Κρίση πόνου από πέτρες στην χολή: Πηγαίνετε στα Επείγοντα αν έχετε αυτά τα συμπτώματα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πέτρες στην χολή
Μια κρίση της χοληδόχου κύστης μπορεί να προκαλέσει ξαφνικό και έντονο πόνο.

Εάν έχετε διαγνωστεί με πέτρες στην χολή, μπορεί να ανησυχείτε μήπως συμβεί αυτό σε εσάς. Αλλά η εύρεση χολόλιθου (πέτρα στην χολή) σε υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία δεν σημαίνει απαραίτητα ότι χρειάζεστε θεραπεία.

“Οι πέτρες στην χολή είναι αρκετά συχνή πάθηση στις δυτικές χώρες, επειδή η διατροφή μας έχει περισσότερες επεξεργασμένες και λιπαρές τροφές”, λέει ο δρ. David Efron, επικεφαλής χειρουργικής φροντίδας στο νοσοκομείο Johns Hopkins. Πολλοί από εμάς περπατάμε με πέτρες στην χολή και δεν το γνωρίζουμε. Αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι ένδειξη ότι θα πάθετε κρίση της χοληδόχου κύστης ή ότι θα χρειαστεί να αφαιρεθεί. Οι πέτρες στην χολή συνήθως δεν αποτελούν πρόβλημα μέχρι να προκαλέσουν συμπτώματα.

Tι κάνει η χοληδόχος κύστη

Η χοληδόχος κύστη είναι ένας θύλακας αποθήκευσης για την χολή, το υγρό που βοηθά την πέψη. Το ήπαρ παράγει συνεχώς χολή, η οποία αποθηκεύεται στην χοληδόχο κύστη μέχρι να φάτε. Όταν καταναλώνετε φαγητό, το στομάχι απελευθερώνει μια ορμόνη που κάνει τους μύες γύρω από τη χοληδόχο κύστη να συστέλλονται και να απελευθερώνουν την χολή.

Η χολή βοηθά στη διάσπαση του λίπους κατά την πέψη. Αποτελείται από διάφορες ουσίες, όπως χοληστερόλη, χολικά άλατα και νερό. Ορισμένες από αυτές τις ουσίες, όπως η χοληστερόλη, μπορούν να συσσωρευτούν και να σχηματίσουν πέτρες στην χολή, που κυμαίνονται σε μέγεθος από έναν κόκκο άμμου έως μια μπάλα του γκολφ! Έως και 15% των ανθρώπων έχουν πέτρες στην χολή, αλλά δεν προκύπτει ποτέ κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στη ζωή τους.

Κρίση από πέτρες στην χολή: Συμπτώματα

Όταν οι χολόλιθοι κολλάνε ενώ ταξιδεύουν μέσω του πόρου (σωλήνας) προς το στομάχι, εμποδίζουν την εκροή της χολής, η οποία προκαλεί σπασμό της χοληδόχου κύστης. Αυτό συνήθως οδηγεί σε οξύ πόνο, που πολλοί περιγράφουν “σαν να σε κόβει μαχαίρι”, κάτω από τα πλευρά στην πάνω δεξιά πλευρά ή στο κέντρο της κοιλιάς. Ο πόνος μπορεί να είναι τόσο έντονος που κόβει την ανάσα. Μπορεί να το μπερδέψετε με καρδιακή προσβολή, λέει ο δρ. Efron.

Ζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα εάν έχετε κάποια από αυτά τα συμπτώματα:

  • Πόνος που διαρκεί αρκετές ώρες
  • Κοιλιακός πόνος μετά το φαγητό
  • Ναυτία ή έμετος
  • Πυρετός ή ρίγη
  • Ανοιχτόχρωμα κόπρανα
  • Καστανού χρώματος ούρα
  • Κιτρίνισμα του δέρματος ή του λευκού των ματιών

Πόσο διαρκεί μια κρίση από πέτρες στην χολή

Οι κρίσεις πόνου συνήθως διαρκούν αρκετές ώρες. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει για να σταματήσει μια κρίση ενώ συμβαίνει. Ο πόνος συνήθως υποχωρεί μόλις φύγει η πέτρα από το σημείο της εμπλοκής.

