Μάτια: Τι είναι και πως εκδηλώνεται η αποκόλληση υαλοειδούς

  • Ρούλα Τσουλέα
αποκόλληση υαλοειδούς
Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να σας προβληματίσουν. Πότε πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως σε έναν γιατρό. Τι κίνδυνος υπάρχει.

Αν ξαφνικά αρχίσετε να βλέπετε στο ένα μάτι σκιές, «μυγάκια», «συννεφάκια» που κινούνται, με ή χωρίς λάμψεις φωτός, είναι πιθανό να έχετε αποκόλληση υαλοειδούς ή κάποιο άλλο πρόβλημα στο βυθό του οφθαλμού σας, που χρειάζεται αξιολόγηση από τον οφθαλμίατρο.

Τι είναι όμως η αποκόλληση υαλοειδούς και γιατί προκαλεί αυτά τα συμπτώματα; Ο χειρουργός οφθαλμίατρος Παντελής Α. Παπαδόπουλος, διευθυντής Α’ Οφθαλμολογικής Κλινικής και Μονάδας Προηγμένης Οφθαλμολογικής Μικροχειρουργικής Κλινικής του Metropolitan Hospital, εξηγεί τι πρέπει να γνωρίζουμε.

Τι είναι η αποκόλληση υαλοειδούς;

Το οπίσθιο μέρος του οφθαλμού είναι γεμάτο με ένα παχύρευστο υγρό σαν ζελέ, που ονομάζεται υαλοειδές σώμα. Το υγρό αυτό προσφύεται στον αμφιβληστροειδή με ίνες (σαν άγκυρες).

Με την πρόοδο της ηλικίας, το υαλοειδές σώμα αλλάζει προοδευτικά υφή. Σε άλλα σημεία ρευστοποιείται και σε άλλα παραμένει πιο συμπαγές. Έτσι όμως δεν μπορεί να διατηρήσει το σχήμα του και δεν στηρίζεται καλά στον αμφιβληστροειδή.

Αν για κάποιο λόγο χάσει τη στήριξή του, τότε αποσπάται από τα τοιχώματα του αμφιβληστροειδούς. Όταν συμβεί αυτό, ονομάζεται οπίσθια αποκόλληση υαλοειδούς σώματος.

Γιατί δημιουργεί μυοψίες («μυγάκια»);

Όταν το υαλοειδές παρουσιάσει αλλαγή στην υφή του, οι πυκνότερες περιοχές του χάνουν τη διαφάνειά τους. Έτσι, όταν το χρώμα στο φόντο είναι ανοικτό, γίνονται αντιληπτές με διάφορες μορφές, όπως:

  • Στίγματα σκόνης
  • «Χνούδια»
  • Γραμμές
  • Διακλαδώσεις κλαδιών
  • «Αράχνες»

Αυτά τα «σημάδια» στο οπτικό πεδίο περιγράφονται από τους ασθενείς ως «μυγάκια». Αξίζει εδώ και να σημειωθεί ότι εκτός από την αποκόλληση υαλοειδούς, παρόμοια συμπτώματα μπορεί να προκαλέσει και μια μικρή αιμορραγία ή μια φλεγμονή μέσα στο υαλοειδές σώμα.

Τι είναι οι φωτοψίες (λάμψεις);

Όταν συμβεί αποκόλληση υαλοειδούς, μπορεί να αναπτυχθούν στο οπτικό πεδίο  λάμψεις φωτός σαν σπινθήρες, φλας φωτογραφικής μηχανής ή σαν ένα φωτεινό τόξο στο πλάι.

Οι λάμψεις αυτές προκαλούνται είτε από έλξεις του υαλοειδούς είτε από πρόσκρουση του χαλαρού υαλοειδούς πάνω στα κύτταρα του αμφιβληστροειδή.

Βέβαια, λάμψεις φωτός σαν φλας ή λαμπυρίζοντα σωματίδια μπορεί να προκαλέσει και η ημικρανία. Στην περίπτωση αυτή, όμως, η διάρκειά τους είναι μεγαλύτερη από μερικά λεπτά. Αντίθετα, στην αποκόλληση υαλοειδούς, τα «μυγάκια» μπορεί να συνοδεύονται από στιγμιαίες «λάμψεις» φωτός στο σκοτάδι. Αν συμβεί αυτό, τότε απαιτείται έλεγχος από τον οφθαλμίατρο το συντομότερο δυνατόν.

Γιατί πρέπει να επισκεφθώ άμεσα τον οφθαλμίατρο;

Η αποκόλληση υαλοειδούς συνήθως δεν δημιουργεί πρόβλημα στον αμφιβληστροειδή, επομένως δεν χρειάζεται περαιτέρω αντιμετώπιση.

Μερικές φορές, όμως, του δημιουργεί ρωγμές που τελικά μπορεί να οδηγήσουν στην δική του αποκόλληση. Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς χιτώνα είναι σοβαρή και μπορεί να προκαλέσει σημαντική μείωση της οράσεως.

«Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς αντιμετωπίζεται πάντοτε χειρουργικά. Η αξία της εξέτασης από τον οφθαλμίατρο μόλις παρουσιαστούν οι λάμψεις ή τα μυγάκια είναι στο να διαγνωστούν οι πιθανές ρωγμές στα αρχικά στάδια, πριν προχωρήσει η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς», εξηγεί ο ειδικός.

«Οι ρωγμές περιχαρακώνονται με argon laser και έτσι προλαμβάνεται μια μεγάλη ταλαιπωρία για τον ασθενή. Για ένα διάστημα 1-2 μηνών, ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει την έντονη σωματική δραστηριότητα και να παρακολουθείται συχνά από οφθαλμίατρο», καταλήγει.

Φωτογραφία: iStock