Μία εφαρμογή από τη Δανία σώζει τις ζωές νέων μητέρων!

  • Iatropedia
Σοκ και δέος προκαλούν τα στοιχεία που αφορούν την παιδική θνησιμότητα. Κάθε χρόνο, 289.000 γυναίκες και περισσότερα από 5 εκατομμύρια νεογνά πεθαίνουν λόγω επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του τοκετού. Το 99% αυτών των θανάτων συμβαίνουν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η μητρική θνησιμότητα είναι ένας από τους πλέον βασικούς λόγους που παιδιά μένουν ορφανά.

Τα αίτια της μητρικής θνησιμότητας είναι πολλά και πολύπλοκα, αλλά το United Nation People Fund (UNFPA) θεωρεί ότι η πλειοψηφία των θανάτων θα μπορούσε να αποφευχθεί αν οι μητέρες είχαν την υποστήριξη εκπαιδευμένου προσωπικού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Παρόλα αυτά, κάθε χρόνο, 40 εκατομμύρια γυναίκες γεννούν χωρίς υποστήριξη από κάποιο επαγγελματία. Στην Αιθιοπία, μόλις το 10% των γυναικών είχαν κατά τη διαδικασία τοκετού μαζί τους εκπαιδευμένο προσωπικό.

Πλέον οι γυναίκες στις χώρες αυτές μπορεί να αισιοδοξούν, χάρη σε ένα καινοτόμο εργαλείο mobile εκπαίδευσης που έχει τη δυνατότητα να σώσει τις ζωές μητέρων και νεογνών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού σε χώρες της Αφρικής.

Ο λόγος για την εφαρμογή The Safe Delivery app η οποία αναπτύχθηκε από τον Δανικό οργανισμό Maternity Foundation σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας.

Αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης επιβεβαιώνουν ότι η εφαρμογή The Safe Delivery app μπορεί να ενδυναμώσει σημαντικά την ικανότητα όσων παρευρίσκονται σε διαδικασία τοκετού να σώσουν ζωές.

Δωρεάν

Η εφαρμογή The Safe Delivery app βασίζεται στην ταχεία διάδοση της κινητής τηλεφωνίας στην Αφρική, όπου ήδη υπάρχουν περισσότεροι από 600 εκατομμύρια χρήστες κινητών τηλεφώνων. Η mobile τεχνολογία ανοίγει το δρόμο για καινοτόμες λύσεις σε παγκόσμια προβλήματα υγείας που κάτω από άλλες συνθήκες είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν λόγω των μεγάλων γεωγραφικών αποστάσεων (π.χ. σε επαρχιακές περιοχές) και της έλλειψης εκπαίδευσης.

Το The Safe Delivery app περιλαμβάνει animated βίντεο που προσφέρουν οδηγίες για επαγγελματίες υγείας σε αναπτυσσόμενες χώρες σχετικά με το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού, όπως για παράδειγμα αν η μητέρα πάθει αιμορραγία μετά τον τοκετό ή το νεογνό δεν αναπνέει. Τα βίντεο είναι διαθέσιμα τόσο στα Αγγλικά όσο και σε τοπικές γλώσσες, ενώ μπορούν να αξιοποιηθούν και από άτομα με περιορισμένες γλωσσικές ικανότητες.

Το The Safe Delivery app υποβλήθηκε σε κλινική δοκιμή στην Αιθιοπία. Τα αποτελέσματα της μελέτης θα δημοσιευθούν στο τέλος του 2015, αλλά τα δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι η εφαρμογή μπορεί να αυξήσει σημαντικά την ικανότητα των επαγγελματιών υγείας να αποτρέψουν τις επιπτώσεις απειλητικών για τη ζωή επιπλοκών.

Η τελική έκδοση του The Safe Delivery app θα είναι διαθέσιμη δωρεάν για τους φορείς στον τομέα της υγείας και τους ΜΚΟ σε αναπτυσσόμενες χώρες. Η εφαρμογή θα δοκιμαστεί εκτενώς και θα αξιολογηθεί σε συνεργασία με αυτούς τους φορείς, μετά την κυκλοφορία της, σε συγκεκριμένες περιοχές της Αφρικής, με στόχο τη συλλογή δεδομένων και την καλύτερη αξιοποίηση των αποτελεσμάτων και της χρήσης της. Μέχρι στιγμής, φορείς όπως ο Ερυθρός Σταυρός της Δανίας και το Marie Stopes International έχουν αποφασίσει να συμπεριλάβουν την εφαρμογή στα προγράμματα υγείας που πραγματοποιούν στη Γουινέα και την Τανζανία, αντίστοιχα.