Κορωνοϊός: Θερμομέτρηση, καραντίνα δεν αρκούν για αναχαίτιση της πανδημίας στους νέους

  • Iatropedia newsroom
κορωνοϊός
Τι αποκαλύπτουν μελέτες στο αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό. Πως εξαπλώνεται ο κορωνοϊός Covid-19 στους νεαρούς ενήλικες. Οι περιορισμοί που έχουν η θερμομέτρηση και η καραντίνα σε αυτούς. Ποια είναι η λύση.

Η θερμομέτρηση και η αναφορά συμπτωμάτων τα οποία θα μπορούσαν να οφείλονται στη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, είναι ανεπαρκή μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς του από τους νεαρούς ενήλικες.

Αυτό είναι το συμπέρασμα δύο νέων, μεγάλων μελετών οι οποίες δείχνουν πως ούτε η ολιγοήμερη καραντίνα είναι επαρκής. Και αυτό διότι οι νεαροί ενήλικες με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, συνήθως είναι ασυμπτωματικοί. Επιπλέον, δεν ξεπερνούν τη λοίμωξη κατ’ ανάγκην μέσα σε 7 ή 14 ημέρες που διαρκεί η καραντίνα. Επομένως, μπορεί κάλλιστα να διασπείρουν εν αγνοία τους τον φονικό ιό.

Τα νέα ευρήματα υποστηρίζουν την ανάγκη για αυστηρότερα μέτρα, όπως τα καθημερινά τεστ, λένε οι ερευνητές. Αυτό ισχύει ιδίως για χώρους μεγάλου συνωστισμού, από τις φοιτητικές εστίες, τα σχολεία και τα στρατόπεδα έως τα  εργοστάσια, τα πλοία και τις φυλακές.

Οι νέες μελέτες πραγματοποιήθηκαν στο αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό. Όπως έδειξαν, παρά την καθημερινή θερμομέτρηση και την καραντίνα που επιβαλλόταν, ο κορωνοϊός εξαπλώθηκε σαν τη φωτιά ανάμεσα στους πεζοναύτες.

Η μία μελέτη πραγματοποιήθηκε σε σχεδόν 2.000 νεοσύλλεκτους που είχαν συγκεντρωθεί το καλοκαίρι σε ένα Σώμα Πεζοναυτών στη Νότια Καρολίνα. Η δεύτερη διεξήχθη στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο Θίοντορ Ρούσβελτ, στο οποίο ξέσπασε επιδημία κορωνοϊού την άνοιξη.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Οι νεοσύλλεκτοι

Στην πρώτη μελέτη συμμετείχαν εθελοντικά 1.848 νεοσύλλεκτοι πεζοναύτες. Οι νεαροί δέχθηκαν να μπουν σε καραντίνα επί δύο εβδομάδες πριν πάνε στην μονάδα τους. Μετά την άφιξή τους μπήκαν σε καραντίνα για άλλες δύο εβδομάδες. Επιπλέον, κατά την άφιξή τους στη ναυτική βάση, μία εβδομάδα αργότερα και στο τέλος των δύο εβδομάδων, έκαναν τεστ κορωνοϊού.

Για να παρεμποδιστεί ο κορωνοϊός να εξαπλωθεί, στη ναυτική βάση τηρούσαν γενικώς αυστηρά μέτρα προστασίας. Οι νεοσύλλεκτοι υποχρεούνταν να φορούν συνεχώς προστατευτική μάσκα, με εξαίρεση τις ώρες του ύπνου. Ήταν υποχρεωτικό να διατηρούν συνεχώς απόσταση 2 μέτρων ο ένας από τον άλλο. Έπρεπε επίσης να απολυμαίνουν διαρκώς τα χέρια τους. Επιπλέον, οι περισσότεροι έμεναν σε δίκλινους θαλάμους. Και οι περισσότερες εκπαιδεύσεις γίνονταν σε εξωτερικούς χώρους.

Παρ’ όλα αυτά, «υπήρχαν έξι περιστατικά συρροών κρουσμάτων», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Stuart Sealfon, καθηγητής Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή Icahn, στη Νέα Υόρκη. Οι συρροές προέρχονταν από μεμονωμένους νεοσυλλέκτους, οι οποίοι μόλυναν τον συγκάτοικό τους ή πολλά μέλη της διμοιρίας τους. Κάθε διμοιρία είχε 50-60 μέλη.

Συνολικά, η μελέτη αποκάλυψε ότι:

  • Ο κορωνοϊός διαγνώστηκε στο 1% των νεοσυλλέκτων που έφθασαν στη ναυτική βάση. Σχεδόν κανένας, όμως, δεν το γνώριζε
  • Άλλο ένα 2% των νεοσυλλέκτων μολύνθηκαν στη διάρκεια της καραντίνας
  • Έως το τέλος της μελέτης, 77 νεοσύλλεκτοι είχαν βγει θετικοί στον κορωνοϊό. Όλοι τους μεταφέρθηκαν σε μονόκλινους θαλάμους, όπου μπήκαν σε καραντίνα μόνοι.

Το αεροπλανοφόρο

Ο κορωνοϊός προκάλεσε την περασμένη άνοιξη επιδημία στο αεροπλανοφόρο Θίοντορ Ρούσβελτ. Η επιδημία άρχισε στα τέλη Μαρτίου και διήρκησε έως τον Μάιο. Όσα διαδραματίστηκαν στη διάρκειά της αποτελούν αντικείμενο της δεύτερης μελέτης. Και αποκαλύπτουν πως μεταδίδεται σιωπηρά ο κορωνοϊός ανάμεσα στους νεαρούς ενήλικες.

Η επιδημία άρχισε από τρεις νεαρούς ενήλικες, οι οποίοι νόσησαν την 13η ημέρα του ταξιδιού που έκανε το αεροπλανοφόρο στον Ειρηνικό Ωκεανό. Τέσσερις ημέρες αργότερα και αφού είχαν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα, το αεροπλανοφόρο έφτασε στη Ναυτική Βάση του Γκουάμ.

Έως ότου τελειώσει η επιδημία, δύο μήνες αργότερα, από τα 4.779 μέλη του πληρώματος, ο κορωνοϊός είχε μολύνει τα 1.271. Το 77% από αυτούς ήσαν αρχικά ασυμπτωματικοί. Σχεδόν οι μισοί (το 43%) απ’ όσους βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, δεν εκδήλωσαν ποτέ συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19. Από τους 1.271 νέους που μολύνθηκαν:

  • Οι 23 χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο
  • Οι 4 χρειάσθηκαν νοσηλεία στην εντατική
  • Ο 1 έχασε τη ζωή του

Η επιδημία εξακολούθησε να εξαπλώνεται, έως ότου οι γιατροί του αεροπλανοφόρου άρχισαν τα επαναληπτικά μοριακά τεστ σε όλα τα μέλη του πληρώματος. Επιπλέον, τους παρακολούθησαν για συνολικό διάστημα τουλάχιστον 10 εβδομάδων, ανεξαρτήτως του αν ήταν μολυσμένοι ή όχι.

«Το περιστατικό αυτό είναι αποκαλυπτικό για την ύπουλη φύση του κορωνοϊού και το πώς εξαπλώνεται ασυμπτωματικά στους νέους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής πλωτάρχης Matthew Kasper, μικροβιολόγος στο αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό. «Το μοναδικό χαρακτηριστικό στην περίπτωση αυτή είναι ότι όλοι εξετάστηκαν. Επομένως τα ευρήματά μας δεν βασίζονται σε εκτιμήσεις, αλλά είναι αδιάσειστα».