Μόνο η γυμναστική δεν αρκεί για γερό μυαλό μετά τα 50 – Τι άλλο είναι απαραίτητο

  • Ρούλα Τσουλέα
γυμναστική
Τα ευρήματα μελέτης σε χιλιάδες εθελοντές. Ποιος παράγοντας του τρόπου ζωής εξουδετερώνει τα οφέλη της.

Η συστηματική γυμναστική είναι πολύτιμη για να προστατευθεί κανείς από τη φυσιολογική γήρανση του εγκεφάλου του. Μόνη της όμως δεν είναι αρκετή, διότι υπάρχει μία συνήθεια που μπορεί να εξουδετερώσει τα οφέλη της, αναφέρουν επιστήμονες από την Αγγλία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν πως όσοι γυμνάζονται συστηματικά στα 50 και στα 60 τους, αλλά δεν κοιμούνται αρκετά, έχουν ταχύτερη έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους. Μέσα σε 10 χρόνια, δε, η νοητική λειτουργία τους είναι εφάμιλλη με εκείνη των καθιστικών συνομηλίκων τους.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για να αποκομίσει κάποιος τα οφέλη που παρέχει η γυμναστική», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Mikaela Bloomberg, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Επιδημιολογίας & Υγείας του University College στο Λονδίνο (UCL).

Αποδεικνύουν επίσης ότι η υγεία είναι απόρροια της συνύπαρξης πολλών και διαφορετικών παραμέτρων, πρόσθεσε. Υπολογίζεται πως τουλάχιστον ένας στους τρεις ενήλικες κοιμάται λιγότερο από το συνιστώμενο για καλή υγεία (είναι 7-8 ώρες).

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet Healthy Longevity. Οι ερευνητές  ενέταξαν στη μελέτη τους 8.958 εθελοντές, ηλικίας 50 ετών και άνω κατά την έναρξή της.

Οι εθελοντές απάντησαν σε ερωτήματα για την διάρκεια του ύπνου τους και χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες:

  • Σε όσους κοιμόντουσαν κατά μέσον όρο λιγότερες από 6 ώρες κάθε βράδυ
  • Σε όσους κοιμόντουσαν 7-8 ώρες που είναι το συνιστώμενο
  • Στους… υπναράδες (υπερέβαιναν τις 8 ώρες)

Οι ερευνητές κατέγραψαν επίσης τις ώρες που αφιέρωναν στην γυμναστική και τους χώρισαν σε πολύ δραστήριους και σε μέτρια προς λίγο.

Επιπλέον, αξιολόγησαν τις νοητικές δεξιότητές τους, ζητώντας τους να απομνημονεύσουν 10 λέξεις. Η απομνημόνευση έπρεπε να γίνει μετά από λίγε δευτερόλεπτα και μετά από λίγα λεπτά. Τέλος, τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ένα τεστ γλωσσικής ευφράδειας. Κατ’ αυτό έπρεπε να απαριθμήσουν σε 1 λεπτό όσο περισσότερα είδη ζώων μπορούσαν.

Όσοι εθελοντές διαπιστώθηκε ότι εξ αρχής αντιμετώπιζαν νοητική διαταραχή, αποκλείστηκαν από τη συνέχεια της μελέτης.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τις καλύτερες επιδόσεις μακροπρόθεσμα στα νοητικά τεστ είχαν οι εθελοντές που έκαναν την περισσότερη γυμναστική και ταυτοχρόνως κοιμόντουσαν 7-8 ώρες κάθε βράδυ.

Η αλήθεια είναι οι 50άρηδες και οι 60άρηδες εθελοντές, οι οποίοι κατά την έναρξη της μελέτης όσοι έκαναν την πολλή γυμναστική, είχαν καλύτερες νοητικές δεξιότητες. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, η οξύνοιά τους μειώθηκε, εφ’ όσον ο ύπνος τους ήταν ανεπαρκής.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η διάρκεια του ύπνου είναι πιο σημαντική για την υγεία του εγκεφάλου, απ’ ό,τι η γυμναστική. Επομένως, όσοι γυμνάζονται συστηματικά πρέπει να φροντίζουν και να κοιμούνται αρκετά.

Φωτογραφία: iStock