«Ναι» στην μαγνητική τομογραφία για ασθενείς με βηματοδότη

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Οι καρδιοπαθείς με βηματοδότη, οι οποίοι επιθυμούν να πραγματοποιήσουν μαγνητική τομογραφία θα μπορούν να το πράττουν με μηχανήματα σύγχρονης τεχνολογίας. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης.

 

Η μελέτη έδειξε ότι η έκθεση των βηματοδοτών σε μαγνητικά πεδία και ραδιοκύματα είναι, υπό προϋποθέσεις, ασφαλής για τους καρδιοπαθείς, ακόμα και αν αυτές είναι παλαιότερης τεχνολογίας και ακόμα και αν η διαγνωστική εξέταση αφορά το στήθος των ασθενών. Κάτι που δεν ίσχυε μέχρι σήμερα.

Η έρευνα αφορούσε 1.509 ασθενείς, το 58% των οποίων είχε βηματοδότη και το 42% καρδιομετατροπέα-απινιδωτή, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε τομογραφίες στήθους με μαγνητικά πεδία έντασης 1,5 Τέσλα.

Η διαδικασία

Οι ερευνητές, πριν από την εξέταση αναπρογραμμάτισαν τις συσκευές, ώστε να προκαλούν συγκεκριμένο ρυθμό καρδιάς στους ασθενείς, των οποίων η καρδιά δεν χτυπά από μόνη της. Επίσης απενεργοποίησαν ορισμένες λειτουργίες των συσκευών, που θα μπορούσαν να τις κάνουν να αντιδράσουν ανεξέλεγκτα στα μαγνητικά πεδία του τομογράφου.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας:

– Στη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών, η μαγνητική τομογραφία δεν επηρέασε τις συσκευές.

– Στις 9 μόνο περιπτώσεις που οι συσκευές εμφάνισαν κάποιο πρόβλημα, αυτό λύθηκε μόνο του, καθώς αυτόματα οι συσκευές έκαναν επανεκκίνηση σε ασφαλή λειτουργία (backup mode).

– Σε 1 μόνο περίπτωση η συσκευή χρειάστηκε αντικατάσταση, επειδή η μπαταρία του ήταν σχεδόν άδεια και δεν ήταν δυνατό να επαναπρογραμματισθεί κανονικά.

– Σε 5 περιπτώσεις οι γιατροί σταμάτησαν πρόωρα τη διαγνωστική μαγνητική απεικόνιση, λόγω καρδιακών προβλημάτων των ασθενών ή γιατί η τομογραφία δεν παρήγαγε κάποια χρήσιμη απεικόνιση.

Συμπερασματικά, οι ερευνητές καταλήγουν λέγοντας, ότι αν οι συσκευές είναι σωστά ρυθμισμένες πριν από την εξέταση, η μπαταρία είναι γεμάτη και έχουν ληφθεί προφυλάξεις ασφαλείας, οι καρδιοπαθείς ασθενείς με βηματοδότη ή απινιδωτή έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μαγνητική τομογραφία στο στήθος.

Σημειώνεται ότι οι μαγνητικές τομογραφίες θεωρούνται ήδη ασφαλείς με τους βηματοδότες και τους απινιδωτές νεότερης γενιάς, αλλά η μεγάλη πλειονότητα των περίπου έξι εκατομμυρίων τέτοιων συσκευών παγκοσμίως είναι παλαιότερης γενιάς. Επίσης προηγούμενη μελέτη είχε αποφανθεί ότι και οι παλαιότερες συσκευές είναι ασφαλείς, αλλά τότε οι τομογραφίες δεν είχαν γίνει στην περιοχή του στήθους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