Μερική νεφρεκτομή με ρομποτικό σύστημα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σημαντικά πλεονεκτήματα στους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του νεφρού επιφέρει η επέμβαση μερικής νεφρεκτομής με το Ρομποτικό Σύστημα da Vinci σε συνδυασμό με το διεγχειρητικό λαπαροσκοπικό υπερηχογράφημα μεγάλης ευκρίνειας.

Τα τελευταία 6 χρόνια, στο ΥΓΕΙΑ έχει πραγματοποιηθεί πλειάδα ρομποτικών επεμβάσεων μερικής νεφρεκτομής με την υποβοήθηση διεγχειρητικού λαπαροσκοπικού υπερηχογραφήματος και τη συνεργασία του Τμήματος Υπερήχων του νοσοκομείου.

Όπως τονίζει ο Διευθυντής της Β΄ Ουρολογικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ, Χειρουργός Ουρολόγος, κ. Εμμανουήλ Παναγιώτου «Σήμερα, για όγκους 5, 6 ή ακόμα και 7 εκατοστών εκτελείται η αφαίρεση μόνο του όγκου (μερική νεφρεκτομή) και έτσι διασώζεται το όργανο (νεφρός). Η μεγέθυνση είναι 15-20 φορές μεγαλύτερη και η κινητικότητα των ρομποτικών βραχιόνων είναι τόσο εκλεπτυσμένη, που επιτρέπει την εκτομή μικρών και μεγαλύτερων όγκων επί υγιούς εδάφους. Σε όγκους που είναι μερικώς εξωφυτικοί ή και τελείως ενδοφυτικοί (εντελώς εσωτερικά του νεφρού), όπου τα όρια της εκτομής είναι δυσδιάκριτα, κρίνεται επιβεβλημένη η χρήση διεγχειρητικού λαπαροσκοπικού υπερηχογραφήματος μεγάλης ευκρίνειας για την ασφαλή διενέργεια της επέμβασης».

Ο καρκίνος του νεφρού ή νεφροκυτταρικό καρκίνωμα είναι η 3η συχνότερη κακοήθεια του ουροποιητικού συστήματος. Αποτελεί το 3% όλων των καρκίνων που εμφανίζονται στον ενήλικα, ενώ εμφανίζεται 2 – 3 φορές συχνότερα σε άντρες σε σχέση με τις γυναίκες.

Η Β’ Ουρολογική Κλινική του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ ξεκίνησε από το 2007 τη χρήση του Ρομποτικού Συστήματος da Vinci για διάφορες ουρολογικές επεμβάσεις, όπως ο καρκίνος του προστάτη – η πιο συχνή-, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως και ο καρκίνος του νεφρού.

Η ελάχιστα επεμβατική μέθοδος του συστήματος προσφέρει στον ασθενή μικρότερη διάρκεια αναισθησίας, μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης ή απώλειας αίματος, ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και της δυσφορίας, σημαντική μείωση της περιόδου νοσηλείας καθώς και γρήγορη ανάρρωση και επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν