Μοιάζουν ξαφνικά σατανικά τα πρόσωπα των ανθρώπων γύρω σας; Τι μπορεί να συμβαίνει

  • Ρούλα Τσουλέα
παραμορφωμένα
Φωτογραφίες αποκαλύπτουν πως βλέπουν τους άλλους ανθρώπους  οι πάσχοντες από σπάνιο οπτικό σύνδρομο.

Τα παραμορφωμένα χαρακτηριστικά τους θα προκαλούσαν εφιάλτες στους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο είναι αυτό που βλέπουν στην καθημερινή ζωή τους οι πάσχοντες από προσωπομεταμορφοψία – μία σπάνια διαταραχή της οπτικής αντίληψης που συχνά διαγιγνώσκεται λανθασμένα ως σχιζοφρένεια.

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ρεαλιστικές εικόνες των «δαιμόνων» που βλέπουν οι ασθενείς, βάσει των περιγραφών που έκανε ένας 58χρονος ασθενής.

Τις εικόνες δημιούργησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Ντάρτμουθ, στο Νιου Χάμσαϊρ. Τις δημοσιεύουν στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, όπου περιγράφουν την περίπτωση του 58χρονου ασθενούς.

Όπως εξηγούν, ο άνδρας απευθύνθηκε σε αυτούς, αναφέροντας ότι τους τελευταίους 31 μήνες έβλεπε τα πρόσωπα των ανθρώπων που συναντούσε παραμορφωμένα σε βαθμό που έμοιαζαν «σατανικά». Όπως εξήγησε τα πρόσωπα που έβλεπε είχαν:

  • Πολύ τεντωμένα χαρακτηριστικά και
  • Βαθιές αύλακες (γραμμές) στο μέτωπο, τα μάγουλα και το πηγούνι

Αυτό όμως συνέβαινε μόνον όταν έβλεπε δια ζώσης τους ανθρώπους. Στην οθόνη του υπολογιστή του και στο χαρτί τα πρόσωπα δεν ήταν παραμορφωμένα. Δεν υπήρχε επίσης καμία παραμόρφωση σε άψυχα αντικείμενα, όπως τα σπίτια ή τα αυτοκίνητα.

Μολονότι, δε, τα πρόσωπα που συναντούσε ήταν παραμορφωμένα, ήταν ακόμα σε θέση να αναγνωρίσει ποιοι ήταν. Επομένως δεν υπήρχαν στρεβλώσεις όσον αφορά την ταυτότητά τους.

Εν τούτοις, οι περισσότεροι πάσχοντες από προσωπομεταμορφοψία βλέπουν παραμορφωμένα τα πρόσωπα είτε είναι δια ζώσης είτε όχι. Επομένως, η περίπτωση του 58χρονου είναι εξαιρετικά σπάνια και οι επιστήμονες άδραξαν την ευκαιρία για να αποτυπώσουν τι έβλεπε σε κάθε περίσταση.

Πώς έγινε η καταγραφή

Οι επιστήμονες από το Εργαστήριο Κοινωνικής Αντίληψης του Κολλεγίου Ντάρτμουθ, αρχικά πήραν φωτογραφίες από μερικούς εθελοντές. Ύστερα τις έδειξαν στον 58χρονο, στην οθόνη ενός υπολογιστή. Στη συνέχεια έφεραν δίπλα του και κάθε εθελοντή ξεχωριστά, ζητώντας του να τους περιγράψει τις διαφορές που αντιλαμβανόταν.

Την ώρα που εκείνος περιέγραφε τα παραμορφωμένα πρόσωπα, οι δρες Brad Duchaine, καθηγητής Ψυχολογίας & Επιστημών Εγκεφάλου, και Antônio Mello, από το Τμήμα Ψυχολογικών & Εγκεφαλικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ντάρτμουθ, προσάρμοζαν αντίγραφο των φωτογραφιών στον υπολογιστή.

Τα αποτελέσματα των παραμορφώσεων θυμίζουν έντονα καλικαντζάρους, με τα μυτερά αυτιά, την αιχμηρή μύτη και το φαρδύ στόμα. Παρέχουν επίσης για πρώτη φορά στους γιατρούς τη δυνατότητα να κατανοήσουν τι ακριβώς βλέπουν οι πάσχοντες από προσωπομεταμορφοψία.

Η γνώση αυτή, όμως, δεν βελτιώνει ιδιαιτέρως την κατανόηση για την σπάνια αυτή διαταραχή. Τον τελευταίο αιώνα έχουν αναφερθεί 81 περιστατικά στην ιατρική βιβλιογραφία. Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η διαταραχή στην οπτική αντίληψη σχετίζεται με βλάβες σε ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου.

«Στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, τα παραμορφωμένα πρόσωπα άρχισαν να εμφανίζονται μετά από κάποιο εμφανές νευρολογικό επεισόδιο», εξήγησε ο Dr. Duchaine. «Σχεδόν όλοι οι ασθενείς που εξετάσθηκαν είχαν βλάβες στα κέντρα της όρασης στον εγκέφαλο».

Φωτογραφία: The Lancet