Μαστός: Απαραίτητα τα «όπλα» της ελαστογραφίας και της τρισδιάστατης απεικόνισης

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
«Το διαγνωστικό υπερηχογράφημα σε γυναίκες με εύρημα στη μαστογραφία, όπως επίσης και σε γυναίκες με ηλικία μικρότερη των 35 χρόνων που έχουν κάνει προληπτικό υπέρηχο με εύρημα θα πρέπει να γίνεται σε εξειδικευμένα απεικονιστικά Κέντρα Μαστού, που διαθέτουν υπερηχογράφους που έχουν προγράμματα ελαστογραφίας και τρισδιάστατης απεικόνισης».

Το καμπανάκι κινδύνου για τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν για την υγεία μιας γυναίκας, στην περίπτωση που ευρήματα που χρειάζονται εξειδικευμένη ταυτοποίηση, «χαθούν» από ελλιπή υπερηχογραφήματα, κρούει ο δρ Πέτρος Μαλακάσης, Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού, διευθυντής του Απεικονιστικού τμήματος Μαστού και Οστεοπόρωσης της Ευρωκλινικής Αθηνών, επισημαίνοντας συγχρόνως πως τα μάλλον καλοήθη ή τα μάλλον κακοήθη ευρήματα θα πρέπει να εξεταστούν με ακρίβεια από εξειδικευμένο υπερηχογράφο.

Είναι ευνόητη η σημασία της υπερηχογραφικής εξέτασης με ελαστογραφία, η οποία διερευνά τη σκληρότητα ενός ογκιδίου και το κατατάσσει στα προς βιοψία ή στα προς παρακολούθηση περιστατικά, αλλά και του τρισδιάστατου υπερηχογραφήματος, το οποίο περιγράφει το ακριβές μέγεθος του ογκιδίου, αλλά και πολλές άλλες χρήσιμες πληροφορίες για τα όρια και τη μορφολογία του.

«Ένα εύρημα», συνεχίζει ο κ. Μαλακάσης, «αν πρέπει να μπει σε διαδικασία βιοψίας θα αποφασιστεί από τον ειδικό ακτινοδιαγνώστη που πρέπει να διαθέτει σημαντική εμπειρία αλλά και να διαθέτει τον σύγχρονο εκείνο εξοπλισμό που θα ‘’δώσει’’ αξιόπιστη σε κάθε περίπτωση διάγνωση».

Καταλήγοντας, ο ιατρός απευθύνει έκκληση στις γυναίκες με ευρήματα τα οποία έχει διαπιστώσει η μαστογραφία να απαιτούν υπερηχογράφημα με ελαστογραφία και τρισδιάστατη απεικόνιση, έτσι ώστε η διάγνωση που θα ακολουθήσει να είναι ακριβής, στοιχείο που αποτελεί προαπαιτούμενο για σωστή διάγνωση του καρκίνου του μαστού.