Καρκίνος στα επινεφρίδια: Με τι συμπτώματα εκδηλώνεται

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρκίνος στα επινεφρίδια
Ο καρκίνος των επινεφριδίων χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη ενός όγκου στα επινεφρίδια. Τα σημάδια και τα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτό μπορεί να ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με το μέγεθος και τη φύση της ανάπτυξης του όγκου.

Αρχικά, ο καρκίνος στα επινεφρίδια έχει αρκετά διακριτικά συμπτώματα, αλλά συνήθως γίνονται πιο εμφανή καθώς ο όγκος μεγαλώνει σε μέγεθος και πιέζει τους κοντινούς ιστούς στην κοιλιά ή εξαπλώνεται σε άλλες περιοχές του σώματος.

Τα χαρακτηριστικά που έχει ο καρκίνος στα επινεφρίδια αναφέρονται λεπτομερέστερα παρακάτω.

Καρκίνος στα επινεφρίδια: Γενικά συμπτώματα

Τα συμπτώματα που μπορεί να είναι ενδεικτικά του καρκίνου των επινεφριδίων είναι συνήθως αρκετά διακριτικά στα αρχικά στάδια της πάθησης, γεγονός που μπορεί να κάνει τη διάγνωση δύσκολη. Μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Εξόγκωμα στην κοιλιά
  • Χρόνιος πόνος (συνήθως στην κοιλιακή περιοχή)
  • Αίσθημα πληρότητας
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους
  • Πυρετός

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά είναι αρκετά γενικά συμπτώματα και μπορεί να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα πολλών άλλων καταστάσεων υγείας. Για τον λόγο αυτό, είναι πάντα σώφρον να ενημερώσετε τον γιατρό σας και να κάνετε τις εξετάσεις που θα σας συστήσει για τον προσδιορισμό της ακριβούς αιτίας και την πιθανή διάγνωση του καρκίνου των επινεφριδίων. Σε αυτήν τη διαδικασία συνήθως απαιτούνται εξετάσεις αίματος, εξετάσεις ούρων και απεικονιστικές εξετάσεις.

Καρκίνος στα επινεφρίδια: Φυσικά σημάδια

Αν και ένας όγκος στα επινεφρίδια μπορεί να μεγαλώσει πολύ σε μέγεθος, η πλειονότητα των όγκων στα επινεφρίδια είναι καλοήθεις. Ωστόσο, το μέγεθος του όγκου μπορεί να ασκήσει πίεση σε παρακείμενα όργανα, όπως το στομάχι, ακόμα κι αν είναι καλοήθης.

Το μέγεθος του όγκου μπορεί να προκαλέσει στους ασθενείς ένα αίσθημα πληρότητας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρεξης και, ως αποτέλεσμα, ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Ένα εξόγκωμα ή μάζα μπορεί να είναι ορατό στην κοιλιακή περιοχή όπου βρίσκεται ο όγκος. Αυτό μπορεί συχνά να είναι το πρώτο σημάδι που αναφέρουν οι ασθενείς, ιδιαίτερα για εκείνους με καλοήθεις όγκους. Έτσι, η φυσική εξέταση της κοιλιάς είναι ένα σημαντικό βήμα στη διάγνωση του καρκίνου των επινεφριδίων.

καρκίνος στα επινεφρίδια

Σχεδιάγραμμα της ανατομίας των νεφρών – Adrenal gland: Επινεφρίδιο

Καρκίνος στα επινεφρίδια: Ανισορροπία στις ορμόνες

Τα επινεφρίδια είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ρυθμιστικών ορμονών, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόνη. Ως αποτέλεσμα, τα χαρακτηριστικά του καρκίνου των επινεφριδίων συνδέονται στενά με ανισορροπίες σε αυτές τις ορμόνες, συνήθως υπερπαραγωγή ορμονών και συναφή συμπτώματα. Ο τύπος της ορμόνης που εκκρίνεται από τον όγκο θα καθορίσει τα σχετικά συμπτώματα.

Το σύνδρομο Conn, είναι μια κατάσταση που σχετίζεται με τον καρκίνο των επινεφριδίων που προκαλείται από την υπερβολική παραγωγή αλδοστερόνης (aldosterone). Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υποκαλιαιμία, υπερνατριαιμία και υπέρταση, τα οποία μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το σύνδρομο Cushing είναι μια κατάσταση που σχετίζεται με τον καρκίνο των επινεφριδίων που περιλαμβάνει υπερβολική παραγωγή κορτιζόλης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως:

  • υπέρταση
  • αύξηση βάρους
  • μη φυσιολογική κατανομή βάρους
  • υπερβολική τριχοφυΐα
  • αδυναμία
  • κόπωση

Η υπερπαραγωγή ορμονών ανδρογόνων ή οιστρογόνων μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική ανάπτυξη ανδρών και γυναικών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρώιμη έναρξη της εφηβείας στα παιδιά ή σε αλλοιωμένα σεξουαλικά χαρακτηριστικά στους ενήλικες.

Καρκίνος στα επινεφρίδια: Προχωρημένο στάδιο

Ο καρκίνος των επινεφριδίων που έχει εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος είναι γνωστός ως καρκίνος των επινεφριδίων σταδίου 4, σύμφωνα με το σύστημα που καθορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Τα όργανα που είναι πιο πιθανό να προσβληθούν είναι το ήπαρ και οι πνεύμονες, αν και θεωρητικά μπορεί να προσβληθεί οποιαδήποτε περιοχή του σώματος.

Πηγή: https://www.news-medical.net

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όγκοι επινεφριδίων: Παράγοντας κινδύνου για διαβήτη;