«Μαύρα» γηρατειά περιμένουν τους ήρωες της Marvel, λένε οι επιστήμονες

  • Ρούλα Τσουλέα
γηρατειά
Νέο άρθρο στην χριστουγεννιάτικη έκδοση ενός εκ των κορυφαίων ιατρικών περιοδικών παραθέτει όσα είναι γνωστά για τους ήρωες της Marvel και τη σημασία τους για την υγεία τους καθώς θα γερνούν.

Αιωρούνται στους αιθέρες, δέχονται ανηλεή χτυπήματα από διαγαλακτικούς κακούς και τουλάχιστον μία φορά σε κάθε έργο τούς τινάζουν στον αέρα. Οι ήρωες της Marvel σώζουν κάθε φορά τον κόσμο, αλλά ποιος θα σώσει αυτούς από τα γηρατειά που αργά ή γρήγορα θα τους κτυπήσουν την πόρτα;

Απάντηση στο ερώτημα δίνει επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύεται στην χριστουγεννιάτικη έκδοση της ιατρικής επιθεώρησης BMJ. Το τεύχος αυτό αποτελεί παράδοση πολλών δεκαετιών. Στο πέρασμα του χρόνου έχει απαντήσει σε επιεικώς παράδοξα επιστημονικά ερωτήματα, σκορπώντας άφθονο γέλιο και ψυχαγωγία στην πορεία.

Έχει λ.χ. ασχοληθεί με εμβριθή θέματα, όπως ο κρυφός αλκοολισμός του Τζέιμς Μποντ. Μας έχει ενημερώσει ότι η υγεία του Άγιου Βασίλη είναι ασταθής λόγω των κιλών του και των τόνων των γλυκισμάτων που καταναλώνει σε μια νύχτα. Επιπλέον, έχει δημοσιεύσει έρευνα για τις αληθινές συνέπειες που θα είχαν στους «κακούς» της θρυλικής ταινίας «Μόνος στο σπίτι» τα κτυπήματα που τους έδωσε ο -οκτάχρονος τότε- Μακόλεϊ Κάλκιν.

Εφέτος, το νέο πόνημα που ξεχωρίζει είναι το πώς θα γεράσουν οι ήρωες της Marvel, βάσει όσων γνωρίζουμε γι’ αυτούς. Εμπνεύστρια της σχετικής «μελέτης» είναι η Dr. Ruth E. Hubbard, καθηγήτρια Γηριατρικής στο Πανεπιστήμιο του Κουήνσλαντ στην Αυστραλία.

Όπως εξηγεί στο CNN, η ιδέα για τα γηρατειά των ηρώων της Marvel της ήρθε κατά το περυσινό lockdown. Ήταν η εποχή που είδε όλες τις σχετικές ταινίες, ούσα κλεισμένη στο σπίτι μαζί με τα παιδιά της. Να λοιπόν τι επιφυλάσσει το γήρας στον Σπάιντερμαν, τον Άιρον Μαν και μερικούς ακόμα ήρωες, σύμφωνα με το άρθρο στην BMJ.

Iron Man

Τα καλά νέα για τον «πανέξυπνο, δισεκατομμυριούχο φιλάνθρωπο» Τόνι Σταρκ είναι ότι κατ’ αρχάς έχει άπλετη πρόσβαση στις καλύτερες υπηρεσίες Υγείας. Επιπλέον, ο υψηλός δείκτης νοημοσύνης του μειώνει τις πιθανότητες που έχει να εκδηλώσει άνοια.

Στα αρνητικά συμπεριλαμβάνεται η ζωή του ως playboy. Ευτυχώς, εγκαταλείπει αυτό τον τρόπο ζωής για την αγαπημένη του Πέπερ Ποτς. Αυτό είναι σημαντικό διότι μια στενή οικογενειακή σχέση αποτελεί θετικό δείκτη για καλά γηρατειά, κατά την Dr. Hubbard.

Δυστυχώς, όμως, ούτε η αγάπη της Πέπερ είναι αρκετή για να γλιτώσει από:

  • Το σύνδρομο του μετατραυματικού στρες
  • Την έκθεση στην ακτινοβολία
  • Την συνεχή έκθεση σε αλλαγές στη βαρύτητα
  • Τους αδιανόητα πολλούς τραυματισμούς του

Όλ’ αυτά αυξάνουν τις πιθανότητες να παρουσιάσει μεγαλώνοντας ταχεία απώλεια οστικής πυκνότητας. Αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο καρκίνου. Για να μην αναφερθούμε και στην βαριά χρόνια καρδιοπάθεια που έχει.

