Να κάνω το εμβόλιο της γρίπης εάν είναι να κάνω και 3η δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό; Τι απαντά ειδικός

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
εμβόλιο
Η περίοδος της γρίπης του 2021 πλησιάζει την ίδια στιγμή που πολλοί συμπολίτες μας ενδέχεται να κάνουν την 3η, ενισχυτική ή αναμνηστική δόση του εμβολίου ενάντια στην COVID-19.

Ήδη κάποιοι πολίτες έχουν λάβει ειδοποίηση μέσω σχετικού μηνύματος στο κινητό τους τηλέφωνο, ώστε να κάνουν την 3η δόση του εμβολίου κορονοϊού.

Πολλοί εξ αυτών αναρωτιούνται αν και κατά πόσον μπορεί αυτή η ενισχυτική δόση για το εμβόλιο COVID-19 να επηρεάσει τον ετήσιο εμβολιασμό για την εποχική γρίπη.

Το έγκυρο medicalexpress.com επικοινώνησε με την δρ. Anita Skariah, για απαντήσεις σχετικά με την ανάγκη τόσο για τα εμβόλια κατά της γρίπης όσο και για τα εμβόλια COVID-19.

Χρειάζομαι το εμβόλιο για την εποχική γρίπη, εάν έχω κάνει το εμβόλιο COVID-19;

ΝΑΙ. Οι ιοί της γρίπης και του κορονοϊού είναι διαφορετικοί και το ίδιο ισχύει και για τα εμβόλια.

Είναι σημαντικό να κάνετε το αντιγριπικό εμβόλιο ακόμη και αν έχετε κάνει το εμβόλιο κορονοϊού. Το καθένα σας προστατεύει μόνο από την συγκεκριμένη νόσο για την οποία χορηγείται: το αντιγριπικό εμβόλιο προστατεύει από την εποχική γρίπη και το εμβόλιο κορονοϊού προστατεύει από τη νόσο COVID-19. Και οι δύο είναι δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβολιασμούς.

Είναι ασφαλές να κάνω το εμβόλιο της γρίπης εάν κάνω την ενισχυτική του εμβολίου COVID-19;

ΝΑΙ. Επί του παρόντος, οι οδηγίες των ειδικών είναι ίδιες με εκείνες που ισχύουν και για τις κανονικές πρώτες δόσεις του εμβολίου για τον κορονοϊό, δηλαδή ότι πρέπει να κάνετε και τα δύο εμβόλια.

Θα επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο το εμβόλιο γρίπης εκείνο για τον κορονοϊό;

ΟΧΙ, το εμβόλιο γρίπης δεν παρεμβαίνει με κανέναν τρόπο στο εμβόλιο ενάντια στην COVID-19, είπε η δρ. Skariah.

Μπορώ να κάνω το εμβόλιο της γρίπης και το εμβόλιο του κορονοϊού ταυτόχρονα;

Μπορείτε, αλλά καλό είναι να μην το κάνετε ταυτόχρονα. Στο παρελθόν, το CDC είχε συστήσει να περιμένουμε 14 ημέρες μεταξύ των εμβολίων COVID και οποιωνδήποτε άλλων εμβολίων, αλλά τώρα θεωρούν ότι αυτό είναι περιττό με βάση τα στοιχεία.

Ωστόσο, η δρ. Skariah προσθέτει ότι αν και η ταυτόχρονη ή κοντινή λήψη των εμβολίων είναι απόλυτα ασφαλής, μπορεί κάποιος να θέλει να τις απομακρύνει χρονικά «ως θέμα προσωπικής προτίμησης», ειδικά εάν ανησυχείτε για τυχόν παρενέργειες.

Μπορεί να αντιμετωπίσετε ήπιες παρενέργειες από καθένα από τα εμβόλια, οπότε αν θέλετε να διαχωρίσετε τα δύο εμβόλια για μερικές εβδομάδες, αυτό θα ήταν επίσης λογικό.

Μπορεί το αντιγριπικό εμβόλιο να μου προκαλέσει γρίπη;

ΟΧΙ. Η δρ. Skariah επιβεβαιώνει ότι το εμβόλιο για την γρίπη δεν μπορεί να σας προκαλέσει γρίπη.

«Δεν είναι ζωντανό εμβόλιο εκτός εάν σας χορηγηθεί σκεύασμα ενδορινικού σπρέι, αλλά ακόμη και το ζωντανό εμβόλιο δεν μπορεί να προκαλέσει γρίπη. Τα εμβόλια της γρίπης κατασκευάζονται με ανενεργό ιό, ή μόνο με πρωτεΐνη από τον ιό της γρίπης”.

Ποιες είναι οι παρενέργειες του εμβολίου για την εποχική γρίπη;

Μπορεί να αισθανθείτε λίγο άρρωστοι μετά την λήψη του αντιγριπικού εμβολίου, με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να αισθανθήκατε αντίδραση στο εμβόλιο του κορονοϊού. Αυτό είναι φυσιολογικό, αλλά δεν είναι γρίπη.

«Μερικές φορές μετά από ένα εμβόλιο μπορεί να εμφανίσετε χαμηλό πυρετό, να νιώσετε κουρασμένοι ή να αισθάνεστε σαν να αρρωσταίνετε για λίγο», είπε η δρ. Skariah. «Αυτό είναι στην πραγματικότητα το σύνθετο σύστημα σηματοδότησης του ανοσοποιητικού σας συστήματος που λέει στο σώμα σας να καταπολεμήσει έναν πιθανό εισβολέα. Έτσι το σώμα δημιουργεί αντισώματα έτσι ώστε αν αντιμετωπίσετε γρίπη τους επόμενους μήνες να είναι ήδη εξοπλισμένο και έτοιμο να την αντιμετωπίσει”.

Ποιος πρέπει να κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο; Υπάρχει κάποιος λόγος να μην το κάνουμε;

Παρεκτός κι εάν είχατε σοβαρή αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο της εποχικής γρίπης στο παρελθόν, συνιστάται σε όλους να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο.

«Η μόνη αντένδειξη είναι εάν είχατε μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση σε οποιοδήποτε συστατικό του εμβολίου πριν», δήλωσε ο Skariah. Μιλήστε με τον γιατρό σας που θα σας κατευθύνει υπεύθυνα.

Θα είναι η φετινή περίοδος της γρίπης χειρότερη από πέρυσι;

ΝΑΙ. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι προβλέπουν μια πιο σοβαρή περίοδο γρίπης φέτος σε σύγκριση με το 2020. Πέρυσι είχαμε ρεκόρ χαμηλών επιπτώσεων και θανάτων που σχετίζονται με την εποχική γρίπη, διότι οι περισσότεροι φορούσαν μάσκες, ενώ περάσαμε μήνες ολόκληρους με lockdown στα σπίτια μας και ελαχιστοποίηση των διαπροσωπικών επαφών.

Φέτος, ακόμη και με την πρόσφατη έξαρση της παραλλαγής δέλτα του κορονοϊού, οι περισσότερες κοινωνικές δομές λειτουργούν κανονικά, οι άνθρωποι κυκλοφορούν έξω και η χρήση μάσκας, αν και απαραίτητη, έχει εξασθενήσει. Οπότε, ναι, φέτος η εποχική γρίπη αναμένεται χειρότερη από πέρυσι.

Πηγή: https://medicalxpress.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εποχική γρίπη: Σταδιακή μείωση της αποτελεσματικότητας (και) του αντιγριπικού εμβολίου

Αρχίζουν οι εμβολιασμοί τρίτης δόσης στους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς

Εμβόλιο COVID-19: Μετά την FDA και τα CDC λένε «ναι» στην 3η δόση – Για ποιες ομάδες πληθυσμού

Εμβολιασμοί: Με ποιο εμβόλιο πρέπει να γίνει η τρίτη δόση, σε σχέση με το προηγούμενο – Οι πιθανές παρενέργειες