Μήπως είμαστε όλοι γουρούνια;

  • Iatropedia
Σας ξενίζει ο τίτλος του θέματος; Μπορεί και ναι μπορεί και όχι, η πραγματικότητα είναι πάντως πως οι ομοιότητες ανάμεσα στον χοίρο και τον άνθρωπο είναι πάρα πολλές. Και δεν αναφερόμαστε σε συμπεριφορές (που και σε αυτόν τον τομέα πολλοί άνθρωποι έχουν συμπεριφορές γουρουνιού), αλλά μιλάμε για ομοιότητες γενετικές, που οι επιστήμονες θα μπορούν στο μέλλον να χρησιμοποιήσουν προς όφελος μας. Διαβάστε πόσο... γουρούνια είμαστε.

Η μεγαλύτερη και ενδελεχέστερη έρευνα που έγινε ποτέ πάνω στο DNA, του χοίρου από 3 πανεπιστήμια ( Ιλινόις, Εδιμβούργου, Βαγκενίγκεν) η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature”, έδειξε ότι ο άνθρωπος και τα γουρούνια έχουν σημαντικές ομοιότητες στην ανατομία τους, τη φυσιολογία τους και τα γονίδια τους.

Για να καταλάβετε τι εννοούμε σας λέμε ότι η καρδιά ή το ήπαρ του γουρουνιού, έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος με τα αντίστοιχα ανθρώπινα, πράγμα που σημαίνει ότι μελλοντικά οι επιστήμονες ελπίζουν να καταφέρουν να δημιουργήσουν μοσχεύματα από χοίρους τα οποία δεν θα απορρίπτονται από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Οι χοίροι έχουν για παράδειγμα καλύτερη όσφρηση από τους ανθρώπους (ακόμη και από σκύλους για να είμαστε πιο ακριβείς), αλλά από την άλλη δεν έχουν την ίδια αίσθηση της γεύσης. Επίσης έχουν πολλές ομοιότητες στις πρωτεΐνες του οργανισμού τους (άνθρωποι και χοίροι), ενώ εντοπίστηκαν στους χοίρους και 112 γονίδια τα οποία μοιάζουν πολύ με τα γονίδια των ανθρώπων που εμπλέκονται με την παχυσαρκία, το Αλτσχάιμερ, τον διαβήτη, ακόμη και τη δυσλεξία. Από ιατρικής μελέτης αυτά ανοίγουν νέους δρόμους στην έρευνα για την καταπολέμηση των ασθενειών αυτών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

το DNA ίσως είναι η λύση για την καταπολέμηση ανίατων ασθενειών

παιδιά με …3 γονείς

μήπως η μπύρα και το ουισκάκι σας χαλάνε;

γιατί δεν θα δούμε ποτέ ζωντανούς δεινόσαυρους να κυκλοφορούν;

οι μητέρες αγοριών έχουν λιγότερες πιθανότητες για Αλτσχάιμερ