Μια έγκυος πεθαίνει κάθε 2 λεπτά ανά την υφήλιο

  • Iatropedia
Οι γυναίκες που χάνουν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, εξαιτίας επιπλοκών, έχουν μειωθεί στο μισό. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Ταμείο του ΟΗΕ για τον πληθυσμό (UNFPA), αφήνουν μια νότα αισιοδοξίας για το μέλλον, αλλά και δείχνουν ότι οι προσπάθειες που κάνουν οι υπηρεσίες υγείας της κάθε χώρας, αρχίζουν να αποδίδουν.

Πάντως οι υπεύθυνοι του UNFPA, δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν να ενημερώνουν και να προσπαθούν για ακόμη περισσότερο ασφαλείς γέννες και τοκετούς, μέχρι να γίνει κάθε εγκυμοσύνη και κάθε τοκετός ασφαλής σε όλο τον κόσμο.

Το UNFPA διατυπώνει τις εκτιμήσεις αυτές στην έκθεση Τάση της Μητρικής Θνησιμότητας, στην οποία αναφέρεται ότι ο αριθμός των μητρικών θανάτων μειώθηκε από 543.000 το 1990 σε 287.000 το 2010, μείωση κατά 47%, σε σχεδόν όλες τις περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των υποσαχάρειων χωρών.

Σύμφωνα με την έκθεση, μια γυναίκα πεθαίνει κάθε δυο λεπτά από επιπλοκές που συνδέονται με την κύηση, όπως μολύνσεις και υψηλή αρτηριακή πίεση, σοβαρή αιμορραγία κατά τον τοκετό και επίσης στη διάρκεια αμβλώσεων που γίνονται υπό επισφαλείς συνθήκες. Βάσει των στοιχείων της έκθεσης, το 99% των μητρικών θανάτων σημειώνονται στις αναπτυσσόμενες χώρες και οι περισσότεροι από αυτούς θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Το 2010 η Ινδία ήταν η χώρα το μεγαλύτερο αριθμό μητρικών θανάτων στον κόσμο, συνολικά 56.000. Ακολουθούσαν η Νιγηρία με 40.000 θανάτους, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό με 15.000 θανάτους, το Πακιστάν με 12.000 θανάτους, το Σουδάν με 10.000, η Ινδονησία με 9.600, η Αιθιοπία με 9.000, η Τανζανία με 8.500, το Μπανγκλαντές με 7.200 και το Αφγανιστάν με 6.400.

Το γνωστό με την ονομασία Στόχοι Ανάπτυξης της Χιλιετίας πρόγραμμα του ΟΗΕ, έχει απευθύνει έκκληση για μείωση κατά 75% ως το 2015 του ποσοστού της μητρικής θνησιμότητας σε σχέση με το ποσοστό του 2000, όταν υιοθετήθηκε το πρόγραμμα αυτό. Αλλοι στόχοι του προγράμματος ως το 2015 είναι μεταξύ άλλων είναι ο περιορισμός της μετάδοσης του ιού HIV και το τέλος της απόλυτης φτώχειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

διαβήτης και έγκυες: θέλει προσοχή και όχι πανικό

δακτύλιος σιλικόνης αποτρέπει τους πρόωρους τοκετούς

τι να φάτε για να μείνετε έγκυες- διατροφικές οδηγίες για υποψήφιες μανούλες

πως επηρεάζουν τα αντισυλληπτικά τη γυναικεία ερωτική επιθυμία

ελαττώστε την έντονη γυμναστική εάν θέλετε να μείνετε ευκολότερα έγκυες

μάθετε τα πάντα για το AIDS στο αφιέρωμα του iatropedia