Μηνιγγίτιδα: Εγκρίθηκε νέο πεντασθενές εμβόλιο από τον FDA

  • Iatropedia newsroom
μηνιγγίτιδα
Εγκρίθηκε νέο εμβόλιο για την μηνιγγίτιδα που θα είναι σύντομα διαθέσιμο στις ΗΠΑ.

Εμβόλια τα οποία προστατεύουν από μορφές βακτηρίων που μπορεί να οδηγήσουν σε μηνιγγίτιδα, κυκλοφορούν ήδη στο εμπόριο.

Η πλήρης προστασία από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, ωστόσο, απαιτεί τέσσερις ή πέντε δόσεις, οι οποίες συνήθως γίνονται στα παιδιά στις ηλικίες από 11 έως 18 ετών.

Το νέο εμβόλιο, το PENBRAYA™ της Pfizer, είναι πεντασθενές, δηλαδή προστατεύει από τους πέντε τύπους βακτηρίων που προκαλούν τις περισσότερες περιπτώσεις νόσησης, όμως το δοσολογικό σχήμα για πλήρη κάλυψη ολοκληρώνεται σε δύο μόνο δόσεις.

Τι προκαλεί τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος προκαλείται από διάφορους τύπους ενός βακτηρίου που ονομάζεται Neisseria meningitidis και το οποίο μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σάλιου.

Πολλοί άνθρωποι μεταφέρουν τα βακτήρια στο πίσω μέρος της μύτης ή του λαιμού τους χωρίς να είναι άρρωστοι (φορείς), αλλά μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις τα βακτήρια αυτά να «εισβάλλουν» στον οργανισμό και να προκαλέσουν σοβαρή νόσηση.

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι άνθρωποι πεθαίνουν μέσα σε 24 ώρες ή επιβιώνουν με μακροχρόνιες αναπηρίες.

Η γρήγορη αντιμετώπιση και θεραπεία μπορεί να σώσει ζωές, αλλά τα συμπτώματα, όπως ο πυρετός και η δυσκαμψία του αυχένα που μιμούνται συχνά τα συμπτώματα της γρίπης ή του κορονοϊού, μπορεί να καθυστερήσουν την έγκαιρη χορήγηση θεραπείας.

Σύμφωνα με το CDC ακόμη και με έγκαιρη θεραπεία με αντιβιοτικά, οι 10 – 15 στους 100 ανθρώπους μπορεί να καταλήγουν, ενώ ο 1 στους 5 επιζώντες μένει ανάπηρος.

Δύο δόσεις με διαφορά 6 μηνών

Το νέο εμβόλιο, εγκρίθηκε από τον FDA την περασμένη εβδομάδα.

Οι οδηγίες αναφέρουν πως εγκρίνεται για χρήση σε άτομα ηλικίας 10 έως 25 ετών. Προστατεύει από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο της ομάδας A, B, C, W και Y.

Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις, οι οποίες γίνονται με διαφορά 6 μηνών.

Διευκρινίζεται δε, πως η μείωση του αριθμού των απαραίτητων δόσεων θα μπορούσε να βελτιώσει την συμμόρφωση και να επιφέρει μεγαλύτερη κάλυψη του πληθυσμού από τη νόσο.

Πηγή: webmd.com