Μην παίρνετε Ozempic, Wegovy πριν από ένα χειρουργείο, προειδοποιούν οι αναισθησιολόγοι

  • Ρούλα Τσουλέα
φάρμακα
Τι κίνδυνος υπάρχει, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αναισθησιολογίας (ASA). Τι συνιστά προς κοινό και γιατρούς.

Προειδοποίηση προς όσους παίρνουν φάρμακα, όπως η σεμαγλουτίδη (Ozempic, Wegovy) και η δουλαγλουτίδη (Trulicity), να τα διακόπτουν πριν από προγραμματισμένες εγχειρήσεις για να αποφύγουν πιθανώς σοβαρές επιπλοκές, εξέδωσε η Αμερικανική Εταιρεία Αναισθησιολόγων (ASA).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, τα φάρμακα αυτά ανήκουν στους λεγόμενους ανταγωνιστές του GLP-1. Είναι εγκεκριμένα για την αντιμετώπιση του τύπου 2 διαβήτη, αλλά ταυτοχρόνως ευνοούν το αδυνάτισμα. Και αυτό, διότι καθυστερούν την κένωση του στομάχου, μειώνοντας έτσι το αίσθημα της πείνας και την πρόσληψη τροφής.

Ωστόσο, η ASA έχει γίνει δέκτης αναφορών ότι οι ασθενείς που τα λαμβάνουν μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμέτου και εισρόφησης τροφής στους πνεύμονες στη διάρκεια γενικής αναισθησίας ή «μέθης». Αιτία γι’ αυτό είναι η καθυστέρηση στην κένωση του στομάχου.

«Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Η εισρόφηση του περιεχομένου του στομάχου στους πνεύμονες είναι μία καταστροφική επιπλοκή», δήλωσε στο Reuters ο Dr. Michael Champeau, πρόεδρος της ASA.

Ο κίνδυνος αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ασθενείς πρέπει να είναι νηστικοί πριν χειρουργηθούν, εξήγησε. Και τόνισε πως «είναι κάτι που μας ανησυχεί πολύ».

Κατευθυντήριες οδηγίες

Η ASA διευκρινίζει ότι δεν έχει γίνει κλινική μελέτη για τις δυνητικές επιπτώσεις των ανταγωνιστών του GLP-1 στους ασθενείς που χειρουργούνται υπό αναισθησία. Επειδή όμως το θέμα είναι σοβαρό, εξέδωσε μερικές οδηγίες προς γιατρούς και κοινό.

Όπως αναφέρει, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ασθενείς που παίρνουν αυτά τα φάρμακα και παρουσιάζουν γαστρεντερικές ανεπιθύμητες ενέργειες (ναυτία ή έμετο) είναι πιθανότερο να έχουν αυξημένα υπολείμματα τροφής στο στομάχι τους. Αυτό ισχύει σε ενήλικες και σε παιδιά. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, η ASA συνιστά τα εξής:

Την ημέρα ή εβδομάδα πριν από την εγχείρηση

  • Μην δώσετε το φάρμακο την ημέρα πριν από την εγχείρηση στους ασθενείς που το παίρνουν καθημερινά
  • Μην δώσετε το φάρμακο την εβδομάδα πριν από την εγχείρηση στους ασθενείς που το λαμβάνουν μία φορά την εβδομάδα
  • Συμβουλευθείτε έναν ενδοκρινολόγο για το πώς θα γίνει η διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη και η πρόληψη της υπεργλυκαιμίας στους ασθενείς αυτούς

Την ημέρα του χειρουργείου

  • Εξετάστε το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η εγχείρηση, εάν ο ασθενής παρουσιάζει γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως σοβαρή ναυτία, έμετο, ερυγή (ρέψιμο), τυμπανισμό ή πόνο στην κοιλιά. Συζητήστε το ενδεχόμενο εισρόφησης με τον ασθενή.
  • Προχωρήστε στην επέμβαση, εάν δεν έχει γαστρεντερικά συμπτώματα ο ασθενής που παίρνει φάρμακα της κατηγορίας των ανταγωνιστών του GLP-1
  • Εάν ο ασθενής δεν έχει συμπτώματα, αλλά δεν είχε διακόψει τα φάρμακα, πρέπει να εφαρμοστούν προληπτικά μέτρα. Η αναισθησία πρέπει να γίνει σαν να μην είναι νηστικός ο ασθενής. Εναλλακτικά μπορεί να γίνει υπερηχογράφημα για να εκτιμηθεί το περιεχόμενο του στομάχου. Αν είναι άδειο, η εγχείρηση μπορεί να γίνει όπως συνήθως. Αν είναι γεμάτο ή ο υπέρηχος είναι ασαφής ή αδύνατον να εκτελεστεί, είτε θα αναβληθεί η εγχείρηση είτε θα γίνει με τις προφυλάξεις που εφαρμόζονται όταν ο ασθενής δεν είναι νηστικός. Οι δυνητικοί κίνδυνοι πρέπει να γνωστοποιηθούν στον χειρουργό και στον ασθενή.

Τέλος, επέμβαση με τις προφυλάξεις που εφαρμόζονται όταν ο ασθενής δεν είναι νηστικός συνιστάται και για τα επείγοντα χειρουργεία.

Φωτογραφία: iStock