Νέα επέμβαση στο Ιατρικό Αθηνών: Αρθροσκοπικά υποβοηθούμενη μεταφορά πλατέω ραχιαίου μυός

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Mε μεγάλη επιτυχία εφαρμόζεται στο Κέντρο Αρθροσκόπησης και Χειρουργικής Ώμου του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών η τεχνική της αρθροσκοπικά υποβοηθούμενης μεταφοράς πλατέως ραχιαίου μυός για την υποκατάσταση του τενοντίου πετάλου σε μη επιδιορθώσιμες ρήξεις του ώμου. Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα εξειδικευμένα κέντρα της Ευρώπης όπου εφαρμόζεται η συγκεκριμένη τεχνική.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, για ρήξεις τενοντίου πετάλου, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 30 επεμβάσεις που αφορούν στην αρθροσκοπική εμφύτευση βιοαπορροφήσιμου προθέματος στον υπακρωμιακό χώρο. Επιπρόσθετα, σε περιπτώσεις εξαρθρήματων, η αστάθεια που αυτά επιφέρουν αντιμετωπίζεται επίσης αρθροσκοπικά, με επιτυχία, με επεμβάσεις «μαλακών μορίων», είτε με «οστικές επεμβάσεις», ανάλογα με τη βαρύτητα της αστάθειας.

Για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας του ώμου, εφαρμόζονται με επιτυχία όλες οι σύγχρονες βιολογικές θεραπείες με PRP και βλαστοκύτταρα σε αρχικά στάδια της νόσου. Σε περιπτώσεις που η καταστροφή της άρθρωσης είναι προχωρημένη, εφαρμόζονται όλοι οι τύποι αρθοπλαστρικής ώμου (ημιαρθροπλαστική, ανατομική ολική αρθροπλαστική και ανάστροφη ολική αρθροπλαστική).

Το Κέντρο στελεχώνεται από μία αξιόλογη ομάδα ορθοπαιδικών-χειρουργών υπό τη διεύθυνση του κ. Εμμανουήλ Αντωνογιαννάκη, ιδρυτικού μέλους του τμήματος ώμου (ESA) της Ευρωπαϊκής Αθλητιατρικής Εταιρείας (ESSKA), ο οποίος είναι από τους πρώτους που εφάρμοσαν στην Ελλάδα, την αρθροσκοπική χειρουργική στον ώμο. Επιμελητές του Κέντρου είναι οι Ηλίας Ματαράγκας, Ιωάννης Χιώτης, Αναστάσιος Δεληγιώργης και Εμμανουήλ Μπριλάκης.

Ο κ. Εμμανουήλ Μπριλάκης, επιμελητής του Κέντρου Αρθροσκόπησης και Χειρουργικής Ώμου και υπεύθυνος Ορθοπαιδικός των γυναικείων τμημάτων μπάσκετ του Ολυμπιακού Πειραιώς και του Πανιωνίου ΓΣ. σημείωσε: «Κύριος στόχος του Κέντρου είναι να προσφέρει επιστημονικά άρτιες και τεχνολογικά σύγχρονες υπηρεσίες διάγνωσης και θεραπείας στους ασθενείς με παθήσεις ή τραυματισμούς στην ανατομική περιοχή του ώμου, καθιστώντας τη διάγνωση ακριβέστερη και τη θεραπεία αμεσότερη και πιο αποτελεσματική με τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία για τον ασθενή. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε πραγματοποιήσει το τελευταίο έτος περισσότερες από 200 επεμβάσεις με απόλυτη επιτυχία. Με σεβασμό στον ασθενή και με γνώση των δύσκολων συγκυριών, το Κέντρο Αρθροσκόπησης και Χειρουργικής Ώμου προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στον Έλληνα ασθενή, εφάμιλλες με αυτές που προσφέρονται στα μεγάλα και εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού».