Μην αμελείτε τις άπνοιες στον ύπνο – Ποιον σοβαρό κίνδυνο κρύβουν

  • Ρούλα Τσουλέα
άπνοια
Τι έδειξε η ανάλυση στοιχείων από χιλιάδες εθελοντές. Πόσο σημαντική είναι η μείωση του οξυγόνου λόγω της άπνοιας.

Αν παθαίνετε άπνοια στη διάρκεια του ύπνου, καλό είναι να συμβουλευθείτε έναν ειδικό. Η μείωση των επιπέδων του οξυγόνου στον οργανισμό σας μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Αναλύοντας δεδομένα από χιλιάδες εθελοντές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διακοπή της αναπνοής (άπνοια) πολλές φορές στη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να μειώσει τόσο πολύ τα επίπεδα οξυγόνου, ώστε αυξάνεται ο κίνδυνος για σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια. Τέτοιου είδους επεισόδια είναι:

  • Το έμφραγμα του μυοκαρδίου
  • Το εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Ο πρόωρος θάνατος από καρδιαγγειακά αίτια

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από δύο πολυετή ερευνητικά προγράμματα.

Στο ένα από αυτά, που λέγεται MrOS, συμμετείχαν επί 9-12 έτη 2.627 άνδρες, μέσης ηλικίας 76 ετών. Στο δεύτερο, που λέγεται  MESA, συμμετείχαν 1.973 άνδρες και γυναίκες, μέσης ηλικίας 67 ετών. Οι ερευνητές τους παρακολουθούσαν επί επτά χρόνια.

Στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως οι εθελοντές συμπλήρωναν ερωτηματολόγια υγείας. Υποβάλλονταν επίσης σε αξιολόγηση του ύπνου τους. Συνολικά 110 εθελοντές από τη μελέτη MESA και 382 από την μελέτη MrOS υπέστησαν καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Τα ευρήματα

Στόχος της νέας μελέτης ήταν να εντοπιστούν τα χαρακτηριστικά που έχει η υπνική άπνοια και τα οποία εξηγούν γιατί μερικοί πάσχοντες είναι πιο επιρρεπείς στα καρδιαγγειακά επεισόδια από άλλους.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, το κλειδί ήταν η μείωση των επιπέδων του οξυγόνου. Κάθε μείωση στα επίπεδα του οξυγόνου σχετιζόταν με αύξηση του κινδύνου για καρδιαγγειακό επεισόδιο από 13% έως 45%.

Η πτώση του οξυγόνου οφειλόταν κυρίως στην απόφραξη των αεραγωγών που παρατηρείται κατά την άπνοια. Δεν φάνηκε να παίζουν ρόλο άλλοι παράγοντες, όπως η κοιλιακή παχυσαρκία ή η μειωμένη πνευμονική λειτουργία.

Στην πραγματικότητα, από το 45% του αυξημένου κινδύνου που παρατηρήθηκε στην μία μελέτη, το 38% οφειλόταν στην απόφραξη των αεραγωγών. Αντίστοιχα, από το 13% της άλλης μελέτης, το 12% οφειλόταν στην απόφραξη αυτή.

Τα ευρήματα αυτά ίσχυαν τόσο για το έμφραγμα και το εγκεφαλικό, όσο και για τον πρόωρο θάνατο, λένε οι ερευνητές.

Οι ερευνητές τονίζουν πως έχει μεγάλη σημασία η κατανόηση των μηχανισμών που επιβαρύνουν την καρδιαγγειακή υγεία των ασθενών με υπνική άπνοια. Και αυτό διότι μπορεί να διαμορφώσει τις κλινικές μελέτες και την κλινική πρακτική, ώστε να αντιμετωπιστεί καλύτερα.

Φωτογραφία: iStock