Νέα, πρωτοποριακή θεραπεία για κάποια είδη καρκίνου του προστάτη

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η εστιακή θεραπεία (focal therapy) είναι ένας νέος επαναστατικός τρόπος αντιμετώπισης του πρώιμου καρκίνου του προστάτη που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο ΙΑΣΩ General.

Η νέα αυτή μέθοδος έχει αρχίσει ήδη να εφαρμόζεται σε γνωστά κέντρα στην Αμερική και σε ορισμένα της Ευρώπης, με εξαιρετικά καλά αποτελέσματα.

Πώς εφαρμόζεται η μέθοδος – Πλεονεκτήματα

Η εστιακή θεραπεία είναι ένας γενικός όρος για μια ποικιλία μη επεμβατικών τεχνικών που χρησιμοποιούνται για την καταστροφή των μικρών όγκων στο εσωτερικό του προστάτη. Στηρίζεται στην  απεικόνιση  που  συνδυάζει τη μαγνητική τομογραφία του προστάτη με το διορθικό υπερηχογράφημα (fusion τεχνική).

Πιο αναλυτικά, λαμβάνεται με τη μαγνητική τομογραφία μία εικόνα του προστάτη αλλά και της βλάβης (του όγκου), κατόπιν τοποθετούνται οι εικόνες αυτές στον υπέρηχο που εκτελείται εκείνη τη στιγμή και με αισθητήρα καθοδηγούμαστε τρισδιάστατα, απευθείας στην ύποπτη εστία για λήψη βιοψίας.

Μόλις η βλάβη αποδειχθεί βάσει της ιστολογικής εξέτασης ότι είναι καρκινική, τότε με εξαιρετική ακρίβεια καταστρέφεται απευθείας με βελόνα (που φέρει την ίνα του laser), δια μέσω του δέρματος χωρίς τομή, αφήνοντας άθικτα τα υγιή κύτταρα και τους ιστούς του προστάτη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην εμφανίζονται όλες οι συνήθεις επιπλοκές (ακράτεια, στυτική δυσλειτουργία κ.ά) που συναντάμε με τη χειρουργική του καρκίνου του προστάτη. Συνήθως, γίνεται με τοπική αναισθησία ενώ ο ασθενής φεύγει από την Κλινική ύστερα από λίγες ώρες.

Στόχος της εστιακής θεραπείας είναι να καταστρέψει επιτυχώς τις καρκινικές εστίες, ελαχιστοποιώντας τις παρενέργειες στο εσωτερικό του προστάτη ενώ αφήνει τις υπόλοιπες περιοχές του αδένα ανέπαφες, διασώζοντας το  φυσιολογικό  ιστό του προστάτη.

Πότε ενδείκνυται

Η  εστιακή θεραπεία προσφέρεται ως μια εναλλακτική  θεραπεία για τους άνδρες με μικρούς (ελάχιστης έκτασης), εντοπισμένους όγκους του προστάτη.