρώθηκε από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης Carlos III (UC3M) και του Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας Ramón y Cajal, επίσης στη Μαδρίτη, εκτελεί την τομή και αφαιρεί δείγμα ιστού αυτομάτως και βάσει των προτύπων υγιεινής του IRYCIS (Instituto Ramón y Cajal de Investigación Sanitaria).

Σύμφωνα με τον Δρ. Εμιλιάνο Γκρίγιο, δερματολόγο στο Νοσοκομείο Ramón y Cajal και επιστημονικό συνεργάτη του IRYCIS, η εφεύρεση αυτή λόγω της απλότητας της θα επισπεύσει την σχετική διαδικασία, παρέχοντας στους γιατρούς την δυνατότητα να εξετάζουν περισσότερους ασθενείς με αποτέλεσμα περισσότερες διαγνώσεις. Η συσκευή, λέει, θα επιτρέψει στους ασθενείς να φεύγουν από το ιατρείο με τα αποτελέσματα της βιοψίας στα χέρια τους ώστε να αρχίζουν θεραπεία νωρίτερα σε περίπτωση που απαιτηθεί.

Αν και η συσκευή βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του πρωτοτύπου, είναι έτοιμη για επιδείξεις. Το επόμενο βήμα των επιστημόνων που την δημιούργησαν είναι να την κάνουν περισσότερο γνωστή και να βρουν κατασκευαστές ιατρικού εξοπλισμού που θα αναπτύξουν το προϊόν κατόπιν αδείας.