Νέα έρευνα: Οκτώ καλές συνήθειες προσθέτουν έως 24 χρόνια στη ζωή μας!

  • Ρούλα Τσουλέα
μακροζωία
Τι αποκαλύπτει μεγάλη μελέτη σε χιλιάδες εθελοντές. Πόσα χρόνια κερδίζουμε αναλόγως με την ηλικία μας.

Η υιοθέτηση οκτώ υγιεινών συνηθειών στη μέση ηλικία μπορεί να παρατείνει τη ζωή κατά δεκαετίες, αλλά ακόμα κι αν τις υιοθετήσει κάποιος μέχρι τα 60 του μπορεί να κερδίσει πολλά χρόνια καλής ζωής, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Οι γυναίκες που υιοθετούν και τις οκτώ συνήθειες στα 40 τους μπορούν να ζήσουν 21 χρόνια περισσότερα απ’ όσα οι συνομήλικές τους που δεν τηρούν καμία. Αντίστοιχα, οι 40άρηδες άνδρες που τις τηρούν όλες, μπορούν να κερδίσουν 24 χρόνια ζωής.

Τα ευρήματα προέρχονται από την ανάλυση δεδομένων από 719.147 βετεράνους στις ΗΠΑ. Κατά την έναρξη της μελέτης είχαν ηλικία 40 έως 99 ετών. Οι βετεράνοι αυτοί συμμετέχουν από το 2011 σε μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες για τον τρόπο ζωής τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν τους ιατρικούς φακέλους και τις πληροφορίες αυτές της περιόδου 2011-2019. Στο μεσοδιάστημα πέθαναν 33.375 από τους εθελοντές, γεγονός που επέτρεψε στους ερευνητές να αξιολογήσουν κάθε συνήθεια ξεχωριστά.

Ποιες είναι

Τα περισσότερα χρόνια ζωής προσέθεταν η συχνή φυσική δραστηριότητα, η αποφυγή του καπνίσματος και ο μη εθισμός στα οπιοειδή. Κάθε μία από αυτές τις συνήθειες μείωνε τον κίνδυνο θανάτου κατά 46%, 29% και 38% αντιστοίχως. Τα οπιοειδή χορηγούνται ευρέως στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του πόνου και η χώρα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα εθισμού σε αυτά.

Κατά 20% η κάθε μία μείωναν τον κίνδυνο θανάτου τέσσερις άλλες καλές συνήθειες, οι εξής:

  • Ο περιορισμός στο ελάχιστο του στρες
  • Η καλή διατροφή
  • Η μετρημένη κατανάλωση αλκοόλ χωρίς περιστατικά κατάχρησης
  • Ο καλός ύπνος

Τέλος, οι θετικές κοινωνικές σχέσεις σχετίσθηκαν με μείωση κατά 5% του κινδύνου θανάτου στη διάρκεια της μελέτης.

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής (ASN 2023) στη Βοστώνη. Τα ευρήματα που παρουσιάζονται σε ιατρικά συνέδρια θεωρούνται προκαταρκτικά έως ότου δημοσιευθούν σε κάποια ιατρική επιθεώρηση.

Ακόμα και μία μπορεί να κάνει διαφορά

«Μας εξέπληξε το πόσο πολλά μπορούμε να κερδίσουμε υιοθετώντας μία, δύο, τρεις ή όλες αυτές τις συνήθειες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Xuan-Mai Nguyen, από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόϊ στο Ουρμπάνα-Σαμπέϊν (UIUC). «Η έρευνά μας έδειξε πως όσο νωρίτερα υιοθετεί κανείς αυτές τις συνήθειες, τόσο το καλύτερο. Ακόμα όμως κι αν κάποιος μία αλλαγή στα 40, τα 50 ή τα 60 του χρόνια, αποκομίζει τεράστιο όφελος».

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι οι άνδρες ηλικίας 40 ετών που δεν υιοθετούν καμία από αυτές τις συνήθειες, έχουν μέσο προσδόκιμο ζωής τα 62 έτη. Οι συνομήλικοί τους που τις υιοθετούν όλες είναι πολύ πιθανό να φτάσουν στα 86 τους χρόνια!

Αντίστοιχα, οι 40άρες γυναίκες που δεν τηρούν καμία καλή συνήθεια έχουν μέσο προσδόκιμο επιβίωσης τα 66 έτη. Όσες τις τηρούν όλες, φθάνουν στα 88 χρόνια.

Κερδισμένοι, όμως, είναι και όσοι υιοθετούν όλες τις συνήθειες έως τα 60 τους έτη. Το όφελος στην επιβίωση μπορεί να φθάσει στα 17-18 χρόνια!

Φωτογραφία: iStock