Κορωνοϊός: Τετραπλάσιοι νεκροί στις ΗΠΑ απ’ ό,τι στον πόλεμο του Βιετνάμ!

 • Iatropedia newsroom
κορωνοϊός
Ο κορωνοϊός Covid-19 είναι πιο θανατηφόρος για τις ΗΠΑ απ' ό,τι οι περισσότεροι μεγάλοι πόλεμοι και επιδημίες στην ιστορία της.

Ο κορωνοϊός Covid-19 έχει έως στιγμής στις ΗΠΑ τετραπλάσιο αριθμό νεκρών απ’ ό,τι στους πολέμους στο Βιετνάμ, επταπλάσιο απ’ ό,τι στον πόλεμο της Κορέας και  σχεδόν τα δύο τρίτα εκείνου που σημειώθηκε κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο!

Αυτός είναι έως στιγμής ο απολογισμός της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός στην υπερδύναμη του κόσμου, σε σύγκριση με άλλες επιδημίες και πολέμους των ΗΠΑ.

Τη σχετική σύγκριση δημοσίευσε η αμερικανική εφημερίδα Washington Post. Τα κυριότερα σημεία της συνοψίζουν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Μαλανδράκης, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ).

Όπως γράφουν οι καθηγητές, τουλάχιστον 255.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στις ΗΠΑ από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Δυστυχώς, οι φορείς Δημοσίας Υγείας της χώρας εκτιμούν ότι η πιο θανατηφόρος περίοδος της πανδημίας δεν έχει έλθει ακόμα.

Οι πόλεμοι

Το πλήθος των θανάτων είναι εντυπωσιακό, ιδίως εάν συγκριθεί με άλλες επιδημίες και πολέμους στην ιστορία των ΗΠΑ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι:

 • Περισσότεροι από 58.000 Αμερικάνοι έχασαν τη ζωή τους στη δεκαετία των πολέμων του Βιετνάμ. Αντιστοιχούν έως σήμερα στο ένα τέταρτο των θανάτων της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.
 • Κατά τον πόλεμο της Κορέας έχασαν τη ζωή τους 37.000 Αμερικάνοι. Αντιστοιχούν στο ένα έβδομο των θυμάτων της πανδημίας.
 • Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ θρήνησαν 405.000 νεκρούς. Η πανδημία έως τώρα έχει φτάσει τα δύο τρίτα των θανάτων αυτών. Μεταξύ αυτών των νεκρών, δε, ενώ πολλοί βετεράνοι που είχαν πολεμήσει εναντίων των Ναζί.
 • Σε δύο χρόνια πολέμου κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο καταμετρήθηκαν 116.000 θάνατοι. Ήταν δηλαδή λιγότεροι από τους μισούς νεκρούς της πανδημίας στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η πιο θανατηφόρα σύρραξη στην ιστορία των ΗΠΑ είναι ο Εμφύλιος Πόλεμος. Στη διάρκειά του οι νεκροί υπολογίζονται από 600.000 έως 850.000. Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός βρίσκεται στο περίπου 30% του αριθμού αυτού.

Το Περλ Χάρμπορ και η 11η Σεπτεμβρίου

Θλίψη προκαλεί και ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων, ο οποίος υπερβαίνει ακόμα και τους νεκρούς στο Περλ Χάρμπορ ή της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

 • Κατά την τρομοκρατική επίθεση στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 περίπου 3.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και στο Σάνκσβιλ.
 • Αντίστοιχα, κατά την ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χάρμπορ την 7η Δεκεμβρίου 1941 έχασαν τη ζωή τους 2.403 άνθρωποι.

Κατά την πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός, έχει υπάρξει ημέρα κατά την οποία οι νεκροί από Covid-19 ήταν περισσότεροι. Πρόκειται για την 18η Σεπτεμβρίου 2020, όταν έχασαν τη ζωή τους 3.660 άνθρωποι.

Επιπλέον, ο μέσος ημερήσιος αριθμός θανάτων από τον νέο κορωνοϊό είναι 1,894. Ωστόσο εκτιμάται ότι έως το τέλος του χρόνου θα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των νεκρών στο Περλ Χάρμπορ.

Οι επιδημίες

Όσον αφορά τις επιδημίες στις ΗΠΑ, έχουν καταγραφεί στην ιστορία τους τέσσερις άλλες πανδημίες:

 • Το 2009 η πανδημία της γρίπης Η1Ν1 κόστισε τη ζωή 12.469 ανθρώπων
 • Το 1968 η ινφλουέντσα τύπου Α σκότωσε 100.000 ανθρώπους
 • Τη διετία 1957-1958 η ινφλουέντσα σκότωσε 116.000 ανθρώπους
 • Η Ισπανική γρίπη του 1918 κόστισε τη ζωή 675.000 Αμερικανών. Ήταν η πιο φονική επιδημία στην αμερικανική ιστορία.

Σύμφωνα με ένα από τα πιο συντηρητικά μοντέλα, οι θάνατοι στις ΗΠΑ από την πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός θα είναι 438.000 έως την 1 Μαρτίου 2021. Θα ξεπεράσουν δηλαδή τα θύματα που υπήρξαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και θα απομείνουν μόνο ο Αμερικανικός Εμφύλιο και η Ισπανική γρίπη με περισσότερα θύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν