Κορωνοϊός: Τέλος στην πενθήμερη απομόνωση στο σπίτι για την COVID

  • Ρούλα Τσουλέα
COVID
Αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην κοινότητα σαν να είναι ιός γρίπης, συνιστούν τα CDC. Τι ισχύει για τα νοσοκομεία.

Να καταργήσει την υποχρεωτική απομόνωση των μη-νοσηλευομένων ασθενών με COVID στα σπίτια τους, αποφάσισε η ανώτατη υγειονομική Αρχή των ΗΠΑ.

Σε νέες κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσαν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) αναφέρουν πως οι ασθενείς δεν θα χρειάζεται πλέον να απομονώνονται για πέντε ημέρες. Εφεξής, θα ισχύουν οι ίδιες συστάσεις με εκείνες που ισχύουν για:

  • Τη γρίπη
  • Τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV)
  • Άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις

Με άλλα λόγια, συνιστάται στους ασθενείς με κορωνοϊό να μένουν στο σπίτι τους και να επιστρέφουν στη δουλειά ή το σχολείο τους όταν περάσουν 24 ώρες χωρίς πυρετό.

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες «αντανακλούν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί για την προστασία από την σοβαρή COVID», δήλωσε η Dr. Mandy Cohen, διευθύντρια των CDC. «Εν τούτοις, οι ασθενείς πρέπει να εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν τα μέτρα που προστατεύουν τον εαυτό τους και τους άλλους από την σοβαρή λοίμωξη. Με άλλα λόγια, πρέπει να εμβολιάζονται, να κάνουν θεραπεία και να μένουν σπίτι όταν είναι άρρωστοι».

Οι νέες οδηγίες συμπίπτουν με τη σημαντική μείωση στις νοσηλείες και τους θανάτους από COVID. Ανακοινώθηκαν επίσης σε μία εποχή που οι γιατροί «έχουν στη διάθεσή τους περισσότερα όπλα παρά ποτέ» για να καταπολεμήσουν τη λοίμωξη, επισημαίνουν τα CDC.

Προληπτικά μέτρα για 5 ημέρες

Αντί για την απομόνωση επί πενθημέρου, οι αναθεωρημένες οδηγίες συνιστούν σε όσους επιστρέφουν στη δουλειά/σχολείο μετά τη λοίμωξη να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για πέντε ημέρες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι:

  • Θα αερίζονται καλά οι χώροι όπου θα βρίσκονται
  • Θα τηρούν εντατικά τους κανόνες υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών, βήχας/φτέρνισμα στον αγκώνα)
  • Θα παραμένουν σε απόσταση από τους άλλους
  • Θα φορούν μάσκα που ταιριάζει καλά στο πρόσωπό τους
  • Θα κάνουν τεστ για αναπνευστικούς ιούς

Τα μέτρα αυτά συνιστώνται για να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού σε άλλα άτομα, ιδίως ευπαθή όπως:

  • Οι ηλικιωμένοι (άτομα άνω των 65 ετών)
  • Όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Τα CDC εξηγούν ότι κατέληξαν στην απόφαση να άρουν την υποχρεωτική πενθήμερη  απομόνωση στο σπίτι, επειδή στις αμερικανικές πολιτείες όπου ήδη έχει θεσπιστεί αυτό, δεν αυξήθηκαν οι νοσηλείες και οι θάνατοι.

«Η COVID ασφαλώς παραμένει απειλή. Σήμερα, όμως, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να προκαλέσει σοβαρή νόσο», αναφέρουν. «Αυτό αποδίδεται στην εκτεταμένη ανοσία και τη βελτίωση των μεθόδων πρόληψης και θεραπείας».

Ωστόσο για τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, εξακολουθούν να ισχύουν οι συστάσεις για απομόνωση. «Δεν υπάρχουν αλλαγές στις συστάσεις για τους χώρους υγειονομικής περίθαλψης», καταλήγουν.

Φωτογραφία: iStock