Κορωνοϊός: Τι κινδύνους κρύβει για τους ασθενείς με άνοια. Τι έδειξε νέα μεγάλη μελέτη

  • Ρούλα Τσουλέα
άνοια
Ευρήματα από μεγάλη ανάλυση στους ιατρικούς φακέλους εκατομμυρίων ανθρώπων. Ποια μορφή άνοιας είναι πιο επικίνδυνη για βαριά νόσο Covid-19. Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο η νόσος Αλτχάιμερ.

Σημαντικά δεδομένα για τις επιδράσεις της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός στους ασθενείς με άνοια ανακάλυψαν επιστήμονες από το Οχάιο, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 1 εκατομμύριο πάσχοντες.

Όπως διαπίστωσαν, οι ασθενείς με άνοια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να μολυνθούν από τον νέο κορωνοϊό, αλλά και να νοσήσουν σοβαρά εξαιτίας του. Στην πραγματικότητα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να χρειασθούν νοσηλεία, σε σύγκριση με συνομηλίκους τους χωρίς άνοια. Διέτρεχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου, αλλά και θανάτου.

Διαβάστε ακόμα Το Αλτσχάιμερ είναι μία μορφή άνοιας. Ποιες είναι οι άλλες τέσσερις

Ο κίνδυνος θανάτου δεν αφορούσε μόνο την οξεία φάση της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Παρέμενε αυξημένος για το πρώτο εξάμηνο από τη στιγμή που νοσούσαν εξαιτίας του ιού.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Γηράνσεως (NIA) των ΗΠΑ. Δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Alzheimer’s & Dementia.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Case Western Reserve, χρησιμοποίησαν πληροφορίες από την ηλεκτρονική βάση δεδομένων 61,9 εκατομμυρίων ενηλίκων Αμερικανών από 50 πολιτείες. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονταν:

  • Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο ανοϊκοί ασθενείς
  • 15.770 ηλικιωμένοι που νόσησαν από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός
  • 810 ηλικιωμένοι που είχαν και άνοια και Covid-19

Η νόσος Αλτσχάιμερ

Η μελέτη έδειξε ότι οι ασθενείς με άνοια είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αρρωστήσουν από τον νέο κορωνοϊό. Αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία τους, τον τόπο διαβίωσης (σπίτι ή γηροκομείο) και τυχόν άλλα υποκείμενα νοσήματα. Οι ερευνητές εκτιμούν πως το εύρημα αυτό σχετίζεται με την αδυναμία των ασθενών να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας λόγω της άνοιας.

Τον μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου Covid-19 είχαν οι πάσχοντες από αγγειακή άνοια, που προκαλείται από βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο. Ο κίνδυνος που διέτρεχαν ήταν τριπλάσιος απ’ ό,τι στους συνομηλίκους τους χωρίς άνοια. Η νόσος Αλτσχάιμερ αύξανε τον κίνδυνο κατά 86%.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι το 54% των πασχόντων από άνοια χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο εξαιτίας της Covid-19. Το αντίστοιχο ποσοστό στα εκατομμύρια των ατόμων χωρίς την εγκεφαλοπάθεια ήταν μόλις 25%.

Οι πάσχοντες από άνοια είχαν επίσης τετραπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε ένα εξάμηνο από τη νόσηση τους από τον κορωνοϊό. Η θνησιμότητα μεταξύ τους κατ’ αυτό το χρονικό διάστημα έφτασε στο 21%.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη για τους ανοϊκούς ασθενείς. Επομένως, πρέπει να αναζητηθούν καινοτόμα και αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία τους.