Μήπως βάζετε λάθος το αντηλιακό;

  • Iatropedia
Ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος προστασίας από την έκθεση στον ήλιο είναι εκτός από την σκιά και το αντηλιακό. Όμως πολλοί αγνοούν πότε και πως πρέπει να το βάζουν με συνέπεια κάθε καλοκαίρι να '' καίγονται''. Τι πρέπει να κάνετε ώστε να μην εκθέτετε σε κίνδυνο το δέρμα σας; Πώς θα αποκτήσετε το τέλειο μαύρισμα με ασφάλεια; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Της Γραμματικής Μαργαρώνης

Δερματολόγου-Αφροδισιολόγου

Πρέπει να φοράμε αντηλιακό ακόμη και στα σημεία που δεν εκτίθενται στον ήλιο; (π.χ φοράμε και στα σημεία που καλύπτει το μαγιό;

Οι ακτίνες του ήλιου φτάνουν σε εσάς είτε βρίσκεστε στη σκιά είτε όχι. Σκεφτείτε ότι ακόμη και μια συννεφιασμένη ημέρα το 80% της ηλιακής ακτινοβολίας περνάει από τα σύννεφα. Άρα, επιβάλλεται να φοράτε πάντα αντιηλιακό και να αποφεύγετε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Αν έχετε πέσει στη θάλασσα ή αν έχετε ιδρώσει θα πρέπει να βάλετε ξανά αντηλιακό πριν συμπληρωθεί το δίωρο ακόμα και αν η σύνθεσή του είναι πολύ ανθεκτική στο νερό.

Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης προσοχής, καθότι έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά ότι ένα ή περισσότερα ηλιακά εγκαύματα στην παιδική ή εφηβική ηλικία αυξάνουν το ποσοστό εμφάνισης μελανώματος, που αποτελεί την πιο επιθετική και θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος, στην ενήλικη ζωή.

Συνεπώς, είναι απαραίτητο η αντηλιακή προστασία ν’ αρχίζει από νωρίς και να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής.

Τους σπίλους πρέπει να τους προστατεύουμε με ιδιαίτερο τρόπο;

Δεν υπάρχει μελέτη που να αποδεικνύει ότι οι ελιές χρειάζονται ιδιαίτερη προστασία. Μπορείτε να ανα­νεώ­νετε συχνότερα το αντιηλιακό στις περιοχές που έχετε σπίλους .

Είναι σωστό να φοράμε το ίδιο προϊόν στο πρόσωπο και στο σώμα;

Τα αντηλιακά προσώπου και σώματος είναι διαφορετικά στη σύστασή τους και προορίζονται για να καλύψουν διαφορετικές επιφάνειες. Επειδή η επιδερμίδα του προσώπου διαφέρει από αυτήν του σώματος (είναι πιο λεπτή και πιο εύθραυστη από ό,τι του σώματος), τα αντιηλιακά έχουν την ανάλογη σύνθεση ώστε να ανταποκρίνονται επαρκώς στις ανάγκες τους.

Γι αυτό και στο πρόσωπο χρησιμοποιούμε κρέμες ενώ για το σώμα τα αντηλιακά έρχονται σε μορφή γαλακτώματος. Ωστόσο, υπάρχουν αντιηλιακά με ειδική σύνθεση που αναγράφουν στη συσκευασία τους ότι είναι κατάλληλα για το σώμα και το πρόσωπο.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα συστατικά των αντηλιακών. Υπάρχουν κάποια τα οποία πρέπει να αναζητάμε και κάποια τα οποία να αποφεύγουμε; και γιατί.

Όσον αφορά την ασφάλεια των αντηλιακών, εξαιτίας κάποιων ευρημάτων σε ζώα υπήρξαν ανησυχίες για την οξυβενζόνη και την πιθανή δράση της στο ορμονικό σύστημα, τα νεότερα στοιχεία όμως δεν τις επιβεβαίωσαν.

Ένα άλλο συστατικό, το retinyl palmitate, μετατρέπεται στο δέρμα σε μια ουσία που ενδέχεται να προκαλέσει γενετικές δυσμορφίες, γι’ αυτό και τα αντηλιακά που το περιέχουν δεν συνιστώνται στις εγκύους και στις γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυοι.

Ποια είναι τα πιο ευαίσθητα σημεία στον ήλιο σημεία στο πρόσωπο και το σώμα;

Δεν πρέπει να αφήνουμε ακάλυπτα ευαίσθητα σημεία όπως τα αυτιά, τη μύτη και τα χείλη.Συνήθως βάζουμε αντιηλιακό στο σώμα και στο πρόσωπο και ξεχνάμε τον αυχένα και το κουντεπιέ, όπου μπορεί ευκολότερα να κοκκινίσει.

Στην αρχή του καλοκαιριού μπορούμε να φοράμε υψηλότερο δείκτη και καθώς περνάει ο καιρός χαμηλότερο;

Πράγματι οι ανάγκες της επιδερμίδας σε αντηλιακή προστασία είναι πολύ μεγαλύτερες στις αρχές του καλοκαιριού που το δέρμα είναι ακόμη λευκό. Καθώς αυτό σκουραίνει μπορείτε να χρησιμοποιείτε σταδιακά μικρότερο δείκτη προστασίας ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας.

Πάντως σε καμία περίπτωση δεν ενδείκνυται η μη χρήση αντηλιακού. Καταρχήν ο μεγάλος δείκτης προστασίας αφορά συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού – άτομα που πάσχουν από δερματοπάθειες που επιδεινώνονται από την έκθεση στον ήλιο ή μικρά παιδιά.

Ένας δείκτης προστασίας της τάξης του SPF 30 είναι ικανοποιητικός για το μέσο πληθυσμό. Μην φανταστείτε όμως ότι με τον όρο ικανοποιητικός εννοούμε ότι λειτουργεί ως ασπίδα. Η σύσταση είναι σαφής και ξεκάθαρη: Με κανένα αντηλιακό δεν καθόμαστε στον ήλιο όση ώρα θέλουμε!

Γραμματική Μαργαρώνη

Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος

www.skinmed.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως οι ραδιοσυχνότητες ''χτυπούν'' την κυτταρίτιδα;

Γιατί το λίφτινγκ με νήματα τρελαίνει τις γυναίκες;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν