Λιγότερο θανατηφόρο το μελάνωμα στις γυναίκες από ότι στους άνδρες

  • Iatropedia
Το μελάνωμα, η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος είναι λιγότερο θανατηφόρο στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Με άλλα λόγια, οι γυναίκες που για κάποιο λόγο εμφανίζουν μελάνωμα, έχουν πολλές περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν, από ότι οι άνδρες που θα προσβληθούν από αυτή τη μορφή καρκίνου.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν Ευρωπαίοι επιστήμονες από την Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Η ομάδα αυτή των επιστημόνων πάντως, δεν έχει καταφέρει ακόμη να απαντήσει στο ερώτημα γιατί τα δύο φύλα αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο στην πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου του δέρματος.

Η έρευνα (μετα-ανάλυση) κάλυψε περισσότερους από 2.600 ασθενείς για χρονικό διάστημα δύο έως 12 ετών. Από αυτούς, 366 άνδρες και 267 γυναίκες πέθαναν από μελάνωμα. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες -τόσο πριν όσο και μετά την εμμηνόπαυση- έχουν κατά μέσο όρο 30% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από μελάνωμα, ενώ εξίσου μικρότερη είναι η πιθανότητα για αυτές να επανεμφανίσουν όγκο στο δέρμα τους και να κάνουν μεταστάσεις στους λεμφαδένες και σε άλλα σημεία του σώματος.

Προηγούμενες έρευνες είχαν υποθέσει ότι η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα σε σχέση με το μελάνωμα μπορεί να οφείλεται σε άλλους παράγοντες, πέρα από τους βιολογικούς, όπως στο ότι οι γυναίκες επισκέπτονται πιο γρήγορα δερματολόγο μόλις δουν κάτι ύποπτο στο δέρμα τους και έτσι έχουν ταχύτερη διάγνωση της νόσου και πιο έγκαιρη θεραπεία.

Άλλες πιθανές εξηγήσεις για τη διαφορά είναι γενετικές, ορμονικές, μεταβολικές, ανοσολογικές κ.α. Όποιος και είναι ο μηχανισμός, τελικά υπάρχει κάτι που σχετίζεται με το φύλο (είτε βιολογικό, είτε περιβαλλοντικό – συμπεριφορικό, είτε και τα δύο) και το οποίο κάνει τον καρκίνο του δέρματος να αναπτύσσεται με πιο επικίνδυνο τρόπο στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι από τους θανάτους από μελάνωμα κάθε χρόνο, μόνο το 35% περίπου αφορούν τις γυναίκες και το 65% τους άνδρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για τον καρκίνο στην κατηγορία του iatropedia

μάθετε τα πάντα για το μελάνωμα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τις ελιές (σπίλους) στο δέρμα στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

κολλάει ο έρπης με το φιλί;

μάθετε ποιες είναι οι απαραίτητες εξετάσεις για όλα τα είδη καρκίνου

8 φορές πάνω, ο καρκίνος του δέρματος στις γυναίκες λόγω solarium

νέο φάρμακο κατά του μελανώματος

ύποπτες ελιές στο δέρμα – τι να προσέξουμε;

νέο θαυματουργό φάρμακο για το μελάνωμα

πρωτοποριακή αντιμετώπιση του μελανώματος