Κορονοϊός: Τι είναι οι «Γραμμές Beau» στα νύχια που δείχνουν αν περάσατε COVID-19

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κορονοϊός
Πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν αφότου κάποιος περάσει COVID-19. Ένα από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εντοπιστεί στα νύχια των χεριών.

[ Κορονοϊός ] Ο δρ. Tim Spector, επιδημιολόγος και επικεφαλής ερευνητής της εφαρμογής Zoe COVID Symptom Study App μιλάει για ένα πιθανό σύμπτωμα που δείχνει αν κάποιος έχει περάσει ήδη COVID-19. Αυτό είναι τα νύχια με ευδιάκριτες, ανάγλυφες οριζόντιες διαγραμμίσεις μετά την ανάρρωση από τον κορονοϊό.

Κορονοϊός: Πώς μοιάζουν τα νύχια COVID;

Μετά την ανάρρωση από τον κορονοϊό, πολλοί ασθενείς ανέφεραν χαρακτηριστικά που είναι όμοια με εκείνα από μια πάθηση των νυχιών με την ονομασία “Γραμμές Beau”. Εμφανίζεται όταν η ανάπτυξη των νυχιών διακόπτεται λόγω σοβαρής ασθένειας ή ήπιων τραυματισμών.

Τα αίτια για τις Γραμμές Beau

Οι γραμμές Beau μπορούν να εμφανιστούν όταν ένα άτομο περνά από φυσιολογικό στρες. Οι αυλακώσεις εμφανίζονται συνήθως σε περισσότερα από ένα μόνο νύχι. Τα βαθουλώματα εμφανίζονται όταν σταματά η ανάπτυξη των νυχιών, από κάτω από την επιδερμίδα έως την πλάκα των νυχιών.

Συνήθως, οι συστημικές ανεπιθύμητες ενέργειες προκαλούν περίεργα νύχια, κάτι που εξηγεί γιατί τα συναντούμε σε ορισμένους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπεία. Άλλες αιτίες των γραμμών Beau περιλαμβάνουν την έλλειψη ροής αίματος στα δάχτυλα, ελλείψεις θρεπτικών ουσιών, μεταβολικά ζητήματα και ασθένειες που προκαλούν υψηλό πυρετό.

Κορονοϊός: Είναι τα νύχια COVID ένα σημάδι ότι κολλήσατε;

Η επιστημονική επιθεώρηση CMAJ δημοσίευσε αρκετές περιπτώσεις που είχαν ήδη καταγραφεί σχετικά με τη σχέση των Γραμμών Beau στα νύχια και του κορονοϊού. Σε μια περίπτωση, ένας 45χρονος άνδρας παρουσίασε σημάδια νυχιών COVID, 4 μήνες αφότου είχε διαγνωστεί με κορονοϊό.

Το να παρατηρήσετε Γραμμές Beau στα νύχια δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είχατε κορονοϊό, σύμφωνα με τον δρ. Amesh Adalja, ανώτερο μελετητή στο Κέντρο Ασφάλειας Υγείας στο Johns Hopkins. Η γρίπη, η βαριά ασθένεια, οι λοιμώξεις και οτιδήποτε οδηγεί σε υψηλό επίπεδο πυρετού είναι καταστάσεις που οδηγούν σε αυλακώσεις στα νύχια.

Σε συνέντευξή του, η Πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Δερματολόγων, δρ. Tanya Bleiker είπε ότι οι αυλακώσεις σχηματίζονται μεταξύ δύο έως τριών εβδομάδων αφότου ασθενήσει κανείς, αλλά είναι αβλαβείς και υποχωρούν μόνες τους όσο μεγαλώνουν τα νύχια. Η δρ. Bleiker τόνισε ότι τα περίεργα νύχια δεν είναι αποκλειστικά συμπτώματα της COVID-19.

Πηγές: https://www.independent.co.uk, https://www.health.harvard.edu, https://www.huffpost.com, https://www.sciencetimes.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Καμπανάκι για σοβαρή COVID-19 αν ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι πάνω από αυτό το όριο

Κορονοϊός: Τι έδειξε έρευνα για όσους παίρνουν ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη, ή άλλα ΜΣΑΦ