Κορωνοϊός: Το κοκτέιλ αντισωμάτων που είχε πάρει ο Τραμπ εμποδίζει τη μόλυνση από τον ιό!

  • Iatropedia newsroom
κορωνοϊός
Τι έδειξε μεγάλη μελέτη σε ανθρώπους που συμβίωναν με πάσχοντες από τη λοίμωξη Covid-19. Μειώθηκαν οι νέες συμπτωματικές και ασυμπτωματικές λοιμώξεις. Ποιες αποτράπηκαν πλήρως.

Ο συνδυασμός δύο αντισωμάτων μπορεί να δρα προστατευτικά έναντι της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, σύμφωνα με τα ενδιάμεσα αποτελέσματα μιας νέας, μεγάλης μελέτης.

Το κοκτέιλ REGEN-COV μείωσε κατά 50% το ποσοστό των νέων λοιμώξεων σε ανθρώπους που κατοικούσαν με ασθενή ο οποίος είχε αρρωστήσει από τον νέο κορωνοϊό. Ωστόσο ειδικά οι λοιμώξεις με συμπτώματα αποτράπηκαν σε ποσοστό 100%! 

Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 400 εθελοντές. Η προστατευτική δράση των αντισωμάτων παρατηρήθηκε από την πρώτη εβδομάδα της λήψης τους. Τα δύο αντισώματα, που χορηγήθηκαν στους εθελοντές με ένεση, ήταν τα asirivimab και imdevimab.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Regeneron που παράγει τον συνδυασμό, οι εθελοντές της μελέτης χωρίσθηκαν σε δύο ομάδες. Η μία αποτελείτο από 186 άτομα και έλαβε τον συνδυασμό. Η άλλη αποτελείτο από 223 άτομα και έλαβε ένα εικονικό φάρμακο (placebo).

Στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, 8 από τους εθελοντές μολύνθηκαν από τους άρρωστους συγγενείς τους και εκδήλωσαν συμπτώματα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Στην ομάδα του κοκτέιλ των αντισωμάτων δεν καταγράφηκε καμία μόλυνση με συμπτώματα.

Ωστόσο και στις δύο ομάδες υπήρξαν ασυμπτωματικές λοιμώξεις. Ειδικότερα:

  • Στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου καταγράφηκαν 15 περιστατικά
  • Στην ομάδα των αντισωμάτων υπήρξαν 10 περιστατικά

Διάρκεια της λοίμωξης και ιικό φορτίο

Οι ασυμπτωματικές λοιμώξεις που προκλήθηκαν στους εθελοντές που έλαβαν το κοκτέιλ ήταν βραχύβιες. Στην πραγματικότητα, είχαν υποχωρήσει μέσα σε 1 εβδομάδα. Ωστόσο το σχεδόν 40% των λοιμώξεων στους εθελοντές που έλαβαν το εικονικό φάρμακο, διήρκησαν 3-4 εβδομάδες.

Επιπλέον, οι εθελοντές που είχαν λάβει τον συνδυασμό των αντισωμάτων και μολύνθηκαν, απέκκριναν πολύ χαμηλότερο ιϊκό φορτίο. Με άλλα λόγια, ήταν πολύ λιγότερο μεταδοτικοί απ’ ό,τι όσοι είχαν λάβει το εικονικό φάρμακο.

Ο συγκεκριμένος συνδυασμός φαρμάκων είναι εγκεκριμένος στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της ήπιας έως μέτριας μορφής της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Ο συνδυασμός προορίζεται για ενήλικες και για παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών. Τα νέα δεδομένα όμως υποδηλώνουν ότι μπορεί να δρα και προληπτικά, προστατεύοντας από τη μόλυνση από τον ιό.

Η εταιρεία Regeneron είπε ότι θα συζητήσει τα νέα αποτελέσματα με τις ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ για να εξεταστεί το ενδεχόμενο επέκτασης των ενδείξεων του συνδυασμού. Τα πλήρη στοιχεία της μελέτης αναμένονται το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Όπως αναφέρει το Reuters, αν επεκταθεί η έγκριση, το κοκτέιλ των αντισωμάτων θα μπορούσε να χορηγείται σε άτομα τα οποία δεν μπορούν να εμβολιαστούν ή δεν ανταποκρίνονται στα εμβόλια.