Μπορούν άλλες καταστάσεις να μιμούνται τα συμπτώματα του Πάρκινσον;

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Πάρκινσον
Υπάρχουν κάποιες ασθένειες που έχουν παρόμοια σημεία και συμπτώματα με το Πάρκινσον.

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια νευρολογική διαταραχή που προκαλεί συμπτώματα όπως τρόμο (τρέμουλο), αργές κινήσεις και μυϊκή δυσκαμψία. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να επικαλύπτονται με συμπτώματα άλλων καταστάσεων, καθιστώντας δύσκολη τη διάγνωση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον

Αν και η εμπειρία κάθε ατόμου είναι μοναδική, υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που είναι χαρακτηριστικά της νόσου.

Τα τέσσερα κύρια συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  1. τρέμουλο στο κεφάλι, το σαγόνι, τα χέρια, τα πόδια και τα χέρια
  2. ακαμψία στους μυς
  3. βραδύτητα στις κινήσεις
  4. πρόβλημα με την ισορροπία και τον συντονισμό και πτώσεις

Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν από την μία πλευρά του σώματος και τείνουν να χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου. Ο ρυθμός εξέλιξης εξαρτάται από το άτομο, αλλά γενικά επηρεάζει και τις δύο πλευρές του σώματος.

Πρόσθετα συμπτώματα:

  • δυσκοιλιότητα
  • κατάθλιψη και άλλες αλλαγές στη διάθεση
  • ξηρό δέρμα
  • δυσκολίες στον ύπνο

Ποιες άλλες καταστάσεις μπορούν να μιμηθούν τη νόσο του Πάρκινσον;

Οι καταστάσεις που επηρεάζουν την κίνηση και τον έλεγχο των μυών μπορεί να μιμούνται το Parkinson. Οι περισσότερες από αυτές τις άλλες καταστάσεις περιλαμβάνουν αλλαγές στους νευρώνες στον εγκέφαλο, αλλά η καθεμία επηρεάζει διαφορετικές περιοχές του.

Αν και αυτές οι καταστάσεις μπορεί να είναι παρόμοιες με το Πάρκινσον, καθεμία έχει μοναδικά χαρακτηριστικά που μπορεί να βοηθήσουν στη διάγνωση.

Φλοιοβασικό σύνδρομο (Corticobasal syndrome)

Ο φλοιοβασικός εκφυλισμός είναι μια προοδευτική νευρολογική κατάσταση που προκαλεί συρρίκνωση σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου. Προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με εκείνα που παρατηρούνται στο Πάρκινσον, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων με την ισορροπία και των εκούσιων κινήσεων. Τα άτομα με αυτή την πάθηση μπορεί επίσης να εμφανίσουν μυϊκούς σπασμούς και δυσκολία στην κατάποση.

Ιδιοπαθής τρόμος (τρέμουλο)

Μπορεί να είναι προοδευτική ή όχι κατάσταση. Ο ιδιοπαθής τρόμος μπορεί να είναι μέρος μιας νευρολογικής νόσου ή παρενέργεια φαρμάκων. Άλλες φορές, η αιτία μπορεί να είναι άγνωστη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν λεπτές ρυθμικές κινήσεις των μυών που μπορεί να ξεκινήσουν από την μία πλευρά του σώματος (όπως το Πάρκινσον) και αργότερα να περιλαμβάνουν και τις δύο πλευρές.

Νόσος του Huntington (HD)

Είναι μια γενετικά κληρονομική διαταραχή που προκαλεί προβλήματα με τους νευρώνες στον εγκέφαλο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν προβλήματα ισορροπίας και συντονισμού, αλλαγές συμπεριφοράς και γνωστικά προβλήματα.

Τα άτομα με HD μπορεί να έχουν μια κινητική διαταραχή που ονομάζεται χορεία. Οι κινήσεις των ατόμων με χορεία είναι μεγάλες σπασμωδικές κινήσεις, αλλά οι κινήσεις εκείνων με Πάρκινσον είναι μικρές, γρήγορες κινήσεις. Και, σε αντίθεση με το Parkinson, οι γιατροί μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν εξετάσεις αίματος για γενετικό έλεγχο για τη διάγνωση της HD.

Άνοια Lewy

Η Lewy body dementia (LBD) μπορεί να χωριστεί σε άνοια LBD και άνοια Πάρκινσον. Τα άτομα με αυτές τις παθήσεις εμφανίζουν παρόμοιες αλλαγές στον εγκέφαλό τους και, ως εκ τούτου, παρόμοια συμπτώματα. Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο είναι ο χρόνος εμφάνισης αυτών των συμπτωμάτων.

Με την LBD, τα συμπτώματα που επηρεάζουν τη γνωστική λειτουργία (τη σκέψη) εμφανίζονται περίπου την ίδια στιγμή με τα συμπτώματα που περιλαμβάνουν κίνηση. Με την άνοια Parkinson, η εξασθενημένη γνωστική λειτουργία ξεκινά στα τελευταία στάδια της νόσου, συνήθως αφότου τα συμπτώματα της κίνησης έχουν επιδεινωθεί σημαντικά.

Ατροφία πολλαπλών συστημάτων

Η Multiple system atrophy (MSA) είναι μια προοδευτική νευρολογική διαταραχή που προκαλεί σοβαρή συρρίκνωση ορισμένων περιοχών του εγκεφάλου. Επηρεάζει την κίνηση και το νευρικό σύστημα. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα που εμφανίζουν οι άνθρωποι με Πάρκινσον.

Συγκεκριμένα, τα άτομα με MSA μπορεί να έχουν τρόμο, άκαμπτους μύες και προβλήματα συντονισμού. Μπορεί επίσης να έχουν πρόβλημα στο περπάτημα και στην ομιλία.

Υπάρχουν δύο τύποι MSA, ένας από τους οποίους ονομάζεται παρκινσονικός τύπος (MSA-P) επειδή μιμείται στενά το Parkinson. Τούτου λεχθέντος, το MSA-P προχωρά πιο γρήγορα.

Προοδευτική παράλυση

Η Progressive supranuclear palsy (PSP) συχνά διαγιγνώσκεται λανθασμένα ως Πάρκινσον. Αυτή η κατάσταση προκαλεί παρόμοια μυϊκή δυσκαμψία, προβλήματα συντονισμού και χαρακτηριστική αργή κίνηση που παρατηρείτε νωρίς στο Parkinson. Η PSP περιλαμβάνει επίσης περιορισμένες κινήσεις των ματιών, αλλά η νόσος του Πάρκινσον δεν το κάνει.

Μια άλλη βασική διαφορά είναι ότι η PSP προχωρά πιο γρήγορα. Αν και οι θεραπείες είναι επίσης παρόμοιες, τα άτομα με PSP δεν ανταποκρίνονται γενικά σε φάρμακα τόσο καλά όσο τα άτομα με Parkinson.

Παρκινσονισμός που προκαλείται από φάρμακα

Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να προκαλέσει Drug-induced parkinsonism (DIP). Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν τρόμο, μυϊκή ακαμψία και δυσκολία στο περπάτημα. Μια σημαντική διαφορά είναι ότι το 90% των ατόμων με DIP βελτιώνεται μετά τη διακοπή του φαρμάκου που προκαλεί τα συμπτώματά τους.

Άλλες καταστάσεις που μιμούνται το Πάρκινσον:

  • κατάθλιψη
  • νόσος Wilson
  • ατροφία της σπονδυλικής στήλης (τύποι 2 και 3)
  • διαταραχή ύπνου
  • αρθρίτιδα
  • εγκεφαλικό
  • παγωμένος ώμος
  • αγγειακός παρκινσονισμός
  • έκθεση σε τοξίνες
  • μετωποκροταφική άνοια με παρκινσονισμό
  • νευροεκφυλισμός με συσσώρευση σιδήρου στον εγκέφαλο

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάρκινσον: Αλλαγές στην ομιλία μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι – Ετοιμάζουν αλγόριθμο για smartphones

Το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον μπορεί να προκληθούν από ιογενείς λοιμώξεις!

Τα βακτήρια του εντέρου συνδέονται με την νόσο του Πάρκινσον

Πάρκινσον: Προσοχή σε πρώιμο σύμπτωμα στο στόμα – Κάντε εξετάσεις αν το προσέξετε

φωτό: iStock