Αρχίζουν οι εμβολιασμοί τρίτης δόσης στους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς

  • Γιάννα Σουλάκη
τρίτη δόση
Στην ανάγκη χορήγησης τρίτης "ενισχυτικής" δόσης του εμβολίου κατά της νόσου Covid-19 στους ηλικιωμένους άνω των 60, στους διαμένοντες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και τους επαγγελματίες υγείας, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Η τρίτη δόση δεν είναι υποχρεωτική, αλλά αποτελεί ισχυρή σύσταση της Επιτροπής. Η πλατφόρμα των ραντεβού ανοίγει στις 30 Σεπτεμβρίου, όπως είπε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Την ανάγκη ενίσχυσης της ανοσιακής απάντησης κατά της Covid-19 σε άτομα που τη χάνουν μετά την πάροδο έξι μηνών από τον εμβολιασμό τους, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση της Δευτέρας.

Όπως εξήγησε η ίδια, τα αντισώματα ως δείκτης της ανοσιακής απάντησης μειώνονται μετά από πέντε με έξι μήνες, και η μείωσή τους σε συνδυασμό με την εμφάνιση των μεταλλάξεων, αποτελεί έναν κίνδυνο για τα άτομα που δεν έχουν επαρκή προστασία.

Οι δύο παραπάνω λόγοι οδήγησαν τους ειδικούς στην απόφαση για τη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου. «Στραφήκαμε στις ομάδες του πληθυσμού που είχαν πραγματική ανάγκη για μία ενισχυτική δόση», ανέφερε η κα. Θεοδωρίδου και συνέχισε λέγοντας ότι πρώτοι στην ιεραρχία ήταν όσοι δεν ανέπτυξαν καθόλου αντισώματα, όπως οι μεταμοσχευμένοι, και η χορήγηση σε αυτή την ομάδα θεωρήθηκε επιβεβλημένη.

Στη συνέχεια, ακολουθούν τα άτομα προχωρημένης ηλικίας που επίσης εμφανίζουν πτώση αντισωμάτων. Η τρίτη κατηγορία είναι τα άτομα που εκτίθενται περισσότερο στον ιό, όπως είναι οι υγειονομικοί.

«Τα άτομα που παίρνουν τώρα σειρά, είναι οι ηλικιωμένοι που μένουν σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και όλοι άνω των 60 ετών», εξήγησε η κα. Μαρία Θεοδωρίδου. Οι εμβολιασμοί στα γηροκομεία θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Γιατί «τρίτη δόση»;

Η ανάγκη για χορήγηση της τρίτης δόση επιβεβαιώνεται με πολλά επιστημονικά δεδομένα, όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά τα δεδομένα, η ομάδα άνω των 60 ετών έχει τα κριτήρια που δείχνουν ότι χρειάζεται ενίσχυση με τρίτη δόση. Το ίδιο και με τους υγειονομικούς, καθώς με βάση τα δεδομένα, όντως οι επαγγελματίες αυτού του χώρου έχουν αυξημένο κίνδυνο.

«Αυτές οι δύο κατηγορίες θα μπορούν να κάνουν ενισχυτική δόση μετά από έξι έως οκτώ μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. Μάλιστα, όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) χορήγησε έκτακτη άδεια για ενισχυτική δόση σε άτομα άνω των 65 ετών».

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, δεν έχει δοθεί ακόμη άδεια από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA).

Θεμιστοκλέους: 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε πως ήδη έχουν γίνει 13.000 εμβολιασμοί τρίτης δόσης σε ανοσοκατασταλμένους. Όπως πρόσθεσε, για τους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς η πλατφόρμα ανοίγει  μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ για στους ηλικιωμένους σε μονάδες φροντίδας οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο ίδιος υπενθύμισε πως το ραντεβού θα πρέπει να κλείνεται από έξι έως οκτώ μήνες μετά την δεύτερη δόση.

Αναλύοντας τα τελευταία  δεδομένα του εμβολιαστικού προγράμματος, ο γενικός γραμματέας κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως συνολικά έχουν γίνει πάνω από 11.900.000 εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα, ενώ 5.950.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, αριθμός που αντιστοιχεί σε 56,7% στον γενικό πληθυσμό και σε 65,6% στον ενήλικο πληθυσμό της χώρας.

Επιπλέον τόνισε πως περίπου 90.000 ραντεβού έχουν κλειστεί για τις αμέσως επόμενες ημέρες, υπογραμμίζοντας πως η πλειοψηφία αφορά σε νέους ανθρώπους.