Black Panther

Ο Τ’Τσάλα έχει πολλά θετικά στη ζωή του. Ως ηγεμόνας της οικονομικώς και τεχνολογικώς πιο ανεπτυγμένης χώρας του κόσμου, έχει εκπληκτική πρόσβαση στην παιδεία και τον πλούτο. Και τα δύο σχετίζονται με υγιή γηρατειά, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ο λαός του φαίνεται επίσης ότι είναι χορτοφάγος. Μια διατροφή βασισμένη σε φυτικής προελεύσεως τρόφιμα σχετίζεται με μειωμένα ποσοστά «παχυσαρκίας και καρδιομεταβολικών νόσων», γράφουν η Dr. Hubbard και οι συνεργάτες της.

Το πρόβλημα είναι ότι ο ήρωάς μας πίνει ένα φίλτρο για να βελτιώσει τις νοητικές και σωματικές ικανότητές του και να αποκτήσει υπερδυνάμεις. Το φίλτρο παράγεται από άγνωστο βότανο και ουδείς γνωρίζει τους δυνητικούς κινδύνους του. Είναι όμως γνωστό ότι οι ουσίες με τέτοιου είδους δράσεις έχουν πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες στην υγεία. Επομένως τα γηρατειά και του Τ’Τσάλα τίθενται εν αμφιβόλω.

The Hulk

Τα πράγματα δεν δείχνουν καλά ούτε για τον Μπρους Μπάνερ. Το μεγαλόσωμο, πράσινο alter ego του εμφανίζεται όταν αυξάνεται ο καρδιακός παλμός του. Και δεν μιλάμε για μικρή ταχυκαρδία, αλλά για 200 παλμούς το λεπτό. Για τους επιστήμονες, το φαινόμενο δεν αποκλείεται να αποτελεί ένδειξη υποκείμενου καρδιολογικού προβλήματος και δη καρδιακής αρρυθμίας. Η πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία είναι η κολπική μαρμαρυγή, που σχετίζεται με εγκεφαλικά επεισόδια και άνοια.

Επιπλέον, ο Χαλκ έχει πάρα πολύ υψηλό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ). Οι επιστήμονες τον υπολογίζουν γύρω στο… 120 kg/m2, δεδομένου ότι έχει αναφερθεί πως έχει ύψος τουλάχιστον 2,13 μέτρα και ζυγίζει τουλάχιστον 471 κιλά. Η παχυσαρκία είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για πλήθος σοβαρών προβλημάτων υγείας. Τα γηρατειά του μπορεί επίσης να είναι πολύ άσχημα, διότι δεν φαίνεται να έχει επαρκή πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας.

Μείζον θέμα, τέλος, συνιστά και ο θυμός του. Είναι γνωστό ότι η οξυθυμία υπονομεύει την υγεία της καρδιάς και ο Χαλκ είναι -κατά δήλωσή του- «συνεχώς θυμωμένος».

Spiderman

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Βενιαμίν της παρέας των υπερηρώων είναι το υποστηρικτικό περιβάλλον του. Ο Πήτερ Πάρκερ μπορεί να είναι ορφανός, αλλά έχει μεγαλώσει με πολλή αγάπη από τον θείο και τη θεία του. Και η θεία Μαίρη εξακολουθεί να τον υποστηρίζει.

Η δύναμη και η ευλυγισία που χρησιμοποιεί για να πολεμήσει το έγκλημα, επίσης συνιστούν πλεονέκτημα. Εκτιμάται πως όταν γεράσει θα τον προστατεύσουν από τις πτώσεις.

Δυστυχώς, όμως, οι περισσότερες ηρωικές πράξεις του γίνονται νύχτα. Αυτό κάνει τους επιστήμονες να αναρωτιούνται εάν κοιμάται τις τουλάχιστον 8 ώρες που χρειάζονται οι έφηβοι κάθε βράδυ.

Δεδομένου ότι ο ύπνος είναι ένας από τους τέσσερις πυλώνες της υγείας, η χρόνια έλλειψή του δεν προοιωνίζει τίποτε καλό για τα γηρατειά του Πήτερ. Ενδεικτικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την χρόνια έλλειψη ύπνου: παχυσαρκία, σακχαρώδης διαβήτης και καρδιοπάθεια.

Φωτογραφία: iStock