Μεσοθηλίωμα: Με ποια σημάδια εκδηλώνεται και από τι προκαλείται

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
μεσοθηλίωμα
Το μεσοθηλίωμα είναι μια επιθετική και θανατηφόρα μορφή καρκίνου.

Το κακόηθες μεσοθηλίωμα είναι ένας τύπος καρκίνου που εμφανίζεται στο λεπτό στρώμα ιστού που καλύπτει την πλειοψηφία των εσωτερικών οργάνων (μεσοθήλιο).

Οι γιατροί χωρίζουν το μεσοθηλίωμα σε διαφορετικούς τύπους με βάση το τμήμα του μεσοθηλιώματος που επηρεάζεται. Το μεσοθηλίωμα επηρεάζει συχνότερα τον ιστό που περιβάλλει τους πνεύμονες (υπεζωκότας). Αυτός ο τύπος ονομάζεται μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα. Άλλοι, πιο σπάνιοι τύποι μεσοθηλιώματος επηρεάζουν τον ιστό στην κοιλιά (περιτοναϊκό μεσοθηλίωμα), γύρω από την καρδιά και γύρω από τους όρχεις.

Μεσοθηλίωμα: Συμπτώματα

Τα σημάδια και τα συμπτώματα του μεσοθηλιώματος ποικίλλουν ανάλογα με το πού εμφανίζεται ο καρκίνος.

Το μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα, το οποίο επηρεάζει τον ιστό που περιβάλλει τους πνεύμονες, προκαλεί συμπτώματα, όπως:

  • Πόνος στο στήθος
  • Επώδυνος βήχας
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Ασυνήθιστοι όγκοι ιστού κάτω από το δέρμα στο στήθος
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Το περιτοναϊκό μεσοθηλίωμα, το οποίο εμφανίζεται σε ιστό της κοιλιακής χώρας, προκαλεί συμπτώματα, όπως:

  • Πόνος στην κοιλιά
  • Κοιλιακό πρήξιμο
  • Ναυτία
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Άλλες μορφές μεσοθηλιώματος

Τα σημάδια άλλων τύπων μεσοθηλιώματος είναι ασαφή, καθώς αυτές οι μορφές της νόσου είναι πολύ σπάνιες.

Το μεσοθηλίωμα του περικαρδίου, το οποίο επηρεάζει τον ιστό που περιβάλλει την καρδιά, μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή και πόνους στο στήθος.

Το μεσοθηλίωμα στον ιστό που περιβάλλει τους όρχεις, μπορεί αρχικά να ανιχνευθεί ως οίδημα ή μάζα σε έναν όρχι.

Μεσοθηλίωμα: Αιτίες

Γενικά, ο καρκίνος ξεκινά όταν συμβαίνει μια σειρά αλλαγών στο DNA ενός κυττάρου. Το DNA περιέχει τις οδηγίες που “λένε” σε ένα κύτταρο τι να κάνει. Οι καρκινικές μεταλλάξεις “λένε” στο κύτταρο να αναπτυχθεί και να πολλαπλασιαστεί ανεξέλεγκτα. Τα ανώμαλα κύτταρα συσσωρεύονται και σχηματίζουν όγκους.

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί τις αρχικές γενετικές μεταλλάξεις που οδηγούν στο μεσοθηλίωμα, αν και οι ερευνητές έχουν εντοπίσει παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο. Είναι πιθανό ότι οι καρκίνοι σχηματίζονται εξαιτίας μιας αλληλεπίδρασης μεταξύ πολλών παραγόντων, όπως οι κληρονομικές παθήσεις, το περιβάλλον σας, οι συνθήκες υγείας σας και οι επιλογές του τρόπου ζωής σας.

Έκθεση στον αμίαντο: Ο πρωταρχικός παράγοντας κινδύνου για μεσοθηλίωμα

Τα περισσότερα μεσοθηλιώματα πιστεύεται ότι σχετίζονται με την έκθεση στον αμίαντο. Ο αμίαντος είναι ένα μέταλλο που βρίσκεται φυσικά στο περιβάλλον. Οι ίνες αμιάντου είναι ισχυρές και ανθεκτικές στη θερμότητα και αυτό τις κάνει χρήσιμες σε μια μεγάλη ποικιλία εφαρμογών, όπως σε μόνωση, φρένα, δάπεδα και πολλά άλλα προϊόντα.

μεσοθηλίωμα

Ίνες αμιάντου από κατασκευή μόνωσης

Όταν ο αμίαντος διασπάται, όπως κατά τη διαδικασία εξόρυξης ή κατά την αφαίρεση μιας μόνωσης από αμίαντο, μπορεί να δημιουργηθεί σκόνη. Εάν κάποιος εισπνεύσει ή καταπιεί αυτήν τη σκόνη, τότε ίνες αμιάντου θα εγκατασταθούν στους πνεύμονες ή στο στομάχι, όπου μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό που μπορεί να οδηγήσει σε μεσοθηλίωμα. Το πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό δεν είναι σαφές. Μπορεί να χρειαστούν 20 έως 60 χρόνια ή περισσότερα για να αναπτυχθεί το μεσοθηλίωμα μετά από έκθεση στον αμίαντο.

μεσοθηλίωμα

Τα περισσότερα άτομα με έκθεση στον αμίαντο δεν αναπτύσσουν ποτέ μεσοθηλίωμα. Αυτό υποδηλώνει ότι άλλοι παράγοντες μπορεί να εμπλέκονται στον καθορισμό του εάν κάποιο άτομο εκδηλώσει τη νόσο. Για παράδειγμα, είναι πιθανό να κληρονομήσετε μια προδιάθεση για καρκίνο ή κάποια άλλη πάθηση και αυτό να αυξήσει τον κίνδυνο.

Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μεσοθηλιώματος περιλαμβάνουν:

  • Προσωπικό ιστορικό έκθεσης στον αμίαντο: Εάν έχετε εκτεθεί απευθείας σε ίνες αμιάντου στην εργασία ή στο σπίτι, ο κίνδυνος μεσοθηλιώματος είναι πολύ αυξημένος.
  • Ζώντας με κάποιον που εργάζεται με αμίαντο: Τα άτομα που εκτίθενται στον αμίαντο μπορεί να μεταφέρουν τις ίνες στο σπίτι στο δέρμα και τα ρούχα τους. Η δευτερεύουσα έκθεση σε αυτές τις ίνες για πολλά χρόνια μπορεί να θέσει άλλους στο σπίτι σε κίνδυνο μεσοθηλιώματος. Τα άτομα που εργάζονται με υψηλά επίπεδα αμιάντου μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο να φέρουν στο σπίτι ίνες αμιάντου κάνοντας ντους και αλλάζοντας ρούχα πριν φύγουν από την εργασία τους.
  • Οικογενειακό ιστορικό μεσοθηλιώματος: Εάν κάποιος γονέας, αδερφός ή παιδί έχει μεσοθηλίωμα, μπορεί να έχετε αυξημένο κίνδυνο της νόσου.
  • Ακτινοθεραπεία στο στήθος: Εάν κάποιο άτομο έχει υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία για καρκίνο στο στήθος, μπορεί να έχει αυξημένο κίνδυνο μεσοθηλιώματος.

Πηγή: https://www.mayoclinic.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι 14 συχνότεροι καρκίνοι και πώς να αναγνωρίσετε τα συμπτώματά τους

Καρκίνος στα επινεφρίδια: Με τι συμπτώματα εκδηλώνεται

Καρκίνος του προστάτη: Πρώιμα σημάδια και συμπτώματα – Απαντήσεις σε πράγματα που όλοι αναρωτιόμαστε

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Τι ρόλο παίζει το κάπνισμα – Όλα τα συμπτώματα και τι να προσέχετε

φωτό: iStock