Νέα αντικαρκινική θεραπεία εξαφανίζει τους καρκινικούς όγκους

  • Iatropedia
Ένα νέο αντικαρκινικό φάρμακο που συρρικνώνει ή και εξαφανίζει τους καρκινικούς όγκους, ανακάλυψαν Αμερικάνοι επιστήμονες. Το φάρμακο μέχρι στιγμής έχει δοκιμασθεί σε ποντίκια στα οποία όμως είχαν μεταμοσχεύσει ανθρώπινους καρκινικούς όγκους, και τους οποίους διέλυσε και εξαφάνισε.

Οι ανθρώπινοι όγκοι πάνω στους οποίους έγιναν τα πειράματα ήταν του μαστού, των ωοθηκών, του εντέρου, της ουροδόχου κύστης, του ήπατος και του προστάτη. Το φάρμακο που ουσιαστικά είναι ένα αντίσωμα, δρα σε 2 επίπεδα. Σε πρώτη φάση μπλοκάρει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και αμέσως μετά ενεργοποιεί και ωθεί τα “μακροφάγα” κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να επιτεθούν και τελικά να καταστρέψουν τα καρκινικά κύτταρα.

Πρόκειται για την πρώτη αντικαρκινική θεραπεία με αντισώματα που φαίνεται να είναι τόσο ευρέως αποτελεσματική με διαφορετικά είδη όγκων. Αυτό το είδος θεραπείας κινητοποιεί τους μηχανισμούς του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος κατά του καρκίνου.

Πριν από περίπου 10 χρόνια ο καθηγητής παθολογίας, Ίρβινγκ Γουέισμαν, της Ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια, είχε ανακαλύψει το συγκεκριμένο φάρμακο και μάλιστα το είχε χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά κατά της λευχαιμίας, αλλά και άλλων καρκίνων του αίματος. Όμως τώρα σε μια νέα έρευνα, η ίδια ομάδα του συγκεκριμένου καθηγητή, ανακοίνωσε ότι το αντίσωμα που μπλοκάρει τη δράση της πρωτεΐνης CD47, έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα σχεδόν σε όλα τα είδη καρκινικών όγκων.

Οι ερευνητές, ανακάλυψαν ότι όσο περισσότερη πρωτεΐνη CD47 παράγουν τα καρκινικά κύτταρα, τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες επιβίωσης ενός ασθενούς. Όμως οι επιστήμονες κατάφεραν να μπλοκάρουν στα πειραματόζωα την ανάπτυξη της εν λόγω πρωτεΐνης με τη βοήθεια εντός αντισώματος. Διαπίστωσαν ότι οι όγκοι, ακόμα και οι πιο επιθετικοί, μειώθηκαν σε μέγεθος και έπαψαν να εξαπλώνονται στο υπόλοιπο σώμα, δηλαδή να κάνουν μεταστάσεις.

Οι ερευνητές, εισήγαγαν στα πειραματόζωα καρκινικούς ιστούς από διάφορα είδη ανθρώπινων όγκων και διαπίστωσαν ότι σε όλες τις περιπτώσεις, το αντι-CD47 φάρμακο είχε αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, οι καρκίνοι του εντέρου μίκρυναν κατά το ένα τρίτο σε μέγεθος, ενώ οι όγκοι του μαστού εξαφανίστηκαν τελείως και, τέσσερις μήνες μετά την θεραπεία, συνέχιζαν να μην υπάρχουν καθόλου τέτοιου είδους καρκινικά κύτταρα στα πειραματόζωα.

“Δείξαμε ότι ακόμα και μετά την εγκατάσταση του όγκου, το αντίσωμα μπορεί είτε να θεραπεύσει τον όγκο, είτε να επιβραδύνει την ανάπτυξή του και να παρεμποδίσει την μετάσταση του”, δήλωσε ο Γουέισμαν.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το πρώτο βήμα έχει γίνει και μάλιστα με απόλυτη επιτυχία. Απομένει τώρα την θέση των ποντικιών να πάρουν οι άνθρωποι για να δοκιμαστεί και στους ίδιους η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου αντισώματος. Πάντως η ομάδα του καθηγητή Γουέισμαν, εξασφάλισε ήδη χρηματοδότηση από το Ινστιτούτο Αναγεννητικής Ιατρικής της Καλιφόρνια για να ξεκινήσει την πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους ασθενείς, μέσα στην επόμενη διετία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο στην κατηγορία του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο του μαστού στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο του εντέρου στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο του ήπατος στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο του προστάτη στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε ποιες τι εξετάσεις πρέπει να κάνετε για όλα τα είδη καρκίνου

ο καρκίνος του μαστού, χτυπάει και τους άνδρες

δείτε σε ΒΙΝΤΕΟ πως ο καρκίνος του μαστού, χτυπάει τις γυναίκες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν