Μουντιάλ 2022: Ο 49χρονος δημοσιογράφος Grant Wahl πέθανε από ανεύρυσμα αορτής: Τι πρέπει να ξέρετε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ανεύρυσμα
Ο αθλητικός δημοσιογράφος Grant Wahl πέθανε ξαφνικά από ρήξη ανευρύσματος αορτής ενώ κάλυπτε το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022 στο Κατάρ την περασμένη εβδομάδα. Ήταν 49 ετών.

Το αορτικό ανεύρυσμα είναι μια διόγκωση στην αορτή, την μεγαλύτερη αρτηρία που μεταφέρει αίμα από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα. Ένα ανεύρυσμα που σταδιακά διογκώνεται μπορεί να σπάσει και να προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία, ή να “διασχιστεί” και να επιτρέψει τη διαρροή αίματος μεταξύ των στρωμάτων του τοιχώματος της αρτηρίας.

Ο Πέτρος Τατσόπουλος είχε βιώσει πολύ σοβαρό επεισόδιο διάσχισης αορτικού ανευρύσματος, ενώ ήταν στον αέρα τηλεοπτικής εκπομπής, σε ένα περιστατικό που συγκλόνισε όλη την Ελλάδα το 2019. Τότε, με σύμμαχο την τύχη και την άμεση ιατρική βοήθεια που του παρήχθη, επιβίωσε. Δυστυχώς ο 49χρονος Grant Wahl δεν είχε την ίδια ευτυχή κατάληξη.

Η σύζυγος του Grant Wahl, Céline Gounder, έγραψε σε ένα δημόσιο σημείωμα ότι η αυτοψία έδειξε πως το ανεύρυσμα είχε μεγαλώσει χωρίς να έχει εντοπιστεί εγκαίρως. Τις ημέρες πριν από το θάνατό του, ο Wahl παρουσίασε σφίξιμο στο στήθος, το οποίο μπορεί να προήλθε από το ανεύρυσμα του.

Διαβάστε ΕΔΩ το σημείωμα που δημοσίευσε η Céline Gounder, σύζυγος του Grant Wahl.

Ο Wahl είχε ένα κρούσμα βρογχίτιδας και πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Είπε… χαριτολογώντας σε ένα podcast ότι ένιωθε «λες και το σώμα του διαμαρτυρόταν” μετά από τρεις εβδομάδες με λίγο ύπνο και πολύ στρες.

Δεν είναι σαφές εάν η βρογχίτιδα που πέρασε οδήγησε τελικά στην ρήξη ανευρύσματος αορτής, αλλά τα άτομα που έχουν αορτικό ανεύρυσμα μπορεί να εμφανίσουν διφορούμενα ή καθόλου συμπτώματα. Ορισμένα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, βραχνάδα και δύσπνοια.

“Λόγω των αόριστων συμπτωμάτων στο ανεύρυσμα αορτής, τα συμπτώματα μπορεί λανθασμένα να αποδοθούν σε δυσπεψία ή κάποιο γαστρικό πρόβλημα ή ακόμα και ως έμφραγμα”, είπε η δρ. Aeshita Dwivedi, καρδιολόγος στο νοσοκομείο Northwell Health Lenox Hill.

Ο δρ. Dwivedi είπε ότι αν και οι ασθενείς μπορεί να μην αναγνωρίσουν ότι έχουν ανεύρυσμα, αυτό μπορεί να ανιχνευθεί κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης ακτινογραφίας θώρακα ή υπερήχου.

«Είτε πρόκειται για ένα πρόβλημα που σχετίζεται με την καρδιά είτε για το πρόβλημα γαστρικής δυσπεψίας, πολλές φορές χρησιμοποιούμε την ίδια απεικόνιση», είπε. «Η αξονική τομογραφία είναι μια πολύ συνηθισμένη εξέταση που κάνουμε για οποιονδήποτε εμφανίζεται με δυσφορία στην κοιλιά ή στο στήθος. Η ίδια εξέταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση πολλών πραγμάτων”.

Ανεύρυσμα αορτής: Ποια είναι τα συμπτώματα

Όταν ένα ανεύρυσμα προκαλεί συμπτώματα, είναι συχνά όταν υπάρχει ρήξη της αορτής.

Η δρ. Christine Montesa, καρδιοθωρακοχειρουργός στο Pomona Valley Hospital Medical Center στην Καλιφόρνια, λέει ότι τα συμπτώματα εξαρτώνται από την ακριβή θέση ενός αορτικού ανευρύσματος. Για παράδειγμα, ένα ανεύρυσμα στο στήθος μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή ή πόνο στο στήθος ή στο άνω μέρος της πλάτης. Αντίθετα, ένα ανεύρυσμα στην κοιλιά μπορεί να προκαλέσει ξαφνικό πόνο στην κοιλιά ή αδυναμία στα πόδια.

Τα συμπτώματα ενός αορτικού ανευρύσματος μπορεί να είναι:

  • Πόνος ή δυσκολία στην κατάποση
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Αίσθημα κορεσμού (ότι είστε χορτασμένοι) ακόμα και χωρίς να έχετε φάει
  • Βραχνάδα
  • Πόνος στη γνάθο, τον αυχένα, τον ώμο, το στήθος, την πλάτη ή το στομάχι
  • Αίσθημα παλμών στην περιοχή του στομάχου
  • Πρήξιμο του προσώπου, του λαιμού ή των χεριών

Η δρ. Patel λέει ότι τα άτομα που γνωρίζουν ότι έχουν αορτικό ανεύρυσμα πρέπει να παρακολουθούνται στενά από γιατρό και με την πάροδο του χρόνου να ελέγχεται το πώς αλλάζει το ανεύρυσμα:

“Αν μεγαλώνει αργά με τα χρόνια, αλλά φτάσει σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος, τότε μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση. Εάν αυξάνεται γρήγορα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μπορεί επίσης να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση. Και οι δύο αυτές καταστάσεις υποδηλώνουν αστάθεια στο ανεύρυσμα”.

Εάν έχετε διαγνωστεί με ανεύρυσμα αορτής, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν έχετε συμπτώματα ρήξης, τα οποία περιλαμβάνουν:

  • Λιποθυμία
  • Γρήγορο καρδιακό ρυθμό
  • Ξαφνικό, έντονο πόνο στο στήθος, την πλάτη ή την περιοχή του στομάχου

Προλαμβάνεται το ανεύρυσμα αορτής;

Τα άτομα με υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη στο αίμα και σκληρές αρτηρίες ή άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρδιακών παθήσεων μπορεί να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ανεύρυσμα αορτής. Οι καπνιστές, οι άνδρες και τα άτομα άνω των 65 ετών είναι επίσης πιο επιρρεπείς σε ανευρύσματα αορτής.

Η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση του στρες και η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης αορτικών ανευρυσμάτων.

Τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι σε θέση να σταματήσουν ένα ήδη ανεπτυγμένο ανεύρυσμα από το να μεγαλώσει σε μέγεθος, αλλά δεν θα το απαλείψουν από το σώμα. Οι ασθενείς που έχουν μεγάλο ανεύρυσμα μπορεί να χρειαστεί να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.

Ωστόσο, μπορεί να μην απαιτείται χειρουργική επέμβαση, εφόσον οι ασθενείς παρακολουθούνται τακτικά από έναν γιατρό και τηρούν τις εξατομικευμένες ιατρικές συμβουλές, που εκείνος τους έχει δώσει.

“Υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, καρδιακή νόσος και ανεύρυσμα αορτής είναι αυτό που λέμε σιωπηλές καταστάσεις έως ότου γίνουν δραστικές στην έκφανσή τους. Η τακτική παρακολούθηση είναι το κλειδί για την πρόληψη δυσμενών εκβάσεων”, είπε ο Dwivedi.

Πηγές: https://www.verywellhealth.comhttps://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Μην αγνοείτε τα «αθώα» πρώιμα συμπτώματα

Ανεύρυσμα: Οι τέσσερις παράγοντες που προβλέπουν την θανατηφόρα ρήξη ανευρύσματος

Το 90% των ανευρυσμάτων έχει αυτό το κοινό: Τι προειδοποιούν οι ειδικοί!

Κάντε εξέταση για ανεύρυσμα αν αισθανθείτε αυτό κοντά στον αφαλό σας