Κορωνοϊός: Τι να προσέχουν οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

 • Iatropedia newsroom
ΧΑΠ
Οι πάσχοντες από ΧΑΠ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τον νέο κορωνοϊό και ανάπτυξης επιπλοκών στη λοίμωξη Covid-19. Πως μπορούν να προστατευθούν. Πότε πρέπει να συμβουλευθούν τον πνευμονολόγο τους.

Ο κορωνοϊός Covid-19 μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνος για τους πάσχοντες από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) οι οποίοι, λόγω διαταραχής της άμυνας των πνευμόνων, είναι επιρρεπείς σε κάθε είδους λοιμώξεις. Οι ασθενείς αυτοί όχι μόνο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να προσβληθούν από τον επικίνδυνο ιό, αλλά και να αρρωστήσουν βαριά εξαιτίας του.

Αυτό είναι το συμπέρασμα των μελετών που έχουν διεξαχθεί έως σήμερα για την ΧΑΠ, η οποία αποτελεί μία από τις συχνότερες πνευμονοπάθειες. Επιδημιολογικές μελέτες της  Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας έχουν δείξει ότι 500.000 έως 700.000 Έλληνες πάσχουν από αυτήν.

Η ΧΑΠ προσβάλλει συνήθως άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών, ο πνευμονολόγος Επαμεινώνδας Ν. Κοσμάς, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής «Πνοή» στο Νοσοκομείο Μετροπόλιταν. Εκτός σπανίων εξαιρέσεων, εξ άλλου, προκαλείται από το ενεργητικό και το παθητικό κάπνισμα.

Μεγάλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με ΧΑΠ ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για βαριά νόσο από τον νέο κορωνοϊό. Εάν, δε, εξακολουθούν να καπνίζουν, κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο.

Σε μία μελέτη, λ.χ., στην οποία συμμετείχαν 1.558 ασθενείς, διαπιστώθηκε ότι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια εξαπλασιάζει τις πιθανότητες μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό. Το ίδιο εύρημα είχε και συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) πολλών άλλων μελέτων, με περίπου 77.000 ασθενείς. Η μελέτη αυτή έδειξε επίσης ότι η ΧΑΠ αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου και για σοβαρή εξέλιξη με επιπλοκές (πνευμονία, αναπνευστική ανεπάρκεια).

Άλλη μελέτη, με 1.590 ασθενείς τους οποίους μόλυνε ο νέος κορωνοϊός, έδειξε πως όσοι έπασχαν από ΧΑΠ είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να χρειασθούν:

 • Εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας
 • Διασωλήνωση
 • Χρήση αναπνευστήρα

Οι ασθενείς με ΧΑΠ είχαν επίσης τριπλάσιες πιθανότητες να αποβιώσουν, σύμφωνα με την ίδια μελέτη.

Τι πρέπει να κάνουν οι ασθενείς

Τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ συνιστούν σε κάθε ασθενή με ΧΑΠ που παρουσιάζει επιδείνωση/παρόξυνση των χρόνιων συμπτωμάτων του, να κάνει τεστ για τον νέο κορωνοϊό. Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την ΧΑΠ (GOLD Foundation) και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστούν στους ασθενείς με ΧΑΠ:

 • Να ακολουθούν με συνέπεια τα γενικά μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού, άσκοπων μετακινήσεων και τους κανόνες ατομικής υγιεινής
 • Να μην παραμελούν την παρακολούθησή τους από τον γιατρό τους
 • Να μην διακόψουν επ’ ουδενί λόγω την  χρόνια, καθημερινή θεραπεία τους
 • Να διακόψουν αμέσως το κάπνισμα, εάν εξακολουθούν να καπνίζουν

Η κορτιζόνη και τα ύποπτα συμπτώματα

Για τους ασθενείς που λαμβάνουν κορτιζόνη σε εισπνεόμενη μορφή τονίζεται ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι αυτό τους καθιστά πιο ευάλωτους. Αντιθέτως, κάθε μείωση της θεραπείας τούς καθιστά πιο ευάλωτους.

Εάν οι ασθενείς με ΧΑΠ παρουσιάσουν συμπτώματα λοίμωξης/παρόξυνσης, πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με τον θεράποντα πνευμονολόγο τους. Εκείνος θα τους δώσει οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν. Ωστόσο, πρέπει να αποφύγουν την απευθείας μετάβαση σε νοσοκομείο. Στα πιθανά συμπτώματα λοίμωξης/παρόξυνσης συμπεριλαμβάνονται:

 • Πυρετός
 • Βήχας
 • Αύξηση της ποσότητας των πτυέλων
 • Αλλαγή του χρώματος των πτυέλων
 • Επιδείνωση της δύσπνοιας