Μικροβιολογικές εξετάσεις: Πότε απαγορεύεται να φάτε πριν τις κάνετε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
εξετάσεις
Οι απόψεις διίστανται αφού ορισμένοι συνιστούν σε όσους θα κάνουν ιατρικές εξετάσεις να μην φάνε και πιούν τίποτα πριν τις κάνουν, ώστε να μην αλλοιωθούν τα αποτελέσματα.

Σε γενικές γραμμές το αν και τι θα φάτε, ή θα πιείτε πριν από ιατρικές εξετάσεις εξαρτάται από την περίσταση. Πάντως σε κάθε περίπτωση ο θεράπων ιατρός είναι εκείνος που θα σας δώσει τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε πριν από κάθε εξέταση.

Ωστόσο, σε γενικές γραμμές ισχύουν τα εξής:

  • Στις απλές εξετάσεις αίματος μόνο το πρωί πρέπει να είστε νηστικοί
  • Ελέγχος γλυκόζης αίματος: Μην φάτε και μην πιείτε τίποτε εκτός από νερό . Για 8-10 ώρες πριν από την εξέταση γλυκόζης αίματος πρέπει να σταματήσετε το φαγητό και το ποτό.
  • Εξέταση σιδήρου: Η εξέταση αυτή επιβάλλει να είστε νηστικοί και να μην έχετε πάρει χάπια σιδήρου για 24 ώρες πριν από την εξέτασή σας. Και αυτό γιατί μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα της εξέτασης.
  • Εξέταση χοληστερίνης: Για να μετρηθεί η χοληστερίνη στα αίμα απαιτείται εξέταση αίματος. Τουλάχιστον για 10-12 ώρες πριν την εξέταση χοληστερίνης θα πρέπει να μείνετε νηστικοί, ενώ επιτρέπεται μόνο να πίνετε νερό.
  • Στις εξετάσεις για τριγλυκερίδια, απαγορεύεται το αλκοόλ για 24 ώρες πριν την εξέταση. Επίσης απαγορεύεται το κάπνισμα, ενώ αν έχετε κάποια ίωση καλό είναι να αποφύγετε τις εξετάσεις γιατί τα αποτελέσματα θα επηρεαστούν από τον ιό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν