Μετεωροαστάθεια: Ή αλλιώς, γιατί πονάμε όταν αλλάζει ο καιρός

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
μετεωροαστάθεια
Η συσχέτιση του πόνου στις αρθρώσεις με τις αλλαγές της θερμοκρασίας μπορεί να έχει επιστημονική εξήγηση; Δείτε τι δείχνουν έρευνες για το πόσο και πώς επηρεάζουν οι αλλαγές της θερμοκρασίας περιβάλλοντος το ανθρώπινο σώμα.

Με τις αλλαγές του καιρού αλλάζει ουσιαστικά η ατμοσφαιρική πίεση του αέρα. Έχει παρατηρηθεί ότι η εμφάνιση συμπτωμάτων όπως ο πονοκέφαλος, ο πόνος στις αρθρώσεις, ακόμα και η αλλαγή της διάθεσης, σχετίζονται με τις καιρικές μεταβολές. Το φαινόμενο της ευαισθησίας αυτής στις αλλαγές του καιρού ονομάζεται μετεωροαστάθεια.

Το 2003 δημοσιεύτηκε μια ιαπωνική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Biometeorology, στην οποία οι επιστήμονες παρατήρησαν, ότι, όταν μείωναν τεχνητά τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος σε ποντίκια-πειραματόζωα, ο πόνος στις τραυματισμένες τους αρθρώσεις αυξανόταν. Αυτό πιθανόν να οφείλεται σε έναν αισθητήρα στο εσωτερικό του αυτιού, που αντιλαμβάνεται τις αλλαγές της εξωτερικής πίεσης (του περιβάλλοντος). Το 2007 παρουσιάστηκε μια άλλη μελέτη στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης, που έδειξε, ότι ο πόνος της αρθρίτιδας αυξάνεται με την πτώση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος.

Ωστόσο, ο Δρ. John Parenti, διευθυντής του Ορθοπαιδικού Τμήματος στο Geisinger του Danville, αν και δεν αποκλείει μια σύνδεση των αλλαγών του καιρού και των πόνων των αρθρώσεων, τονίζει ότι δεν θα βάσιζε τη θεραπεία του ασθενούς ανάλογα με το πώς αντιδρά στις αλλαγές του καιρού.

Μια άλλη μελέτη από το στρατιωτικό νοσοκομείο Carl R. Darnell του Τέξας, έδειξε, ότι οι άνθρωποι δίνουν σημασία στις αλλαγές του καιρού μόνο όταν έχουν πόνο στην άρθρωση (όχι δηλαδή όταν έχουν απλά ευαισθησία) και, ότι, αν ο πόνος σταματήσει, τότε δε μπορούν να αντιληφθούν τις αλλαγές του καιρού με την ίδια ευαισθησία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το μπαχαρικό που ανακουφίζει από τους πόνους στις αρθρώσεις

Χρόνιος πόνος: εναλλακτικές θεραπείες που… κρύβουμε από τον γιατρό

Πόνος στην “ουρά”: Αιτίες και τρόποι ανακούφισης

Πόνος στον αυχένα: Πώς θα τον ανακουφίσετε μέσα σε 60”

Πόνος στα νεφρά: Ποιες σοβαρές παθήσεις κρύβει

Πόνος στην μέση: Τα πρώιμα συμπτώματα από την λάθος στάση του σώματος – Τι πρέπει να αλλάξετε

Χρόνιος πόνος: Ποιος ο «αντίστροφος» ρόλος από κάποια παυσίπονα – Ποια είναι αυτά