Κορονοϊός: 4 απλές μέθοδοι για να κάνετε την μάσκα πιο αποτελεσματική χωρίς να την αλλάξετε

  • Iatropedia newsroom
κορονοϊός
Με νέα, πιο μεταδοτικά στελέχη του κορονοϊού να εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο, ενώ τα επίπεδα μετάδοσης δεν είχαν καν πέσει σε χαμηλά επίπεδα, ορισμένοι εμπειρογνώμονες στη δημόσια υγεία συνιστούν να “αναβαθμίσουμε” τις βασικές μάσκες προσώπου που φοράμε μέχρι σήμερα.

Η χρήση μάσκας άλλωστε είναι ένα από τα βασικότερα μέτρα για να περιοριστεί ο κορονοϊός. Όσο πιο αποτελεσματική είναι και όσο πιο σωστά την φοράμε, τόσο καλύτερα προστατεύουμε τους γύρω μας και τον εαυτό μας.

«Μια υφασμάτινη μάσκα είναι περίπου 50% αποτελεσματική στον αποκλεισμό των ιών και των αερολυμάτων», λέει η Linsey Marr, ερευνήτρια του Virginia Tech, η οποία μελετά την μετάδοση ιών στον αέρα.

«Είμαστε πια σε τέτοιο σημείο στην πανδημία, που χρειαζόμαστε καλύτερη προστασία από το 50%».

Όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, όπου ο καθαρός αέρας μπορεί γρήγορα να διαλύσει σταγονίδια ιού και μικρότερα σωματίδια, μια υφασμάτινη μάσκα είναι ακόμα μια χαρά, λέει ο η Marr. Αλλά τα μολυσματικά σωματίδια μπορούν να συσσωρευτούν σε εσωτερικούς χώρους και εκεί είναι που θέλετε μια καλύτερη μάσκα.

Ιδανικά, όλοι θα φορούσαμε ιατρικές μάσκες τύπου N95, οι οποίες εμποδίζουν τουλάχιστον το 95% των σωματιδίων όταν φοριούνται σωστά. Αλλά ακόμη και τώρα, οι μάσκες N95 παραμένουν σε έλλειψη.

Ευτυχώς, υπάρχουν και άλλοι τρόποι ενίσχυσης της προστασίας που προσφέρει η μάσκα προσώπου.

Κορονοϊός: Πώς κάνουμε την μάσκα προσώπου πιο αποτελεσματική

1. Φορέστε δύο μάσκες

Ξεκινήστε με μια χειρουργική μάσκα που θα ακουμπάει στο πρόσωπό σας, λέει η Marr και, στη συνέχεια, προσθέστε μια υφασμάτινη μάσκα από πάνω. Θέλετε μια χειρουργική μάσκα κατασκευασμένη από πολυπροπυλένιο, επειδή αυτό το υλικό διαθέτει ένα ηλεκτροστατικό φορτίο που του επιτρέπει να παγιδεύει σωματίδια. (Μερικές χειρουργικές μάσκες είναι κατασκευασμένες από χαρτί. Δεν θέλετε τέτοιες μάσκες!)

Το μειονέκτημα των χειρουργικών μασκών είναι ότι εφαρμόζουν πολλές φορές χαλαρά στο πρόσωπο. Αλλά η ικανότητα μιας μάσκας να φιλτράρει τα σωματίδια εξαρτάται εν πολλοίς από το πόσο καλά “σφραγίζει” το πρόσωπό σας. Φορώντας μια υφασμάτινη μάσκα πάνω από την χειρουργική, μπορείτε να επιτύχετε μια πιο σφιχτή εφαρμογή, προσθέτοντας επίσης ένα επιπλέον στρώμα φιλτραρίσματος.

Αλλά μην νομίζετε ότι όσο περισσότερες μάσκες βάλετε, τόσο καλύτερα θα είστε! Μια επιπλέον μάσκα είναι αρκετή. Εάν οι μάσκες σας δυσκολέψουν πολύ στην αναπνοή, τότε η ροή του αέρα θα κατευθυνθεί προς τις εξωτερικές πλευρές. «Τότε θα είναι σαν να έχετε κάνει μια τρύπα στην μάσκα σας», λέει η Marr.

Ακόμα κι αν χρησιμοποιήσετε δύο υφασμάτινες μάσκες, που η καθεμία είναι μόνο περίπου 50% αποτελεσματική στο μπλοκάρισμα σωματιδίων, όταν τις βάλετε την μία πάνω στο άλλη, μπορείτε να φτάσετε συνδυαστικά τουλάχιστον στο 75% αποτελεσματικότητας.

2. Προσθέστε ένα φίλτρο

Εάν η διπλή μάσκα δεν σας βολεύει, μπορείτε να επιτύχετε μια παρόμοια βελτίωση στην αποτελεσματικότητα του φιλτραρίσματος φορώντας μάσκα δύο στρωμάτων με τσέπη για ένα φίλτρο, λέει η δρ. Monica Gandhi, γιατρός μολυσματικών ασθενειών στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Τα εξωτερικά στρώματα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από ύφασμα με πυκνή ύφανση.

