Μειώθηκαν οι θάνατοι από εμφράγματα και εγκεφαλικά

  • Iatropedia
Επιτέλους και κάποια καλά νέα. Οι θάνατοι από καρδιαγγειακή νόσο (εμφράγματα και εγκεφαλικά) στην Ευρώπη εμφανίζουν μείωση τα τελευταία χρόνια, καθώς είναι πλέον περίπου τέσσερα εκατομμύρια ετησίως έναντι 4,3 εκατομμύρια. Το 2008. Οι επιστήμονες όμως δεν είναι ακόμη αισιόδοξοι αφού θεωρούν ότι η συνεχής αύξηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη, πανευρωπαϊκά,στο μέλλον μπορεί να αυξήσουν πάλι τα ποσοστά αυτά....

Η μείωση αυτή αντιπροσωπεύει μια υποχώρηση των καρδιαγγειακών θανάτων στην Ευρώπη από το 48% στο 47% του συνόλου των θανάτων από οποιασδήποτε αιτία. Ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι θάνατοι καρδιαγγειακής αιτιολογίας φθάνουν σήμερα τα 1,8 εκατομμύρια ετησίως έναντι 2 εκατομμυρίων, το 2008 και αντιπροσωπεύουν το 40% όλων των θανάτων στην Ευρώπη (από 42% το 2008).

Τα νέα ολοκληρωμένα στατιστικά στοιχεία, τα πρώτα μετά το 2008, δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Εταιρία Καρδιολογίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς στις 29 Σεπτεμβρίου. Η εν λόγω ημέρα καθιερώθηκε το 2000 και από τότε διοργανώνεται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς, με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Παγκοσμίως τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου με περίπου 17,1 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο.

Παρ’ όλη όμως την αισθητή υποχώρηση της καρδιαγγειακής θνησιμότητας και την παρατηρούμενη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, το πρόβλημα γενικά παραμένει σοβαρό και το βάρος τεράστιο για τα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας.

Ο νέος, από τον Αύγουστο του 2012, Έλληνας πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας Πάνος Βάρδας, δήλωσε ότι τα νέα στατιστικά στοιχεία «αποτελούν καλό νέο, όμως πρέπει να αντιμετωπισθούν με κάποια επιφύλαξη. Λιγότερες ζωές χάνονται από καρδιαγγειακές νόσους σε σχέση με το 2008, όμως, ταυτόχρονα, το μέγεθος του προβλήματος είναι τεράστιο, καθώς ευθύνονται για 4 εκατομμύρια θανάτους Ευρωπαίων το χρόνο.

Πρόκειται για μια πραγματική ανθρώπινη τραγωδία κι ένα σημαντικό οικονομικό βάρος. Προβλέπουμε ότι το βάρος θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια λόγω της γήρανσης των πληθυσμών και των ανθυγιεινών τρόπων ζωής».

Οι νέες ευρωπαϊκές στατιστικές δείχνουν μια θετική τάση αναστροφής του έως πρόσφατα διαρκώς αυξανόμενου αριθμού καρδιαγγειακών θανάτων. Από την άλλη όμως, διάφοροι παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης, εμφανίζουν τάση αύξησης, γεγονός που μπορεί μελλοντικά να αυξήσει και πάλι το ποσοστό καρδιαγγειακών θανάτων, ενώ η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα και το κάπνισμα παραμένουν επίσης σοβαρά προβλήματα σε σχέση με την καρδιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν