Νέα ρινοπλαστική με διόρθωση ακρορρινίου με γρήγορη ανάρρωση

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η ωραία και λειτουργικά άρτια μύτη είναι ζητούμενο από πολλούς ανθρώπους που επιθυμούν ένα θελκτικό προφίλ προσώπου αλλά και ανεμπόδιστη αναπνοή.

Όπως μας εξηγεί η κ. Αργυρώ Κυπραίου, χειρουργός ΩΡΛ – ρινοπλαστικός, διευθύντρια Τμήματος Λειτουργικής & Επανορθωτικής Χειρουργικής Ρινός, νοσοκομείο ΜΗΤΕΡΑ, «στόχος της ρινοπλαστικής είναι να δημιουργήσει μία πιο εκλεπτυσμένη και διαμορφωμένη κορυφή. Είναι το πιο συχνό αίτημα όλων των ασθενών. Οι παράγοντες που δημιουργούν ογκώδες και πλατύ ακρορρίνιο είναι πολλοί.

Πρώτος παράγοντας είναι το δέρμα του ακρορρινίου. Οι ασθενείς που έχουν παχύ τύπο δέρματος έχουν εμφάνιση πλατιάς και στρογγυλεμένης κορυφής. Σε πολλούς ασθενείς ιδιαίτερα μη Καυκάσιας φυλής  υπάρχει συσσώρευση ινολιπώδους ιστού ο οποίος μπορεί να αφαιρεθεί.

Η δεύτερη σημαντική αιτία είναι η κατασκευή των χόνδρων της κορυφής . Οι κάτω πλάγιοι χόνδροι που σχηματίζουν το ακρορρίνιο μπορεί να είναι πολύ ογκώδεις σε πλάτος , πολύ κυρτοί , πολύ σκληροί ή όλα μαζί.

Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να παραμερίσουμε τις παλιές αντιλήψεις  ότι η διόρθωση θα γίνει με μεγάλες αφαιρέσεις χόνδρων και ιστών. Αυτή ήταν η φιλοσοφία στο παρελθόν αλλά αποδείχτηκε ότι αφαιρώντας ρινικούς χόνδρους με την ελπίδα να διαμορφωθεί ένα πιο λεπτό ακρορρίνιο οι μύτες κατέληγαν με ασυμμετρία, μυτερές προεξοχές και μία αφύσικη εμφάνιση.

Αυτό που χρειαζόμαστε για να βελτιώσουμε το ογκώδες  ακρορρίνιο  είναι να αλλάξουμε την κλίση και την κυρτότητα των κάτω πλαγίων χόνδρων με ελάχιστες αφαιρέσεις  αυτών. Αυτό επιτυγχάνεται με πλήρη απελευθέρωση των χόνδρων από το δέρμα της μύτης , με ειδικές λεπτές ραφές μεταξύ των χόνδρων και με χρήση ειδικών μοσχευμάτων που σκοπό έχουν να δημιουργήσουν καλύτερες γωνίες.

Η διόρθωση ακρορρινίου είναι εξαιρετικά εξατομικευμένη διαδικασία. Μερικές μύτες χρειάζονται καλύτερη προβολή  ( ύψος) στο ακρορρίνιο ενώ σε άλλες χρειάζεται να μειωθεί ο  όγκος  αλλά  και το ύψος του ακρορρινίου. Ο εξειδικευμένος  χειρουργός θα αναλύσει τις φωτογραφίες και τα χαρακτηριστικά του προσώπου και θα δώσει τη γνώμη του βάσει των προβλημάτων που απασχολούν τον ενδιαφερόμενο. Η σμίλευση του ακρορρινίου συνήθως διαρκεί περί τη 1 έως 2 ώρες . Πιο εκτεταμένες αλλαγές ή επανεπεμβάσεις μπορεί να απαιτήσουν μεγαλύτερο χρόνο. Η επέμβαση γίνεται συχνά με μέθη αλλά και με ολική αναισθησία αναλόγως του περιστατικού.

Ο χειρουργός θα εξετάσει  το εσωτερικό της μύτης με 3D υψηλής ευκρίνειας  κάμερα πριν κάνει οποιαδήποτε τομή. Στη συνέχεια θα γίνουν τομές στο εσωτερικό ώστε να έχουμε πρόσβαση στους χόνδρους του ακρορρινίου. Ο χειρουργός θα κάνει συρραφές και ενδέχεται να χρησιμοποιήσει μοσχεύματα για να ενισχύσει τους χόνδρους και να επαναπροσδιορίσει την κορυφή. Τα μοσχεύματα δίνουν επίσης καλύτερη προβολή και κλίση στο ακρορρίνιο. Οι τομές κλείνονται  με μικρά εσωτερικά ράμματα. Ταμπόν και γάζες δεν τοποθετούνται μέσα στη μύτη.

Ο ασθενής φεύγει την ίδια μέρα από την κλινική και συμβουλεύεται να αποφεύγει τη σημαντική κόπωση και άθληση  για 15 μέρες αλλά και να περιποιείται τη μύτη με καθαρισμούς και αντιβιοτικές κρέμες. Δεν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος , ούτε οιδήματα αφού δεν περιλαμβάνονται κατάγματα ρινικών οστών. Η νέα ελάχιστα επεμβατική ρινοπλαστική δίνει τη λύση σε όλους τους τύπους ακρορρινίου με εξαιρετικά αισθητικά αποτελέσματα και γρήγορη ανάρρωση.