“Οι κρίσεις στην χοληδόχο κύστη είναι συχνά τόσο επώδυνες που οι ασθενείς καταλήγουν στα Επείγοντα νοσοκομείου”, λέει ο δρ. Efron. “Αυτό είναι καλό γιατί είναι σημαντικό να αξιολογείσαι όταν έχεις έντονο πόνο. Αρκετές σοβαρές παθήσεις, όπως καρδιακές προσβολές, διατρήσεις έλκους και σκωληκοειδίτιδα, έχουν παρόμοια συμπτώματα με τις πέτρες στην χολή και πρέπει να αποκλειστούν. Επίσης, μερικές φορές οι πέτρες δεν φεύγουν από μόνες τους και μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές, όπως μόλυνση στην χοληδόχο κύστη ή φλεγμονή του παγκρέατος.

Πώς μπορούν να προληφθούν τα προβλήματα της χοληδόχου κύστης

Οι πέτρες στην χολή είναι πιο πιθανό να σχηματιστούν εάν υπάρχει υπεραφθονία χοληστερόλης στην χολή. Έτσι, ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τη συσσώρευση χολόλιθων είναι να μειώσετε την κατανάλωση λιπαρών τροφών. Δίαιτες που συνιστώνται για την μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης, όπως η μεσογειακή διατροφή, είναι χρήσιμες εάν έχετε προβλήματα χοληδόχου κύστης.

Ποια θεραπεία είναι διαθέσιμη για τις πέτρες στην χοληδόχο κύστη;

Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο μιας πέτρας στη χολή. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά εάν η χοληδόχος κύστη σας ή τα γύρω όργανα έχουν μολυνθεί (χολοκυστίτιδα).

Εάν οι κρίσεις της χοληδόχου κύστης είναι ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα, η καλύτερη προσέγγιση είναι να αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστη. “Δεν αφαιρούμε μεμονωμένες πέτρες, διότι πολύ απλά θα σχηματιστούν νέες”, λέει ο δρ. Efron. “Αν η χοληδόχος κύστη σας έχει χρόνια απόφραξη με πέτρες, δεν λειτουργεί ούτως ή άλλως ως ένα υγιές μέρος του πεπτικού συστήματος, απλώς προκαλεί προβλήματα”.

Η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή) εκτελείται συχνά λαπαροσκοπικά. Κατά τη διάρκεια αυτής της ελάχιστα επεμβατικής διαδικασίας, μια μικροσκοπική κάμερα εισάγεται σε μία από τις πολλές τομές μεγέθους κλειδαρότρυπας για να καθοδηγήσει τον χειρουργό στη διαδικασία αφαίρεσης. Τα οφέλη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής περιλαμβάνουν λιγότερη ανάγκη για παυσίπονα και ταχύτερη ανάρρωση.

Μπορεί να γίνει η χώνεψη των τροφίμων χωρίς χοληδόχο κύστη;

Ναι, μπορείτε ακόμα να αφομοιώσετε τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του λίπους, μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης. Το ήπαρ θα συνεχίσει να παράγει χολή. Αντί να αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη μέχρι να φάτε ένα γεύμα, η χολή απελευθερώνεται απευθείας στο έντερο καθώς παρασκευάζεται. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για το να ακολουθείτε μια αυστηρή δίαιτα, απλώς να τρώτε υγιεινά.

“Μερικοί θα έχουν λίγη διάρροια στην μετεγχειρητική περίοδο. Αλλά αυτό συνήθως υποχωρεί μετά από περίπου έναν μήνα. Το σώμα προσαρμόζεται και μπορείτε να λειτουργήσετε μια χαρά, καταλήγει ο δρ. Efron.

Πηγή: https://www.hopkinsmedicine.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπορεί η υψηλή χοληστερόλη να προκαλέσει θρομβώσεις; Τι απαντούν ειδικοί

Χοληστερόλη και Δείκτης Μάζας Σώματος: Υγιή επίπεδα για την ηλικία και το ύψος σας

Οι πέτρες στη χολή ίσως είναι προειδοποιητικό σημάδι για καρκίνο του παγκρέατος

φωτό: iStock