Νέα έρευνα συνδέει την άνοια με τον μεταβολισμό: Τι πρέπει να ξέρετε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
άνοια
Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας βρήκαν μια σύνδεση μεταξύ του μεταβολισμού και κάποιων εγκεφαλικών παραμέτρων που σχετίζονται με την άνοια.

Κάθε τρία δευτερόλεπτα, κάποιος στον κόσμο διαγιγνώσκεται με άνοια. Παρόλο που η άνοια δεν έχει γνωστή θεραπεία, αλλαγές στον εγκέφαλο μπορεί να συμβούν χρόνια πριν εντοπιστεί η άνοια.

Τώρα, πρωτοποριακή έρευνα από το Αυστραλιανό Κέντρο Ακριβείας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας (UniSA) ανακάλυψε μια σύνδεση μεταξύ του μεταβολισμού και κάποιων εγκεφαλικών παραμέτρων που σχετίζονται με την άνοια, προσφέροντας σημαντικές νέες πληροφορίες για την ασθένεια.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 26.239 άτομα στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου και ανακάλυψαν ότι τα άτομα με ηπατικό στρες, φλεγμονή ή στρες στα νεφρά που σχετίζεται με την παχυσαρκία είχαν τις μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις στον εγκέφαλό τους.

Προκειμένου να εντοπιστούν πρώιμοι παράγοντες κινδύνου για άνοια, η έρευνα εξέτασε τις σχέσεις μεταξύ έξι διαφορετικών μεταβολικών προφίλ και 39 καρδιομεταβολικών δεικτών με μετρήσεις του όγκου του εγκεφάλου, των εγκεφαλικών βλαβών και της συσσώρευσης σιδήρου από μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου.

Τα αρνητικά προφίλ MRI με μικρότερους όγκους ιππόκαμπου και φαιάς ουσίας, υψηλότερα φορτία εγκεφαλικών βλαβών και υψηλότερη συσσώρευση σιδήρου ήταν πιο διαδεδομένα σε εκείνους με μεταβολικά προφίλ συνδεδεμένα με την παχυσαρκία.

Η δρ. Amanda Lumsden, ερευνήτρια στο UniSA, ισχυρίζεται ότι η μελέτη εμβαθύνει τις γνώσεις μας για την υγεία του εγκεφάλου.

“Η άνοια είναι μια εξουθενωτική ασθένεια που επηρεάζει περισσότερους από 55 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως”, λέει ο Δρ Lumsden.

“Η κατανόηση των μεταβολικών παραγόντων και των προφίλ που σχετίζονται με εγκεφαλικές αλλαγές, οι οποίες σχετίζονται με την άνοια μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό πρώιμων παραγόντων κινδύνου για άνοια. Σε αυτή την έρευνα, διαπιστώσαμε ότι τα ανεπιθύμητα μοτίβα νευροαπεικόνισης ήταν πιο διαδεδομένα μεταξύ των ατόμων που είχαν μεταβολικούς τύπους που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν επίσης τον υψηλότερο Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό (ο δείκτης για το πόση ενέργεια χρειάζεται το σώμα σας όταν ξεκουράζεται για να υποστηρίξει τις βασικές του λειτουργίες) αλλά περιέργως, αυτός ο δείκτης φαινόταν να συμβάλλει σε δυσμενείς εγκεφαλικούς δείκτες πέρα ​​από τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας».

Διαβάστε επίσης: Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός: Υπολογίστε τον δικό σας

Η ανώτερη ερευνήτρια, καθηγήτρια του UniSA, Elina Hyppönen, λέει ότι τα συμπεράσματα της νέας μελέτης παρουσιάζουν μια νέα οδό για την κατανόηση της υγείας του εγκεφάλου.

“Αυτή η μελέτη δείχνει ότι τα μεταβολικά προφίλ σχετίζονται με πτυχές της υγείας του εγκεφάλου. Βρήκαμε επίσης συσχετίσεις με πολλούς μεμονωμένους βιοδείκτες που μπορεί να παρέχουν ενδείξεις για τις διαδικασίες που οδηγούν στην άνοια”, είπε η Hyppönen.

Πηγή: https://scitechdaily.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς ο θυρεοειδής ελέγχει τον μεταβολισμό

Η ανεπαίσθητη “άσκηση” όπως κάθεστε για να δώσετε ώθηση στον μεταβολισμό και να κάψετε λίπος

Ο κίνδυνος άνοιας συνδέεται με την πίεση του αίματος: Τι πρέπει να ξέρετε

Πώς η άνοια μπορεί να προκληθεί από κάτι στο στόμα