Κορονοϊός: Το ένα πράγμα που σας κάνει επιρρεπείς να νιώσετε παρενέργειες από το εμβόλιο

  • Iatropedia newsroom
κορονοϊός
Ένα από τα καλύτερα πράγματα σχετικά με τα εμβόλια COVID-19 των Pfizer/BioNTech και Moderna -εκτός από το ποσοστό αποτελεσματικότητας 95%- είναι ότι και τα δύο εμβόλια δεν έχουν βρεθεί να προκαλούν σοβαρές παρενέργειες.

[Κορονοϊός] Σε κλινικές δοκιμές που αφορούσαν δεκάδες χιλιάδες άτομα, οι μόνες παρενέργειες που αναφέρθηκαν από εθελοντές περιελάμβαναν πυρετό, πονοκέφαλο, κόπωση και ρίγη. Επιπλέον, όταν αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίστηκαν, συνήθως υποχώρησαν εντός 24 ωρών.

Αν και δεν υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί το ποιος θα εμφανίσει παρενέργειες από το εμβόλιο και ποιος όχι, το CDC σημειώνει ότι οι ηλικιωμένοι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω.

Κορονοϊός: Όποιος έχει περάσει COVID-19 είναι πιο πιθανό να έχει παρενέργειες από το εμβόλιο

Εν τω μεταξύ, μια νέα ερευνητική μελέτη -η οποία προδημοσιεύθηκε στην πλατφόρμα medRvix και δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί επισήμως- δείχνει ότι τα άτομα που έχουν ήδη προσβληθεί από την COVID-19 είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν παρενέργειες στο εμβόλιο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι εκείνοι που έκαναν το εμβόλιο και είχαν ήδη περάσει COVID-19 είχαν “σημαντικά υψηλότερη συχνότητα” παρενεργειών σε σύγκριση με άτομα που δεν είχαν προηγούμενη έκθεση στον κορονοϊό. Παρεμπιπτόντως, οι παρενέργειες μετά την πρώτη δόση –οι οποίες συνήθως περιλαμβάνουν πόνο και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης- κατανεμήθηκαν εξίσου μεταξύ όλων των συμμετεχόντων, είτε είχαν ήδη περάσει COVID-19, είτε όχι. Ήταν δηλαδή οι δύο ήπιες παρενέργειες που εμφανίστηκαν σε όλους. Τα πιο σοβαρά συμπτώματα συνήθως εκδηλώνονται μόνο μετά τη δεύτερη δόση.

Κορονοϊός: Όποιος πέρασε COVID-19 ίσως χρειάζεται μόνο μία δόση του εμβολίου

Η μελέτη υποδηλώνει επίσης ότι τα άτομα που είχαν ήδη COVID-19 και ανέκαμψαν μπορεί να χρειάζονται μόνο μία δόση εμβολίου για να επιτύχουν ένα σημαντικό επίπεδο ανοσίας. Εάν η θεωρία αποδειχτεί και στην πραγματικότητα ακριβής, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναθεώρηση της στρατηγικής εμβολιασμού στην κοινότητα.

Πηγή: https://bgr.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι μπορεί να πάθετε αν μπει απολυμαντικό στα μάτια σας

Κορονοϊός: 4 απλές μέθοδοι για να κάνετε την μάσκα πιο αποτελεσματική χωρίς να την αλλάξετε

Κορονοϊός: Κάποιοι βγάζουν εξόγκωμα στην μασχάλη μετά το εμβόλιο! Τι λένε οι ειδικοί