Μια πρωτεΐνη για υγιές μυαλό σε υγιές σώμα

  • Iatropedia
Νους υγιής εν σώματι υγιεί, κάτι για το οποίο αξίζει να προσεύχεται κανείς στους θεούς, έγραφε ο Ρωμαίος σατιρικός ποιητής Γιουβενάλης. Δύο χιλιετίες αργότερα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Johns Hopkins εντόπισαν μια πρωτεΐνη η οποία φαίνεται πως βρίσκεται πίσω από την υγεία τόσο του μυαλού όσο και της καρδιάς μας.

Ο εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας BDNF, ένας αυξητικός παράγοντας που τρέφει τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα, λειτουργεί ως φυσικό αντικαταθλιπτικό και είναι γνωστός για την ενισχυτική δράση του στην μνήμη, βρέθηκε τώρα ότι βοηθά και την καρδιά να πάλλεται σωστά! Η διαπίστωση αυτή εξηγεί την σχέση μεταξύ κατάθλιψης και καρδιακών παθήσεων και ανοίγει τον δρόμο σε νέες θεραπείες για την καρδιακή ανεπάρκεια, επισημαίνουν ειδικοί.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι ποντίκια που γεννήθηκαν χωρίς την ικανότητα να παράγουν BDNF πεθαίνουν σύντομα μετά την γέννησή τους εξαιτίας νευρολογικών διαταραχών. Ομοίως, ανεπαρκής παρουσία BDNF σε ανθρώπους έχει συσχετιστεί με την κατάθλιψη, άνοια, σχιζοφρένεια, ψυχαναγκαστικές διαταραχές και νευροεκφυλιστικές διαταραχές όπως η νόσος του Huntington. Εφόσον ο ΒDNF υποστηρίζει την ανάπτυξη των νεύρων που εξυπηρετούν την καρδιά, η ομάδα του Δρ. Νινγκ Φενγκ, καθηγητή καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, αποφάσισε να εξετάσει τις επιπτώσεις της πρωτεΐνης στην καρδιακή λειτουργία.

Τα αποτελέσματα πειραμάτων που πραγματοποίησαν οι ερευνητές και δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση Proceedings της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών αποδεικνύουν ότι οποιαδήποτε ανωμαλία στην επικοινωνία του ΒDNF με έναν υποδοχέα υπό την ονομασία TrkB, «πυροδοτεί» μια σειρά χημικών δυσλειτουργιών που οδηγούν στην κακή λειτουργία της καρδιάς. Διαταραχές στην επικοινωνία του BDNF μπορούν να οδηγήσουν και στην καρδιακή ανεπάρκεια που παρουσιάζεται σε ορισμένους καρκινοπαθείς οι οποίοι λαμβάνουν χημειοθεραπεία καθώς κάποια σχήματα χημειοθεραπείας ενδέχεται να περιλαμβάνουν χημικές ουσίες που μπλοκάρουν πολλούς υποδοχείς αυξητικού παράγοντα σαν τον TrkB.

Ανεπάρκεια BDNF δεν μπορεί να προκαλέσει εκδήλωση της ασθένειας, αλλά θα μπορούσε να είναι η παροιμιώδης σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι με αποτέλεσμα μια «ραγισμένη» καρδιά, εξηγούν οι επιστήμονες. Περαιτέρω έρευνα πάνω στο δίδυμο BDNF-TrkB υπόσχεται νέους τρόπους θεραπείας ορισμένων καρδιακών παθήσεων, τονίζουν. Ήδη, ένα φάρμακο που μιμείται την δράση του BDNF έχει δείξει ευεργετικά αποτελέσματα στην θεραπεία ατόμων που έχουν υποστεί εγκεφαλικό και άλλες νευρολογικές διαταραχές ενώ υπό ορισμένες προϋποθέσεις ίσως βοηθήσει και στις καρδιακές παθήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έχω πίεση! Να πάρω ή όχι φάρμακα;