Η Marr προτείνει να χρησιμοποιήσετε μια χειρουργική μάσκα στην τσέπη του φίλτρου. Μπορείτε να κόψετε τη χειρουργική μάσκα για να ταιριάζει στην τσέπη, εάν χρειάζεται. Λέει ότι τα φίλτρα HEPA που κόβονται από τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται σε φορητά καθαριστικά αέρα λειτουργούν πολύ καλά. Στο βίντεο μπορείτε να δείτε πώς να τα βάλετε στην μάσκα σας:

Ένα φίλτρο άνθρακα PM2.5 μπορεί επίσης να κάνει τη δουλειά, αρκεί να είναι εύκαμπτο.

Και για μια πιο… σπιτική επιλογή, έρευνα έδειξε ότι δύο χαρτομάντηλα, διπλωμένα για να σχηματίσουν ένα φίλτρο τεσσάρων στρωμάτων, μπορούν επίσης να αποτελέσουν μια αξιοπρεπή προσθήκη στην τσέπη της μάσκας.

Από την άλλη, καλό είναι να μην χρησιμοποιήσετε φίλτρο καφέ στην τσέπη της μάσκας. Τόσο η Marr, όσο και ο Christopher Zangmeister, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας των ΗΠΑ, επισημαίνουν ότι τα φίλτρα καφέ καθιστούν πολύ δύσκολη την αναπνοή, οπότε καταλήγετε να αναπνέετε γύρω από το φίλτρο παρά μέσα από αυτό.

3. Επιλέξτε ένα καλύτερο ύφασμα για την μάσκα

Αναζητήστε ένα ύφασμα με πυκνή ύφανση. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι μάσκες από 100% βαμβάκι είναι μια καλή επιλογή.

Όπως εξήγησε ο Zangmeister, οι φυσικές ίνες στο βαμβάκι τείνουν να έχουν καλύτερη τρισδιάστατη δομή από τις συνθετικές ίνες, οι οποίες είναι πιο ομαλές. Και αυτή η τρισδιάστατη δομή μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα “οδοφράγματα” στα εισερχόμενα σωματίδια.

Φτιάξτε επίσης τρία στρώματα στην μάσκα σας. Μελέτες έχουν δείξει ότι μια μάσκα τριών στρωμάτων από υφάσματα με πυκνή ύφανση λειτουργεί πολύ καλά.

4. Κάντε τη μάσκα σας πιο σφιχτή στο πρόσωπο

Για να μεγιστοποιήσετε την αποτελεσματικότητα της μάσκας σας, βεβαιωθείτε ότι ταιριάζει άνετα στο στόμα και τα ρουθούνια σας, μέχρι τη γέφυρα της μύτης σας και ότι δεν βλέπετε κενά.

Η απόδοση φιλτραρίσματος μιας μάσκας ποικίλλει ανάλογα με το πόσο καλά προσαρμόζεται στο πρόσωπό σας, όπως δείχνει μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι χειρουργικές μάσκες που εξέτασαν αποκλείουν κατά μέσο όρο μόλις το 38,5% των μικρών σωματιδίων όταν φοριούνται κανονικά. Όμως, η απόδοση φιλτραρίσματος αυξήθηκε όταν δοκίμασαν διάφορα κόλπα για να βελτιώσουν την εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο.

Ένα τέχνασμα που δοκίμασαν ήταν το εξής:

  • Κάντε έναν κόμπο με το σχοινάκι της μάσκας όσο το δυνατόν πιο κοντά στις άκρες της.
  • Στη συνέχεια, πιέστε τις πλευρικές πτυχές για να ελαχιστοποιήσετε τυχόν κενά που εμφανίζονται κατά μήκος των άκρων, όπως στην αριστερή φωτογραφία, παρακάτω.

Αυτό αύξησε την απόδοση φιλτραρίσματος της χειρουργικής μάσκας στο 60%.

κορονοϊός

Ένα άλλο απλό κόλπο είναι να χρησιμοποιήσετε ένα πιαστράκι μαλλιών, όπως στην παραπάνω φωτογραφία στα δεξιά, για να κρατάτε τα σχοινάκια σφιχτά στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Αυτό αύξησε την απόδοση φιλτραρίσματος της μάσκας σε σχεδόν 65%.

Πηγές: https://www.cell.com, https://www.npr.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Κάποιοι βγάζουν εξόγκωμα στην μασχάλη μετά το εμβόλιο! Τι λένε οι ειδικοί

Κορονοϊός: Δείτε ποια ηλικιακή ομάδα ευθύνεται κυρίως για το δεύτερο και το τρίτο κύμα

Κορονοϊός: Τα πιο πιθανά σημεία να κολλήσετε COVID-19 σε κλίμακα από το 1 έως το 9

Κορονοϊός: Κάνατε το εμβόλιο; Γιατί πρέπει να συνεχίσετε να φοράτε μάσκα