Μελέτη Ελλήνων οφθαλμιάτρων αλλάζει τα δεδομένα στις επεμβάσεις του γλαυκώματος

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Νέα επιστημονική μελέτη του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας και Θεραπείας Οφθαλμικών Παθήσεων (ΕΛΚΕΘΟΠ) του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, βοηθά για την καλύτερη διατήρηση της όρασης ασθενών που χειρουργήθηκαν για γλαύκωμα. Η μελέτη, που αφορά τις μεταβολές του ματιού έπειτα από χειρουργική αντιγλαυκωματική επέμβαση, παρουσιάστηκε στο ευρωπαϊκό συνέδριο καταρράκτη και διαθλαστικής χειρουργικής στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τη μελέτη των Ελλήνων επιστημόνων, οι μεταβολές της ενδοφθάλμιας πίεσης και της ιξωδοελαστικής συμπεριφοράς του κερατοειδούς, μετά από χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος, είναι καθοριστικοί παράγοντες για τη διατήρηση της όρασης του ασθενούς.

«Κι αυτό γιατί μετά τη χειρουργική επέμβαση για αντιμετώπιση γλαυκώματος ανοικτής γωνίας και αποφολιδωτικού γλαυκώματος διαπιστώθηκε ότι δεν έχουμε μόνο μεταβολές της ενδοφθάλμιας πίεσης, αλλά και αλλαγή στη συμπεριφορά του κερατοειδούς» αναφέρει ο διευθυντής του ΕΛΚΕΘΟΠ, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Βασίλειος Κοζομπόλης.

Σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης του ΕΛΚΕΘΟΠ, προέκυψε ότι μετά από τις επεμβάσεις γλαυκώματος, στις οποίες υποβάλλονται πολλοί γλαυκωματικοί ασθενείς, δεν είναι αρκετό να παρακολουθούνται μόνο για τη μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Αυτό γιατί απεδείχθη ότι αλλάζει όλη η συμπεριφορά του κερατοειδούς και του ματιού. Αυτή η αλλαγή ως προς τις ελαστικές ιδιότητες του ματιού πρέπει να καταγράφεται και να συνυπολογίζεται.

Η μελέτη

Στη μελέτη, η οποία διήρκησε 6 μήνες, συμμετείχαν 40 ασθενείς (18 άνδρες και 22 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 69 χρόνια), οι οποίοι χειρουργήθηκαν γιατί έπασχαν από γλαύκωμα ανοικτής γωνίας και αποφολιδωτικό γλαύκωμα. Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε παράλληλη καταγραφή (πριν και μετά το χειρουργείο) της ενδοφθάλμιας πίεσης και των δεικτών ιξωδοελαστικής συμπεριφοράς του κερατοειδούς. «Παρατηρήθηκε λοιπόν ότι στις μετρήσεις που έγιναν η ενδοφθάλμια πίεση -μετά το χειρουργείο- μειώθηκε κατά τουλάχιστον 8 mmHg, ενώ οι δείκτες ιξωδοελαστικής συμπεριφοράς του κερατοειδούς αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον μία μονάδα» εξηγεί ο κ. Κοζομπόλης και προσθέτει:

«Οι μεταβολές των ελαστικών ιδιοτήτων του κερατοειδούς και του βολβού του ματιού έδειξαν ότι πιθανότατα όσο μεγαλώνουν οι διάφοροι ειδικοί δείκτες (CH: corneal Hysteresis & CRF: Corneal Resistant Factor) μετεγχειρητικά τόσο καλύτερη είναι πιθανόν να είναι η μετεγχειρητική πορεία του ασθενούς και η διατήρηση της όρασής του».

Προεγχειρητική αξιολόγηση

Σύμφωνα με τους επιστήμονες πρόκειται για μια νέα προσέγγιση στην αξιολόγηση της βαρύτητας του γλαυκώματος προεγχειρητικά, αλλά και στην αξιολόγηση της μετεγχειρητικής πορείας των χειρουργημένων γλαυκωματικών ασθενών. Στη μελέτη αποδείχθηκε επίσης ότι η χειρουργική του γλαυκώματος είναι ασφαλής για την ακεραιότητα του κερατοειδούς σε ό,τι αφορά τα ενδοθηλιακά κύτταρα, τα οποία ως γνωστόν είναι κύτταρα σε περίπτωση απώλειας δεν αναγεννώνται και δεν αντικαθίστανται. Επίσης προέκυψε ότι η συμπεριφορά του αποφολιδωτικού γλαυκώματος είναι διαφορετική από το χρόνιο γλαύκωμα ανοικτής γωνίας.

Το γλαύκωμα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, είναι μια από τις κύριες αιτίες τύφλωσης στον κόσμο, καθώς πάνω από 65 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν σε όλο τον κόσμο. Ευθύνεται για το 8% της καταγεγραμμένης τυφλότητας, ενώ δυστυχώς οι αριθμοί αναμένεται να επιδεινωθούν, προκαλώντας τεράστια άμεση και έμμεση επιβάρυνση των συστημάτων υγείας και καταδικάζοντας τους πάσχοντες σε δραματική επιδείνωση της ποιότητας της ζωής τους αλλά και του οικογενειακού περιβάλλοντος.