Μια ανέλπιστη ανακάλυψη για τα αντικαρκινικά φάρμακα

  • Iatropedia
Μια κοινή επιστημονική έρευνα Ελβετών και Αμερικάνων γιατρών σχετικά με τον καρκίνο, διαπίστωσε ένα ανέλπιστο φαινόμενο. Ένα φαινόμενο που μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής εκείνων που υποφέρουν από καρκίνο και βρίσκονται στο στάδιο της φαρμακευτικής θεραπείας. Η διαπίστωση έγινε ύστερα από πειράματα σε ποντίκια και ήταν πραγματικά απρόσμενη. Διαβάστε τι ακριβώς διαπίστωσαν οι επιστήμονες...

Επαναλαμβάνουμε ότι η διαπίστωση δεν έγινε σε ανθρώπους με καρκίνο, αλλά σε πειραματόζωα με επιθετικό καρκίνο, αλλά οι επιστήμονες τόνισαν ότι επιπλέον έρευνα θα μπορέσει να αξιοποιηθεί και για τους ανθρώπους με καρκίνο.

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Σαν Φρανσίσκο και της Ζυρίχης, βρήκαν λοιπόν, ότι η κατά καιρούς διακοπή της χορήγησης αντικαρκινικών φαρμάκων μπορεί πιθανότατα να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής των ασθενών. Η έρευνα έγινε σε ποντίκια με καρκίνο του δέρματος που θεωρείται επιθετικός, και τα αποτελέσματα της δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature.

Ο καρκίνος του δέρματος (μελάνωμα) συχνά αποκτά ανθεκτικότητα στα φάρμακα. Η περιοδική όμως, διακοπή της θεραπείας, οδήγησε στη συρρίκνωση των καρκινικών όγκων στα ποντίκια. Αρχικά διαπίστωσαν ότι τα καρκινικά κύτταρα αν και το φάρμακο επιβράδυνε τη διαδικασία ανάπτυξής τους, στη συνέχεια σαν να αποκτούσαν ανοσία και σύντομα το φάρμακο γινόταν αναποτελεσματικό. Οι όγκοι αποκτούσαν ικανότητα αντίστασης στο φάρμακο, μεταβάλλοντας τις χημικές δομές στο εσωτερικό τους.

Οι επιστήμονες λοιπόν διαπίστωσαν πως ύστερα από κάποιο σημείο, ο όγκος αποκτούσε εξάρτηση από το ίδιο το αντικαρκινικό φάρμακο. Όσο το χορηγούσαν στα ποντίκια, τόσο εκείνος μεγάλωνε. Όταν σταμάτησαν τη χορήγηση του για λίγο καιρό, τότε οι όγκοι συρρικνώνονταν. Η διαπίστωση τους ήταν πως όταν το φάρμακο περιοδικά διακόπτεται δεν πεθαίνει ο ασθενής, αλλά οι όγκοι.

Οι επιστήμονες αντί να χορηγούν το φάρμακο καθημερινά στα ποντίκια, το έδιναν επί ένα μήνα και στη συνέχεια το διέκοψαν για 15 ημέρες, πριν ξεκινήσουν εκ νέου τη χορήγηση. Στις κενές περιόδους οι όγκοι συρρικνώνονταν. Πλέον απομένει να γίνουν κλινικές δοκιμές και σε ανθρώπους με καρκίνο και αν τελικά αποδειχτεί η ίδια αντίδραση του οργανισμού, θα μιλάμε για πολλαπλά οφέλη, όπως η παράταση ζωής, η μείωση του κόστους θεραπείας, και οι λιγότερες παρενέργειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο στην κατηγορία του iatropedia

4 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τον προστάτη

διεθνης αντιπαράθεση για τη χρήση μορφίνης και άλλων οπιοειδών σε καρκινοπαθείς

γιατί ο καρκίνος προτιμάει τους άνδρες από τις γυναίκες;

πονάνε οι όρχεις σας; δώστε προσοχή στα διάφορα είδη πόνων

το DNA, ίσως είναι η λύση για την καταπολέμηση ανίατων ασθενειών